× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τελικά η μίζα είναι νομικό ή πολιτικό θέμα; Ας πάρουμε θέση

Με αφορμή τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis

Δημοσίευση 12/4/2019

Τελικά η μίζα είναι νομικό ή πολιτικό θέμα; Ας πάρουμε θέση

Σάλος ξέσπασε το τελευταίο 24ωρο με τη δήλωση του βουλευτή Λέσβου κ. Αθανασίου συνδέοντας τα καθήκοντα ενός υπουργού με τη μίζα, τη δωροδοκία. Ο κ. Αθανασίου, ερωτηθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ευαγ. Βενιζέλου, είπε: «Αν ένα αδίκημα ανάγεται στα καθήκοντα ή όχι του υπουργού είναι αρμόδια να το κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια» συμπληρώνοντας ότι «Δεν θα την έπαιρνε κάποιος την μίζα αν δεν ήταν υπουργός». Στη ερώτηση των δημοσιογράφων εάν η μίζα είναι στα καθήκοντα ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων ενός υπουργού ο κ Αθανασίου δήλωσε ότι «είναι στα καθήκοντα του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis είναι σε εξέλιξη η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πολιτικούς αντιπάλους του κ. Αθανασίου αλλά και απλούς πολίτες που όπως είναι φυσικό αντέδρασαν. Την ίδια ώρα πολλοί φίλοι νομικοί υπερασπίστηκαν τον κ. Αθανασίου, που διετέλεσε πρόεδρος της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, λέγοντας ότι πράγματι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι αδίκημα που τελείται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του υπαλλήλου και του δημοσίου λειτουργού και οτι συνδέεται μ’ αυτά. Αποτέλεσμα βέβαια αυτής της νομικής συλλογιστικής, που είναι και το βασικό θέμα που απασχολεί τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο που πυροδότησε τη δημόσια συζήτηση πρόσφατα, είναι ότι το αδίκημα δωροδοκίας για κάποιον υπουργό έχει σύντομη παραγραφή σύμφωνα με τον περίφημο νόμο περί ευθυνών υπουργών.

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και το αρ 86 του Συντάγματος έγιναν για να προστατεύσoυν τους Υπουργούς από διώξεις εξαιτίας της πολιτικής τους δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, όταν πχ υπογράφουν για να γίνει ένα δημόσιο έργο και όχι φυσικά για να τους προστατεύσει από μια δωροδοκία. Είναι εντυπωσιακό ότι με μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο το ίδιο υποστηρίζει προφητικά και στην προσωπική του ιστοσελίδα με παλαιότερη ανάρτηση και ο κ. Βενιζέλος «Η εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος έχει εμπλουτιστεί από το νέο δεδομένο της ποινικής μεταχείρισης της διακίνησης μαύρου χρήματος που δεν εμπίπτει στα χρονικά όρια του άρθρου 86 ,εφόσον διασώζεται το προϊόν του εγκλήματος. Δηλαδή, το μαύρο χρήμα δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.  Διότι είπε η νομολογία και σωστά, ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών καλύπτει τον Υπουργό στις αρμοδιότητές του. Δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργού να κλέβει, δεν είναι αρμοδιότητα του να διακινεί μαύρο χρήμα. Και αυτή είναι η σωστή ερμηνεία.»

Υπάρχει λοιπόν το νομικό υπάρχει και το πολιτικό θέμα. Καθώς εμείς δεν είμαστε νομικοί σαν τους κκ Βενιζέλο και Αθανασίου, μας ενδιαφέρει πρωτίστως το ζήτημα πέρα από τη νομική διαδικασία που υπεύθυνα είναι να τη λύσουν τα δικαστήρια. Και το θέμα βέβαια είναι εξόχως πολιτικό και σε αυτό καλούνται να απαντήσουν όλοι. Είναι δυνατόν να θεωρείται ότι η δωροδοκία, η μίζα, εντάσσεται στο πλαίσιο των καθηκόντων και των ενεργειών ενός Υπουργού; Σε αυτή την απάντηση οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Αντί Υστερογράφου: Ένα χρόνο πριν, σχολιάζοντας ο κ Αθανασίου τα γνωστά επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς της 22/4/2018, όπου 26 συμπατριώτες μας οδηγούνται πλέον στα δικαστήρια για το πογκρόμ που εξαπέλυσαν κατά προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Αθανασίου είχε κάνει μια ξεκάθαρα πολιτική δήλωση, μη καταδικάζοντας τα γεγονότα και χωρίς καμία αναφορά σε παράνομες ενέργειες. Και ο νόων νοείτο.

 «Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Μυτιλήνης έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη και οργανωμένη κοινωνία. Βιώνουν τη διαχρονική αδιαφορία της Κυβέρνησης και την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να αποκαταστήσουν την τάξη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Η συνεχιζόμενη αυτή απραξία όχι μόνο γεννά στους πολίτες την ανάγκη να “πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους” αλλά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος ώστε να ακούγονται και  ακραίες φωνές.
Από το 2015 ως σήμερα δεν υπήρξε ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος παρά μόνο πολιτικές που άφησαν τη χώρα ανοχύρωτη και τους πολίτες απροστάτευτους. Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδείχθηκε καταστροφική τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους εγκλωβισμένους μετανάστες στο νησί μας. Μόνη λύση πλέον είναι η άμεση αποσυμφόρηση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ