× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 11/5/2024

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Μία από τις μεγάλες δράσεις που πραγματοποιεί η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» είναι η προβολή της ταινίας του Στέλιου Κούλογλου «142 χρόνια» τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με ελεύθερη είσοδο. Μάλιστα θα είναι παρών και ο κ. Κούλογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ, αλλά και την αυτοψία που έκανε η «Συνύπαρξη» στη νέα δομή της Βάστριας, μιλήσαμε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» με τον νέο πρόεδρο, Πάρη Βουνατσή και το ιστορικό μέλος της «Συνύπαρξης» και μέλος ΔΣ, Γιάννη Παυλή.

Ας σημειωθεί ότι στην Μυτιλήνη θα βρίσκεται τη Δευτέρα ο Στέλιος Κούλογλου, όπου θα πραγματοποιηθεί προβολή του νέου του ντοκιμαντέρ, του δικαστικού θρίλερ «142 χρόνια» και ότι θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Σε ό,τι αφορά τη Βάστρια, τα μέλη της Συνύπαρξης έκαναν λόγο για μία τερατώδη δομή στην καρδιά του δάσους, στην οποία θα παγιδευτούν τόσο διαμένοντες, όσο και εργαζόμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη και με αφορμή την έλευση μόνο χτες 1000 τουριστών από την Τουρκία, η «Συνύπαρξη» θύμισε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για τη βίζα, το σύμφωνο ειρήνης μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και Δήμου Σμύρνης και άλλες δράσεις από την ίδρυσή της.

Για το ντοκιμαντέρ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μια άγνωστη πτυχή του προσφυγικού, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης ως διακινητές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 2000 βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές – κάτι που τους καθιστά τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα κρατουμένων.

Η κάμερα ακολουθεί τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, γνωστό και βραβευμένο διεθνώς για το ανθρωπιστικό του έργο, ο οποίος συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να αθωωθούν τρεις πρόσφυγες και συγκεκριμένα, ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί (Σομαλία), ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι (Αφγανιστάν).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και οι τρεις βρέθηκαν καταδικασμένοι ως διακινητές, καθώς ενώ επέβαιναν σε πλοίο από την Τουρκία στην Ελλάδα, εξαναγκάστηκαν από τους αληθινούς διακινητές να πάρουν το πηδάλιο του πλοίου – μια πρακτική που είναι πάγια και γνωστή στην Ελληνική Ακτοφυλακή. Σύμφωνα με τον νόμο 4251/2014, όποιος συλληφθεί να κρατά το πηδάλιο του σκάφους καταδικάζεται ως διακινητής – πολύ συχνά όμως, όπως αποδεικνύεται, λανθασμένα, και ύστερα από συνοπτικές δίκες που κρατούν λίγα λεπτά και όπου οι κατηγορούμενοι δεν έχουν επαρκή διερμηνεία. Με αυτές τις τακτικές των ελληνικών δικαστηρίων, ο Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί βρέθηκε καταδικασμένος σε 142 χρόνια φυλακή. Ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι, σε 50 χρόνια ο καθένας.

 

Το δικαστικό θρίλερ εκτυλίσσεται για πάνω από ένα χρόνο, καταγράφοντας δίκες, που αναβάλλονται πολλές φορές, και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των καταδικασμένων και των συγγενών τους.

Μετά από δύο χρόνια στη φυλακή, οι εφέσεις τελικά εκδικάζονται, δίνοντας για πρώτη φορά την ευκαιρία σε αυτούς και τους δικηγόρους τους να αντικρούσουν τις κατηγορίες και να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον τους. Τι θα συμβεί τελικά;

Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μια κραυγή για δικαιοσύνη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Περιβαλλοντική δράση από το 6ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Την Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 18:00
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράσεις για το περιβάλλον από το Σύλλογο «Το Δελφίνι»

Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εβδομάδας Περιβάλλοντος που ανακοίνωσε το «Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Διάρρηξη στην αγορά της Μυτιλήνης

Το κατάστημα λευκών ειδών Καπετανέλλης θύμα διάρρηξης για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τι γίνεται σ αυτή τη χώρα όταν ακόμη και εισαγγελείς «τους φοβούνται»;

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την πρόεδρο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών Μαρία Καρυστιανού σε ομιλία της στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από τη Λέσβο στη Βαρκελώνη

«Εξαγωγή τεχνογνωσίας» στη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων, από τους Προσκόπους της Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αποχή ως αλήθεια της απελπισίας! Η συμμετοχή;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΒΑΤΣΗΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκε η σορός

Είχε βρεθεί σε βραχώδη ακτή στην Σκάλα Σκαμνιάς
ΥΓΕΙΑ

Νίκη του Στρατή Κλεάνθη στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράσεις σε σχολεία από το ΚΕΘΕΑ Βορείου Αιγαίου

Το Μάιο η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του ΚΕΘΕΑ επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Μανταμάδου και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παράταση της έκθεσης: «Λεσβιακές εφημερίδες του 20ού αιώνα»

Ως την Κυριακή 30 Ιουνίου θα παραμείνει ανοιχτή η έκθεση στο Οθωμανικό Λουτρό της Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Οι μετανάστες προκάλεσαν τα επεισόδια» λέει ο Κατζανός

Συνεχίζεται τον Ιούλιο με τις υπόλοιπες απολογίες των 26 συνολικά κατηγορουμένων η δίκη του «πογκρόμ του 2018» στην πλατεία Σαπφούς
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη με σχεδόν 2,9 κιλά ηρωίνη στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίστηκε από άνδρες του Λιμεναρχείου ένας 65χρονος στην τσάντα του οποίου και στα τοιχώματα του πορτ μπαγκάζ του οχήματός του, βρέθηκε η ναρκωτική ουσία σε μορφή βράχου