× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επικοινωνία και Αυτισμός

Γράφει η ΑΔΡΙΑΝΗ ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ*

Δημοσίευση 26/9/2023

Επικοινωνία και Αυτισμός

Σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control) τα ποσοστά του αυτισμού έχουν αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι με βάση τις έρευνες του, που έχουν γίνει το 2020 παρουσιάστηκε 1 προς 36 γεννήσεις ήταν παιδί στο φάσμα του αυτισμού σε σχέση με το 2018 όπου ήταν 1:44, το 2016 1:54 και το 2010 1:68 (καταμετρήσεις αφορούν παιδιά ηλικίας 8 ετών).
Το μεγαλύτερο άγχος του γονέα όταν λαμβάνει τη διάγνωση του παιδιού του είναι αν αυτό θα μπορέσει να μιλήσει και να εξελιχθεί σε ένα λειτουργικό μέλος μίας κοινωνίας.
Είναι όμως η λεκτική επικοινωνία υψίστης σημασίας στο φάσμα του αυτισμού;;
Η απάντηση είναι αρνητική! Πρωταρχικός στόχος σε ένα παιδί στο φάσμα είναι να μάθει να επικοινωνεί τις δικές του προσωπικές ανάγκες και να κατανοεί (στα πλαίσια του δυνατού) την επικοινωνία που «συναντά» στο περιβάλλον που μεγαλώνει.
Η επικοινωνία λοιπόν στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα διαφοροποιείται αρκετά. Μπορεί να είναι μη λεκτική ή λεκτική και αρκετά περιορισμένη στα ειδικά τους ενδιαφέροντα και στην κάλυψη των δικών τους προσωπικών αναγκών.
Τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να αναπτύξουν την επικοινωνία τους με τη βοήθεια κάποιου συστήματος επαυξητικού και εναλλακτικού τρόπου επικοινωνίας , γλωσσικού προγράμματος ανάπτυξης επικοινωνίας ή ακόμα και ειδικές συσκευές υποστήριξης επικοινωνίας. Έτσι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά βρίσκουν μία δίοδο να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους ακόμα και τις σκέψεις τους ή τα συναισθήματα τους.
Πολλές φορές τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού έχουν αναπτύξει ομιλία που δεν χαρακτηρίζεται ως λειτουργική επικοινωνία. Επιλέγουν να ηχολαλούν ή να καταμετρούν ή να επαναλαμβάνουν λέξεις που περικλείονται στα ειδικά τους ενδιαφέροντα. Γι’ αυτό τον λόγο συχνά γεννάται το ερώτημα στους γονείς «αφού μιλάει γιατί δεν ανταποκρίνεται όταν του μιλάω» ;
Η απάντηση είναι απλή .. γιατί η ομιλία δεν είναι το παν στην ανάπτυξη της επικοινωνίας. Συχνά παιδιά στο φάσμα του αυτισμού που παρουσιάζουν ομιλία ανταποκρίνονται λειτουργικότερα με ένα σύστημα εναλλακτικής επικοινωνίας παρά με την ομιλία τους.
Σημαντικότερος λοιπόν στόχος είναι να «δώσουμε φωνή» στα παιδιά αυτά με ένα τρόπο που να είναι οικείος και αρκετά αντιληπτός στα ίδια. Η εικόνα και γενικά το οπτικό ερέθισμα στον αυτισμό θεωρείται η πιο σημαντική δίοδος επικοινωνίας.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ενταχτούμε εμείς στον κόσμο του αυτισμού και όχι τα παιδιά στο δικό μας που αν μη τι άλλο είναι αρκετά πολύπλοκός και υποκριτικός.

Η Αδριανή Χατζηεμμανουήλ είναι Λογοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Θεραπευτικής Παρέμβασης «Λέξημα»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Summer Art Camp στο πολυχώρο τέχνης Λευκό Χαρτί

Εξερεύνηση, παιχνίδι, κατασκευές, κίνηση, χορό, θεατρικό παιχνίδι, πειράματα, μουσική, διασκέδαση, έμπνευση και δημιουργία!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συμμετοχές από την Λέσβο στο 6th Meteora M.T.B Race

Οι Κώστας Λαϊνάς, Μπάμπης Μπουντάκης, Νίκος Πέππας και Αντώνης Σακελλαρίου του Ποδηλατικού Συλλόγου θα εκπροσωπήσουν την Λέσβο στον αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο βιβλιοπωλείο Book and art

Θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, βασισμένα στα βιβλία της
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέο Lego Printing για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Από το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής "tortuguita" της Δέσποινας Αναστασοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας

Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο