× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Γεύσεις, αρώματα και συνταγές με άρωμα θάλασσας και Καλλονής»

Μια τεράστια συλλογή από παραδοσιακές συνταγές βρίσκει κανείς στο βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του Κόλπου Καλλονής Λέσβου» του σεφ Αντώνη Βιόλατζη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκάλα Καλλονής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2021

«Γεύσεις, αρώματα και συνταγές με άρωμα θάλασσας και Καλλονής»

Στα γευστικά μονοπάτια του κόλπου Καλλονής, μας ταξιδεύει μέσα από το βιβλίου του «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του κόλπου Καλλονής» ο σεφ Αντώνης Βιόλατζης, με συνταγές εμπνευσμένες από τα όστρακα, τα θαλασσινά και τα ψάρια και όλο το θαλάσσιο πλούτο της περιοχής του κόλπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος μιλώντας, στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» για την προσπάθειά του να αποτυπώσει μέσα σε ένα βιβλίο παραδοσιακές συνταγές με αγνά υλικά του νησιού και του Κόλπου Καλλονής, σημειώνει ότι το κίνητρό του ήταν η διάσωση τεχνικών και μαγειρικών τάσεων και γεύσεων οι οποίες σχετίζονται με το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο παράγει μια σειρά από σπάνια και ιδιαίτερα προϊόντα, η φήμη των οποίων έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας μας.

«Τα όστρακα και τα θαλασσινά του κόλπου λόγω του πλούτου που υπάρχει στα νερά της περιοχής είναι ιδιαίτερης νοστιμιάς. Σαρδέλες, μύδια, αχιβάδες και χτένια, υπάρχουν σε πολλές θάλασσες του κόσμου, ωστόσο τα προϊόντα που παράγονται στον κόλπο Καλλονής, είναι ξεχωριστά και διαφορετικά.

Μέσα στο βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του κόλπου», θα βρει κανείς πρωτότυπες συνταγές για απλά και νόστιμα πιάτα, τα οποία αναδεικνύουν τη γεύση και την ποιότητα των αλιευμάτων και όλων των υλικών που περιλαμβάνουν οι συνταγές. Θα βρει κανείς τεχνικές για να μαγειρέψει σουπιές, χάβαρα, σωλήνες και αχιβάδες. Υπάρχουν επίσης συνταγές για το καλύτερο «λεσβιακό σούσι», την παστή σαρδέλα την οποία μέσα σε τρεις ώρες μπορεί να παστώσει και να απολαύσει κανείς με λάδι και αρωματικά βότανα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο σεφ Αντώνης Βιόλατζης στις νέες τάσεις της μοντέρνας κουζίνας και τα λεγόμενα πιάτα γκουρμέ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στη διαδικασία προετοιμασίας των πιάτων αυτών με τις σύνθετες τεχνικές και τα πολλά υλικά, χάνεται το άρωμα και η γεύση του αυθεντικού υλικού. Καταλήγει δε, στο τέλος, σημείωσε να τρως ένα φαγητό που δεν μπορείς να καταλάβεις τι περιέχει και πως μαγευρεύτηκε. «Η νοστιμιά και η αξία του καλού φαγητού, βρίσκεται στις γευστικές μνήμες και τα αρώματα που έχει κανείς από τον τόπο και το σπίτι του. Το φαγητό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα και κουλτούρα μας. Όσο πιο αγνά και απλά είναι μαγειρεμένα τα υλικά τόσο πιο όμορφο και καθαρό είναι το αποτέλεσμα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γέρα: Όταν η φύση κάνει…θαύματα!

Γράφει η ΤΑΞΟΥΛΑ ΖΑΧΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Summer Art Camp στο πολυχώρο τέχνης Λευκό Χαρτί

Εξερεύνηση, παιχνίδι, κατασκευές, κίνηση, χορό, θεατρικό παιχνίδι, πειράματα, μουσική, διασκέδαση, έμπνευση και δημιουργία!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συμμετοχές από την Λέσβο στο 6th Meteora M.T.B Race

Οι Κώστας Λαϊνάς, Μπάμπης Μπουντάκης, Νίκος Πέππας και Αντώνης Σακελλαρίου του Ποδηλατικού Συλλόγου θα εκπροσωπήσουν την Λέσβο στον αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο βιβλιοπωλείο Book and art

Θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, βασισμένα στα βιβλία της
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέο Lego Printing για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Από το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής "tortuguita" της Δέσποινας Αναστασοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας

Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*