× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/4/2024

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Για άλλη μια χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου Λέσβου αναβιώνει το έθιμο της «Κούνιας», την Γιορτή της Κούνιας, την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί στην πλατεία του χωριού κάτω από τα τρία μεγάλα πλατάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Μια μεγάλη κούνια στήνεται σε κεντρική πλατεία του χωριού μας και σ’ αυτήν κουνιούνται νέοι και νέες και μικρά παιδιά. Ακολουθεί ζωντανή μουσική και παραδοσιακοί χοροί.

Μεταξύ άλλων, στο κάλεσμα που απευθύνει ο Σύλλογος στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λέσβου αναφέρει: «αυτό που θα αξίζει να δείτε είναι τα τραγούδια της κούνιας που θα πούνε δίπλα στην κούνια μέλη του Συλλόγου μας και από όποιον θέλει να συμμετέχει στο δρώμενο αυτό. Θα πούμε τα τραγούδια της Λαμπρής, της Πρωτομαγιάς. του έρωτα, των ξενιτεμένων και της αγάπης.

Το έθιμο της «κούνιας» έχει τις καταβολές του στην αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την «αιώρα» των κοριτσιών κατά τα αθηναϊκά Ανθεστήρια την περίοδο της Άνοιξης προς τιμήν του θεού Διονύσου. Η αίσθηση ελευθερίας που δίνει η κίνηση της κούνιας προς τον ουρανό, πίστευαν πως έφερνε καλή τύχη. Γι’ αυτό και το ανασήκωμα της κούνιας συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με τον ερχομό της Άνοιξης. Από το αρχαίο έθιμο της αιώρας φτάνουμε στο ανοιξιάτικο έθιμο της κούνιας που το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου και φυσικά στο χωριό μας το Ακράσι Λέσβου. Εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα και αποτελεί μια από τις εντονότερες και αγαπημένες αναμνήσεις των κατοίκων του χωριού μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το έθιμο ήταν και είναι αφορμή να διασκεδάσουν οι νέοι και οι νέες του χωριού μας και ολων των φίλων του χωριού μας που θα ερθουν να ζήσουν το έθιμο της Κούνιας. Επίσης το έθιμο είχε και έχει θρησκευτικό περιεχόμενο δηλαδή το κατέβασμα της κούνιας συμβολίζει τον ερχομό του Χριστού στη γη και το ανέβασμα την Ανάστασή Του.

Παλαιότερα το έθιμο της Κούνιας προέκυψε γιατί οι νέοι (ερωτευμένοι άνδρες) έστηναν μια μεγάλη κούνια, 2 επί 3 μέτρα, και ζητούσαν από την κοπέλα που τους άρεσε να καθίσουν και να κουνηθούν μαζί. Αυτή ήταν η ένδειξη ότι είχαν αισθήματα για εκείνη κι εφόσον εκείνη δεχόταν την πρόσκλησή τους γινόταν μια άτυπη δέσμευση μεταξύ τους, με σκοπό το γάμο

Πάρτε μαζί σας την καλή σας διάθεση και ελάτε να περάσουμε όλοι μαζί μια αξέχαστη Λαμπροδευτέρα. Σας περιμένουμε».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο 13ο μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ο Περιφερειάρχης

Παρακολούθησε την παρουσίαση ψηφιακών εργασιών που πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Λέσβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΧΩΡΙΑ

Συμβουλές‑οδηγίες της Τροχαίας για τους προσκυνητές του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Για την ασφαλή κίνηση των οδηγών οχημάτων και των πεζών
ΧΩΡΙΑ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο προσκύνημα των Αρχαγγέλων στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την χώρα που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Το τριήμερα Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου