× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάνω από 400 συμμετοχές για το σεμινάριο παιδικού τραύματος

Διαδικτυακό και δωρεάν με καταξιωμένους επιστήμονες- Δηλώσεις συμμετοχής έως το Σάββατο το πρωί

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/4/2021

Πάνω από 400 συμμετοχές για το σεμινάριο παιδικού τραύματος

Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που ταλανίζει την παιδική και εφηβική ηλικία είναι το τραύμα στον ψυχισμό του παιδιού και του εφήβου. Αποτελεί απόρροια συμπεριφορών αλληλεπίδρασης με ανθρώπους από την ενήλικη ζωή αλλά και με τους συνομηλίκους, με αποτέλεσμα ο ανήλικος να πληγώνεται, να νιώθει ταπείνωση, να αποστρέφεται τον εαυτό του, να εκδηλώνει φόβο, άγχος, ή μελαγχολία με ό,τι συνεπάγονται για την αναπτυξιακή του πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σωματείο HELP για το παιδί και τον έφηβο που ασχολείται με τα παιδιά εδώ και 10 χρόνια στη Λέσβο, οργανώνει ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που ξεκινά το Σάββατο με επιστήμονες, όπως τον Γιώργο Νικολαϊδη, ψυχίατρο καταξιωμένο διεθνώς, αλλά και άλλους ψυχολόγους και ειδικούς.

Για το σεμινάριο που γίνεται δωρεάν και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή έως το πρωί του Σαββάτου, μιλήσαμε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» με τον επιστημονικό διευθυντή του Σωματείου, Πάνο Τσουκαρέλλη. Πάνω από 400 συμμετοχές έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής στο [email protected]

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά με τραύμα είναι ευάλωτα και είναι πιθανό να εμπλακούν με την παραβατική συμπεριφορά, την ψυχοπαθολογία ή τη χρήση ουσιών.

Το οικογενειακό περιβάλλον επιδρά άμεσα στην προσωπική ανάπτυξη του παιδιού και οι οικογενειακές και κοινωνικές αναπαραστάσεις αποτελούν τρόπους μίμησης στην εξελικτική και αναπτυξιακή εξέλιξη των παιδιών και των εφήβων.

Οι τραυματικές συμπεριφορές συχνά υιοθετούνται στην ενήλικη ζωή του θύματος που βίωσε το παιδικό τραύμα και επαναλαμβάνονται στην αλληλεπίδραση με τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του ως μία ανεπιθύμητη πολλαπλασιαστική αλυσίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη το τραύμα, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διαχείριση των συναισθημάτων του παιδιού, το οποίο συχνά καταβάλλεται από τρόμο, αδυναμία έκφρασης, απόσυρση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαμηλή αυτοεικόνα και χαμηλή αυτοαντίληψη. 

Στην ακραία του μορφή το παιδικό τραύμα είναι απόρροια κακοποίησης οποιασδήποτε μορφής με συνέπεια το τραυματικό άγχος,  την εσωστρέφεια, την υποτελή συμπεριφορά και τον ψυχικό μαρασμό των παιδιών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, τα παιδιά με τραυματικές εμπειρίες, συχνά λόγω των φοβικών συναισθημάτων που βιώνουν, αδυνατούν να εκφράσουν την αντίσταση τους στην σωματική και λεκτική βία που υποβάλλονται με αποτέλεσμα το φαινόμενο της αλεξιθυμίας, δηλαδή της απουσίας δυνατότητας έκφρασης.

Το σχολείο αποτελεί έναν άλλο πυλώνα βασικής επιρροής του παιδιού. Τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν στο προσωπικό των σχολικών μονάδων ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι εξειδικευμένοι  επιστήμονες, οι οποίοι διαχειρίζονται τέτοια περιστατικά σε συνεργασία με τις άλλες συναφείς  υπηρεσίες της πολιτείας.

Η Help μετά από δέκα χρόνια πορείας και παρακολούθησης παιδιών, που ασχολείται μεταξύ άλλων και με το παιδικό τραύμα σε ηπιότερη ή εντονότερη μορφή, αφουγκράστηκε  την ανάγκη της κοινωνίας, των πολιτών, των γονέων, των επαγγελματιών, των φοιτητών κλπ και διοργάνωσε σεμινάριο πέντε συναντήσεων με έγκριτους επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Σκοπός αυτού του σεμιναρίου  είναι να εκπαιδευτούν όσοι επιθυμούν για να συμβάλλουν στην πρόληψη και διαχείριση του φαινομένου του παιδικού τραύματος. 

Η μέχρι τώρα εκδήλωση συμμετοχής από επαγγελματίες, γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα αυτό του σεμιναρίου, το οποίο ευελπιστούμε να αναδείξει μεθοδολογίες και τρόπους διαχείρισης του φαινομένου καθώς και προτάσεις νέων προγραμμάτων πρόληψης κατά του παιδικού τραύματος.

Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους» εξηγεί ο κ. Τσουκαρέλλης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γέρα: Όταν η φύση κάνει…θαύματα!

Γράφει η ΤΑΞΟΥΛΑ ΖΑΧΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Summer Art Camp στο πολυχώρο τέχνης Λευκό Χαρτί

Εξερεύνηση, παιχνίδι, κατασκευές, κίνηση, χορό, θεατρικό παιχνίδι, πειράματα, μουσική, διασκέδαση, έμπνευση και δημιουργία!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συμμετοχές από την Λέσβο στο 6th Meteora M.T.B Race

Οι Κώστας Λαϊνάς, Μπάμπης Μπουντάκης, Νίκος Πέππας και Αντώνης Σακελλαρίου του Ποδηλατικού Συλλόγου θα εκπροσωπήσουν την Λέσβο στον αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο βιβλιοπωλείο Book and art

Θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, βασισμένα στα βιβλία της
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέο Lego Printing για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Από το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής "tortuguita" της Δέσποινας Αναστασοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας

Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*