× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στη Λέσβο την Πρωτομαγιά

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/4/2024

Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στη Λέσβο την Πρωτομαγιά

Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λέσβου την Πρωτομαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Μεταξύ των αιτημάτων που θέτουν στο αγωνιστικό τους πλαίσιο είναι και τα ακόλουθα: 1)Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση συμβασιούχου, εργολαβικού εργαζόμενου. 2)Αποφασιστική ενίσχυση  της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία. Κατάργηση όλων των πληρωμών, (άμεσων και έμμεσων)  των ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου αναφέρει:

«Συνεχίζουμε, μετά τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη που στρίμωξαν την κυβέρνηση της ΝΔ και τη μεγάλη απεργία στις 17 Απριλίου.

Όλοι μαζί, εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δυναμώνουμε το απεργιακό μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που κρατάει καθηλωμένους τους μισθούς μας, που μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε κερδοσκοπικά ιδρύματα που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, και τη σχέση γιατρού – ασθενούς σε μία απλή εμπορική συναλλαγή, που αποκλείει από τις υπηρεσίες υγείας το 50% των πιο φτωχών από τους φτωχούς, αυτών που «ζουν» με κάτω από 500 ευρώ, και την ίδια στιγμή εξασφαλίζει τζίρο 500 εκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της υγείας, που επιβάλλει στους ασθενείς νέα χαράτσια για φάρμακα και εξετάσεις για να ελαφρύνει τους «αναξιοπαθούντες» επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας και να μειώσει τα ποσά που επιστρέφουν μέσω clawback στον ΕΟΠΥΥ. Τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια ευρώ για απεικονιστικές εξετάσεις θα πληρώσουν  απευθείας στους ομίλους της Υγείας οι ασθενείς από την τσέπη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να ζούμε με καθηλωμένους την ίδια περίοδο, που:

- Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ - ο συνολικά παραγόμενος πλούτος ετησίως της Ελλάδας) το 2023 έφτασε τα 224 δις ευρώ (45 δις περισσότερο από το 2018).

- «Ρεκόρ κερδοφορίας» καταγράφουν οι 120 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα κέρδη των ομίλων σουπερμάρκετ και των ενεργειακών ομίλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις συνεχείς ανατιμήσεις, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι η 1η ΜΑΗ είναι μέρα αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα αυτό.  Τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του '36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές του Μάη ’44.

Είναι τεράστια πρόκληση 130 χρόνια μετά το 1894, που γιορτάσθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα η Πρωτομαγιά με κύρια διεκδίκηση την 8ωρη εργασία, η κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρεί στην εφαρμογή 6ήμερης εργασίας με μέχρι 13 ώρες ημερησίως, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να συνεχίζεται η πολιτική που μετατρέπει σε «εμπορεύματα» και «πεδία επιχειρηματικής δράσης» τα δικαιώματά μας για σύγχρονες, ασφαλείς συγκοινωνίες, για υγειονομική περίθαλψη κλπ.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ, επομένως, μας προκαλούν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας για απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο νοσοκομείων στην Περιφέρεια, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ και επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί τη «παραχώρηση υποδομών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς για να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις».

Η θεσμοθέτηση των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων του «σπουδάζει όποιος πληρώνει», αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη του σαπίλας του συστήματος που ζούμε, όπου ακόμη και βασικές κοινωνικές ανάγκες και λαϊκά δικαιώματα αντιμετωπίζονται ως πεδία κερδοφορίας για τους ιδιωτικούς ομίλους και το κρατικό σύστημα υγείας, που λειτουργεί ολοένα και περισσότερα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων και ιατρείων εντάσσεται στους σχεδιασμούς για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, όπου το κόστος λειτουργίας θα μεταφέρεται ολοένα και περισσότερο στις πλάτες των ασθενών, είτε με απευθείας πληρωμές είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών(κατά 200 εκατ. ευρώ το 2024).

Δεν μπορούν να μας κοροϊδέψουν. Οι έντιμοι συνάδελφοι που αναζητούν νόμιμη διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία για να βρουν αίθουσα να χειρουργήσουν τους ασθενείς τους, να μην τσιμπήσουν στο κυβερνητικό αφήγημα. Να μη νομιμοποιήσουν το  θεσμικό «φακελάκι»!Να μη βάλουν πλάτη να γίνει η βαρβαρότητα συνήθεια!

Καμία αυταπάτη. Δεν είναι προς το συμφέρον μας μετά το πρωινό ωράριο και την εφημερία, να κάνουμε ιδιωτικό ιατρείο εντός ή εκτός νοσοκομείου για να  ενισχύσουμε το εισόδημά μας, στερώντας πολύτιμο χρόνο από εμάς και τις οικογένειές μας. Συμφέρον μας και συμφέρον των ασθενών μας είναι να αγωνιστούμε και να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση να άρει το εμπάργκο στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να λειτουργούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες και όχι μόνο το 60-70%. Συμφέρον μας είναι να έχουμε ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, ελεύθερο χρόνο. Αν προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο (κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εισβολή ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία για να εκτελούν και αυτοί επ’ αμοιβή ιατρικές πράξεις),  ζημιωμένοι θα είναι οι ασθενείς που μετατρέπονται εκβιαστικά σε πελάτες του δημόσιου νοσοκομείου επιχείρηση, αλλά και των ιδιωτικών ομίλων της υγείας. Ζημιωμένη θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ. Ωφελημένοι θα είναι μια μικρή μειοψηφία μεγαλοκαθηγητών, μεγαλοδιευθυντών και μεγαλογιατρών του ιδιωτικού τομέα, που θα χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσοκομεία προς άγρα πελατείας αλλά και οι «φακελάκηδες» που αποθρασύνονται ελέω κυβέρνησης.

Μπορούμε συλλογικά και αγωνιστικά να επιβάλλουμε την επιστημονική μας αξιοπρέπεια! Μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη τους νόμους τους.

Πρώτο τους μέλημα είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Και σε αυτή την στρατηγική επιλογή, υπάρχει η συμφωνία όλων των κομμάτων της άρχουσας τάξης.Την ίδια πολιτική, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιούν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ.

Γι’ αυτό, απορρίπτουν τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με την προκλητική δικαιολογία ότι δήθεν «δεν αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός» και «θα κινδυνεύσει η δημοσιοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας», ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ξοδεύονται δις για εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Μας εξοργίζει η προσπάθεια να αποδοθεί η ακρίβεια στα τρόφιμα, οι αυξήσεις στη ενέργεια και τα καύσιμα ως συνέπεια αποκλειστικά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο η ΝΔ χρησιμοποιεί ως βολικό άλλοθι, ενώ ταυτόχρονα, με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ΜΕΡΑ25, εντείνει την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, για να εξασφαλίσει «μερίδιο από τη λεία» στην ελληνική άρχουσα τάξη. Αφήνουν στο απυρόβλητο τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και «πράσινη μετάβαση», με τη συρρίκνωση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις επιδοτήσεις στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και την επιβολή τέλους ρύπων στον λιγνίτη. Τις τιμές στα καύσιμα επιβαρύνει η υπέρογκη κρατική φορολογία ενώ οι πετρελαϊκοί και εφοπλιστικοί όμιλοι «απολαμβάνουν» πληθώρα φοροαπαλλαγών. Οι συνεχείς ανατιμήσεις ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης εντείνονται από την αύξηση του όγκου του χρήματος που κυκλοφορεί, που είναι υλοποίηση της «επεκτατικής πολιτικής» που «διαφήμιζαν» ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ-25. Η επιτάχυνση της "απεξάρτησης" από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αντικατάστασή του από το ακριβότερο αμερικάνικο υγροποιημένο αέριο, προμηνύουν ενεργειακή φτώχεια διάρκειας για τις λαϊκές οικογένειες ενώ υπηρετούν την κερδοφορία των Ελλήνων εφοπλιστών και τα σχέδια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της άρχουσας τάξης της Ελλάδας ως "πύλη εισόδου" για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στον κοινό μας εχθρό.

Απεργούμε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Είμαστε εμείς που περιθάλπουμε τους σακατεμένους από τα εργατικά ατυχήματα εργαζόμενους, που ενημερώνουμε τους χαροκαμένους συγγενείς.

Απεργούμε ενάντια  στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους για τα κέρδη των λίγων. Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Ενάντια στην προκλητική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ που σφαγιάζει και δεν «περιθάλπει», όπως προκλητικά και ανερυθρίαστα στήριξε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παιδιά, τραυματίες και υγειονομικούς.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Όχι στην «απογευματινή» επί πληρωμή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Όχι στην άλωση των δημόσιων νοσοκομείων από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που διαλύει και ιδιωτικοποιεί πλήρως την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.
  • Ικανοποίηση εδώ και τώρα των μισθολογικών μας αιτημάτων. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση συμβασιούχου, εργολαβικού εργαζόμενου.
  • Αποφασιστική ενίσχυση  της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία. Κατάργηση όλων των πληρωμών, (άμεσων και έμμεσων)  των ασθενών».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάλι τροχαίο ατύχημα στον κόμβο Αγίας Τριάδας!

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν γίνει στο ίδιο σημείο τουλάχιστον τέσσερα ατυχήματα, ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τα εγκαίνια του νέου οδικού δικτύου Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ανοιξαν οι κάλπες στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Πέντε παρατάξεις διεκδικούν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στην ΟΛΜΕ- Μέχρι το απόγευμα οι εκλογές στα Κεντρικά Λύκεια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

H ΑΜΚΕ «Αγκαλιά» για το Οικοτροφείο στη Μυτιλήνη και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Μέλη του οργανισμού συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη