× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/5/2024

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώμε «αρνί γιουμοστό»

«Αρνί γιουμοστό» λένε στη Μυτιλήνη το παραδοσιακό πασχαλιάτικο έδεσμα. Αυτό που τρώγανε στα σπίτι πριν της «εισβολή» του παλιοελλαδίτικου οβελία, ψήνονταν στο φούρνο της αυλής ή στο φούρνο της γειτονιάς και γύρω από το ταψί στο κέντρο του τραπεζιού συγκέντρωνε την οικογένεια, τους συγγενείς και ους φίλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για περίπου 10 άτομα χρειαζόμαστε το μισό πάνω μέρος ενός μεσαίου μεγέθους αρνιού (περίπου οκτώ κιλά ολόκληρο).

Υλικά

  • Δυο μέτρα ξερά κρεμμύδια
  • Το συκώτι του αρνιού
  • ¾ μιας κουπας τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • Ένα λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Δυο κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, και μια κουταλιά σταφίδες μαύρες
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Μια κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
  • Δυομιση κούπες τσαγιού νερό
  • και τρία κιλά πατάτες.

Θα χρειασουμε επίσης βαμβακερή κλωστή και μια σακοράδα για το ράψιμο του κρέατος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτέλεση συνταγής

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κρέας σαν τσέπη, με το περισσότερο κρέας από την επάνω πλευρά και λίγο πάνω στα κόκαλα. Να μην το τρυπήσουμε. Μπορεί να ζητήσουμε και από τον χασάπη να το κάνει αυτό.

Τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι παντού το κρέας και μέσα στο άνοιγμα. Το αφήνουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε την γέμιση. Ζεματάμε την συκωταριά και την ψιλοκόβουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθαρίζουμε και κόβουμε ,σε μικρούς κύβους, τα κρεμμύδια. Βάζουμε σε τηγάνι πέντε κουταλιές από το λάδι και τα σοτάρουμε. Όταν μαραθούν λίγο προσθέτουμε τα συκωτάκια, να τσιγαρισθούν μαζί και κατόπιν το ρύζι. Τα γυρνάμε λίγο μαζί και προσθέτουμε τη μισή κούπα το νερό, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και το κύμινο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πέντε λεπτά, κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να τραβήξει το ρύζι τα υγρά.

Με την γέμιση αυτή γεμίζουμε το άνοιγμα του αρνιού ώστε να κλειστεί η γέμιση. Τοποθετούμε το δημιούργημα μας στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό, με προσοχή από το πλάι και όχι πάνω στο κρέας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.  Σε μια ώρα, περίπου, όταν έχει πάρει χρώμα το κρέας, βάζουμε γύρω του τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες.  Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και χαμηλώνουμε την ένταση στους 180 βαθμούς. Θα χρειασθεί άλλη μία ώρα περίπου. Σ’ αυτό το διάστημα αν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε ζεστό, από το πλάι του ταψιού, όχι πάνω στο φαγητό, για να μην ξεραθούν οι πατάτες και να μείνει λίγη σαλτσούλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία 15 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Το αφήνουμε λίγο έξω από τον φούρνο, όταν ψηθεί, πριν το κόψουμε

Αφαιρούμε την κλωστή και βγάζουμε την γέμιση σε κατάλληλο σκεύος, και την σπάλα τεμαχισμένη με τις πατάτες σε άλλη πιατέλα. Περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στο ταψί.

Στο φαγητό μας ταιριάζουν όλες οι σαλάτες, πράσινες ωμές και βραστές ή η κλασσική ελληνική χωριάτικη .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συμμετοχές από την Λέσβο στο 6th Meteora M.T.B Race

Οι Κώστας Λαϊνάς, Μπάμπης Μπουντάκης, Νίκος Πέππας και Αντώνης Σακελλαρίου του Ποδηλατικού Συλλόγου θα εκπροσωπήσουν την Λέσβο στον αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο βιβλιοπωλείο Book and art

Θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, βασισμένα στα βιβλία της
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέο Lego Printing για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Από το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής "tortuguita" της Δέσποινας Αναστασοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας

Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο Αγίας Παρασκευής

Μη χάσετε την περιοδική έκθεση 1922