× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενοχος για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας

Με δύο ενόρκους να προτείνουν αθώωση, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ενοχή του 18χρονου -τo 2020- Αφγανού με ποιινή κάθειρξης 8 ετών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/3/2024

Ενοχος για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας
Kάμερα- βίντεο: Παναγιώτης Μπαλάσκας

Ενοχος σε δεύτερο βαθμό για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020 κρίθηκε Αφγανός, κατά πλειοψηφία από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου, και με πρόταση εισαγγελέα, με ποινή κάθειρξης 8 ετών και αναγνώριση μόνο ενός ελαφρυντικού, της καλής διαγωγής στις φυλακές Αυλώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 22χρονος σήμερα κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση από κοινού, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας,  έχει εκτίσει ήδη 3,5 χρόνια, καταδικασμένος από τον πρώτο βαθμό στο δικαστήριο της Χίου.

Η συνήγορος υπεράσπισής του, Εφη Δούση ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε αίτηση αναίρεσης της απόφασης, ενώ εξήρε τους δύο ενόρκους που μειοψήφησαν και ζήτησαν την απαλλαγή του λόγω αμφιβολιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δίκη κράτησε τρεις ημέρες, με την υπεράσπιση να επιμένει ότι ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας δεν εξετάστηκε ποτέ, και ότι οι αντιφάσεις που κατήγγειλε στην αστυνομία στις 14 Σεπτεμβρίου του 2020 συμφωνούν τόσο με το πόρισμα της Πυροσβεστικής, όσο και με αυτό των εμπειρογνωμόνων της ομάδας Forensis.

Το δικαστήριο ομόφωνα δεν αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, του νεαρού της ηλικίας για την τελεσθείσα πράξη ή τη μη ύπαρξη ταπεινών αιτιών για την τέλεση της πράξης.

Είναι σαφές ότι η έλλειψη μάρτυρα κατηγορίας τόσο από τον πρώτο όσο και από το δεύτερο βαθμό της εκδίκασης της υπόθεσης δημιουργεί ερωτήματα στο ακροατήριο για το κατά πόσο ελήφθησαν υπόψη οι άλλες μαρτυρίες και τα πορίσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη η συμπερίληψη των μαρτύρων πολιτικής αγωγής που τόνισαν κατά την ακροαματική διαδικασία ότι χάθηκαν οι περιουσίες τους συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην κρίση ενόρκων και δικαστών, με την μπάλα να παίρνει, ανέφερε η υπεράσπιση και το γεγονός ότι το δικαστήριο έπρεπε να περιοριστεί στο κατηγορητήριο, στη ζώνη 12 για την οποία θεωρείται συναυτουργός ο κατηγορούμενος, και στα πορίσματα.

Θυμίζουμε ότι ο κατηγορούμενος την πρώτη μέρα της δικασίμου κάθισε μαζί με ακόμα τρεις ομοεθνείς του στο εδώλιο, οι οποίοι έπειτα από ενστάσεις της υπεράσπισης εξαιρέθηκαν λόγω ανηλικότητας κατά την τέλεση των πράξεων, με το δικαστήριο να αποφασίζει να τους αφήσει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους και να τους παραπέμπει στο τριμελές δικαστήριο Ανηλίκων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ώρα της κρίσης για το Τεχνικό Επιμελητήριο του βορείου Αιγαίου

Στο στούντιο του «Ν» οι εκπρόσωποι των τεσσάρων παρατάξεων συζήτησαν για προβλήματα του κλάδου και τις προκλήσεις της νέας περιόδου που ξεκινά
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάλι τροχαίο ατύχημα στον κόμβο Αγίας Τριάδας!

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν γίνει στο ίδιο σημείο τουλάχιστον τέσσερα ατυχήματα, ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τα εγκαίνια του νέου οδικού δικτύου Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ανοιξαν οι κάλπες στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Πέντε παρατάξεις διεκδικούν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στην ΟΛΜΕ- Μέχρι το απόγευμα οι εκλογές στα Κεντρικά Λύκεια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ