× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανέδειξαν τις ομορφιές της Λέσβου

Σε υβριδικό μαθητικό συνέδριο συμμετείχε το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιληνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/4/2024

Ανέδειξαν τις ομορφιές της Λέσβου

Σ’ ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό Υβριδικό Μαθητικό Συνέδριο συμμετείχε το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης από τις 17 έως τις 20 Απριλίου 2024. Το οργάνωσε το Πειραματικό ΓΕ.Λ. του Πανεπιστημίου Πατρών και το θέμα του ήταν: «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

382 συνεργαζόμενα σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή 7562 μαθητών και 1045 εκπαιδευτικών, με 486 εισηγήσεις μαθητών/τριών, ως ένα άριστο δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων κατέδειξαν την ανεξάντλητη αγάπη των νέων για τους τόπους που γεννήθηκαν και ζουν, τόπους γεμάτους από μακραίωνες παραδόσεις, ήθη και έθιμα.

Η θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε την Τοπική Ιστορία και το τεράστιο παιδαγωγικό ενδιαφέρον που αυτός ο κλάδος της ιστορικής επιστήμης έχει σήμερα, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Το Πρότυπο Μυτιλήνης συμμετείχε με τέσσερεις ομαδοσυνεργατικές εισηγήσεις μαθητών και μαθητριών. Η πρώτη είχε τίτλο: «Οι “Μεγάλες Μορφές της Φυσικής και των Μαθηματικών μέσα από την Αγιασώτικη ντοπιολαλιά και σάτιρα”… με μια άλλη ματιά». Η πενταμελής μαθητική ομάδα (Μαρία Ζουμπαδέλλη, Ιωάννα Καμαρού, Υβόννη - Μαρία Κουλμπάνη, Στεφανία Μαυραγάννη, Αίας Μουσελίμης) μελέτησε το έργο των μαθητών της Α΄ Τάξης του ΓΕ.Λ. Αγιάσου (σχολικό έτος 2010-2011) «με μια άλλη ματιά». Το 2010 οι μαθητές του Λυκείου Αγιάσου κατέγραψαν προσωπικότητες της Φυσικής και των Μαθηματικών που τους έκαναν εντύπωση, αξιολογώντας όχι μόνο το επιστημονικό τους έργο, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα τους. Με αριστοφανική δεξιότητα, σατίρισαν «ανελέητα» σε αγιασώτικο ιδίωμα – και σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο - μεγάλες μορφές της Φυσικής και των Μαθηματικών, τους έδωσαν παρατσούκλι και σχεδίασαν τις καρικατούρες τους.

Δεκατρία χρόνια μετά (σχολικό έτος 2023-2024), οι παραπάνω μαθητές/τριες της Α΄ και Β΄ Τάξης του Πρότυπου προσέγγισαν το έργο των τότε μαθητών του ΓΕ.Λ. Αγιάσου με διττό στόχο: εντόπισαν και να κατέγραψαν τα στοιχεία της ζωής και του επιστημονικού έργου των μορφών της Φυσικής και των Μαθηματικών στο οποίο αναφέρονταν οι μαθητές της Αγιάσου, ενώ ταυτόχρονα αντιλήφθηκαν τον πολιτισμικό πλούτο που μεταφέρουν οι τοπικές διάλεκτοι. Επιβλέπουσες εκπαιδευτικοί ήταν οι: Ελένη Παλαιολόγου (ΠΕ04.01) και Βασιλεία Χατζηβασιλείου (ΠΕ02).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεύτερη εισήγηση έγινε από την παρακάτω ομάδα μαθητριών: Κατερίνα Γαβριήλ (Α3), Φιλιππία Καϊνού (Α3), Ασπασία Χατζημανώλη - Καράβα (Β1), Βασιλική Μεράι Κοτζαγιώργη (Α1), Σίλια Σακαράκη (Α1), και Ραλλία Φωτέλλη (Α3), με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Σεβαστή Τσάλτα (ΠΕ02). Ο τίτλος της εισήγησης ήταν: «Τα παλαιά ελαιοτριβεία της Λέσβου». Μέσα από ένα σύντομο βίντεο έγινε η ανάδειξη της άρρηκτης σχέσης που υφίσταται, αιώνες τώρα, ανάμεσα στο νησί της Λέσβου με την ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιουργία· μία σχέση που μαρτυρείται και αναδεικνύεται από το πλήθος παλαιών ελαιοτριβείων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, τα οποία κοσμούν μέχρι και σήμερα τη Λεσβιακή γη.

Η τρίτη εισήγηση είχε τίτλο: «Διαπερνώντας την ιστορία του τόπου μου μέσα από τον παραδοσιακό χορό» και ήταν μέρος μιας ευρύτερης εργασίας που υλοποιείται κατά το τρέχον σχολικό έτος στον Όμιλο Αριστείας και Δημιουργικότητας, με τίτλο: «Προσεγγίζω βιωματικά τον αθλητισμό – παραδοσιακό χορό ως σωματική ευεξία και πνευματική καλλιέργεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής», όπου οι μαθητές/τριες ασκούνται στην εκμάθηση χορών απ’ όλη την Ελλάδα.

Η εισήγηση έγινε σε σύμπραξη με το Γενικό Λύκειο Ιππείου, με επιβλέποντες τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής Παράσχο Κανλή και Παναγιώτη Κανλή και με συμμετέχοντες και συμμετέχουσες μαθητές/τριες: την Ιωάννα Καμαρού, την Μαρία Κανελλή, την Φιλιππία Καϊνού, την Όλγα Σιμινή, τον Βασίλειο Καντιάνη, την Μαρία – Ευστρατία Παρλιάρου, τον Δημήτριο Γιαμμουγιάνη και την Δωροθέα Κουμαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, η τέταρτη εισήγηση αφορούσε έναν από τους κορυφαίος Διδασκάλους του Γένους, τον Βενιαμίν Λέσβιο. Δεδομένου ότι στη Λέσβο, κατά την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (1750- 1821), γεννήθηκε ο Βενιαμίν (Πλωμάρι 1762 – Ναύπλιο 1824), η εισήγηση με τίτλο: «Ένας Διδάσκαλος του Γένους από τη Λέσβο: Βενιαμίν ο Λέσβιος (Μεγαλοχώρι Πλωμαρίου 1759 ή 1762 - Ναύπλιο 1824)», επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του διδακτικού και του συγγραφικού έργου του, κυρίως της Μεταφυσικής (Στοιχεία Μεταφυσικής, Βιέννη 1820).

Επίσης, παρουσιάστηκαν χειρόγραφα έργων του Βενιαμίν τα οποία απόκεινται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του πάλαι ποτέ Γυμνασίου Μυτιλήνης, νυν Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ο Βενιαμίν, πέραν των σπουδών του σε ονομαστά εκπαιδευτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης (Πίζα, Παρίσι, Αγγλία) όπου σπούδασε θετικές επιστήμες και φιλοσοφία, διακρίθηκε και για την ενεργή δράση του στην Επανάσταση του 1821 αφού μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Η ομάδα των μαθητών/τριών που δούλεψαν και παρουσίασαν την παραπάνω εισήγηση ήταν: Χρήστος Λουκάς, Σπυριδούλα – Μαρίνα Στεφανέλλη, Αικετερίνη Κριπιντήρι, Μαρία Ζουμπαδέλλη, Ευάγγελος – Ευστράτιος Καπητανέλλης, Φωτεινή Μαυραγάννη, Μαρία Λιαδάκη και Χριστίνα Αντωνακέλλη, με επιβλέποντες εκπαιδευτικούς τον Αθανάσιο Ι. Καλαμάτα (θεολόγο) και την Σεβαστή Τσάλτα (φιλόλογο).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ώρα της κρίσης για το Τεχνικό Επιμελητήριο του βορείου Αιγαίου

Στο στούντιο του «Ν» οι εκπρόσωποι των τεσσάρων παρατάξεων συζήτησαν για προβλήματα του κλάδου και τις προκλήσεις της νέας περιόδου που ξεκινά
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο

Για τον νευροχειρουργό Βασίλη Κοντογιάννη, τους συνεργάτες ιατρούς καθώς και τον φυσικοθεραπευτή Ιωσήφ Γαληνό
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάλι τροχαίο ατύχημα στον κόμβο Αγίας Τριάδας!

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν γίνει στο ίδιο σημείο τουλάχιστον τέσσερα ατυχήματα, ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τα εγκαίνια του νέου οδικού δικτύου Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο