× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 25/4/2024

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Ως και 13 ευρώ ανά κιλό πωλούνται τα κατσίκια στην Μυτιλήνη, ενώ η τιμή των αρνιών φθάνουν μέχρι τα 12 ευρώ ανά κιλό.  Οι χαμηλότερες τιμές που συναντά κανείς είναι στα 10,50 ευρώ  ανά κιλό για ολόκληρο αρνί και 11,50 ευρώ για ολόκληρο κατσίκι.  Στα ίδια επίπεδα, με μικρές διαφοροποιήσεις διαμορφώνονται οι τιμές και στα σούπερ μάρκετ.  Εν τω μεταξύ πανελλαδική έρευνα έδειξε πως μόλις το 33% των καταναλωτών θα σουβλίσει αρνί ή κατσίκι το φετινό Πάσχα. Πολλοί είναι αυτοί που θα αγοράσουν μισό αρνί ή ένα μπούτι για το γιορτινό τραπέζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κρέας των ενήλικων προβάτων στα κρεοπωλεία της Μυτιλήνης φθάνει μέχρι τα 8.00 ευρώ ανά κιλό ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή του πέφτει μέχρι τα 6,50 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου πωλούν από 8,00 ως 8,50 ευρώ το αρνί (σφάγιο) και μέχρι 9.00 ευρώ ανά κιλό τα λιγοστά κατσίκια που υπάρχουν διαθέσιμα. 

Τα στοιχεία που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στην αγορά είναι η μειωμένη ζήτηση για αρνιά και κατσίκια αλλά και η εξίσου μειωμένη προσφορά.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μεγάλες καταστροφές στην περιοχή της Θεσσαλίας, από την κακοκαιρία Daniel, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή. Κι όπως ήταν φυσικό αυτό οδήγησε σε μείωση την παραγωγή νέων αρνιών και κατσικιών.

Επιπλέον οι υψηλές τιμές του αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος, έχουν μειώσει δραστικά την κατανάλωσή τους στην Ελληνική αγορά για αυτό οι κτηνοτρόφοι δεν περιμένουν να έρθει η περίοδο του Πάσχα για να πουλήσουν. Οι περισσότεροι προτιμούν να πουλήσουν την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το Καθολικό Πάσχα, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, είχε ως συνέπεια μεγάλες ποσότητες αρνιών και κατσικιών τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες βαλκανικές χώρες να πουληθούν στην Ισπανία, την Ιταλία και την Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χονδρικές τιμές

Το τελικό αποτέλεσμα όλων  των παραπάνω ήταν οι τιμές παραγωγού για τα αρνιά, στην Ελλάδα, να κυμαίνονται από 8,00 ως 10 ευρώ ανά κιλό. Με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στις κτηνοτροφικές περιοχές που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα.  Χαρακτηριστικό της μειωμένης προσφορά εισαγόμενων αρνιών είναι πως χθες Τετάρτη 24 Απριλίου ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας έδινε τιμές χονδρικής για τα αρνιά Ρουμανίας από 9,50 – 10,50 ευρώ ανά κιλό, ενώ οι τιμές χονδρικής για τα εγχώρια αρνιά κυμαίνονταν από 8,50 – 10,80 ευρώ ανά κιλό. Οι τιμές χονδρικής για τα κατσίκια κυμαίνονται από τα 8,50 – 10,80 ευρώ ανά κιλό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης