× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στέλιος Κουνιάρης, ο ναΐφ ζωγράφος του Μολύβου

«Ζωγραφίζει την πέτρα σαν να τη χτίζει, και τα ζώα, όπως κανένας άλλος»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/8/2021

Στέλιος Κουνιάρης, ο ναΐφ ζωγράφος του Μολύβου
Ο Μόλυβος με το Κάστρο του φωτισμένο

Στον όμορφο Μόλυβο της Λέσβου η ζωή έχει πολλές εκδοχές. Πέρα από την ειδυλλιακή εικόνα του οικισμού, με τα αρχοντικά σπίτια του να κατρακυλάνε από το Κάστρο ώς τη θάλασσα, ο κόσμος του Μολύβου εργάζεται, αγωνιά, σχεδιάζει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε μία αναπάντεχη αλληλογραφία, διά της παλαιάς μεθόδου με χαρτί και γραμματόσημο,o Νίκος Βατόπουλος της εφημερίδας Καθημερινή έλαβε πληροφορίες για τον ναΐφ ζωγράφο του Μολύβου, τον καθόλα εξαίρετο αυτοδίδακτο δημιουργό Στέλιο Κουνιάρη. 

Και γράφει:

«Στον Μόλυβο ζει ο Στέλιος Κουνιάρης, αδελφικός φίλος πια, που ήταν φύλακας στο Κάστρο μέχρι που πήρε σύνταξη λίγα χρόνια πριν», μου γράφει η Βάσω Καζλάρη, ένας από τους πιο χρηστούς πολίτες του τόπου, με ενδιαφέροντα για την τέχνη, με δραστηριότητα στον τουρισμό του οικισμού και με ανοικτό βλέμμα στους αληθινούς ανθρώπους, όπως είναι ο Στέλιος Κουνιάρης.

Βλέπω τις καρτ ποστάλ που έχουν τυπωθεί με τα έργα του. «Σας στέλνω και κάποιες κάρτες που τυπώνουμε από τις ζωγραφικές του», μου γράφει η κ. Καζλάρη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ο Στέλιος με το ζόρι έβγαλε το Δημοτικό, και είναι ένα “παλιό” είδος αγνού ανθρώπου. Εμείς θεωρούμε πως είναι από τους καλύτερους ναΐφ ζωγράφους στην Ελλάδα, μόνο που είμαστε πολύ μακριά για να τον θαυμάσει ο κόσμος». 

Η περίπτωση του Στέλιου Κουνιάρη μας υπενθυμίζει τους μεμονωμένους αυθεντικούς και πηγαίους δημιουργούς που ζουν χωρίς αναγνώριση, ίσως, με μόνο κίνητρο την αγάπη για όσα κάνουν. Πληροφορούμαι πως «ο Στέλιος ζωγραφίζει την πέτρα σαν να τη χτίζει, και τα ζώα, όπως κανένας άλλος. Λατρεύει τον Μόλυβο και δεν φεύγει ούτε μέρα από εδώ, και επειδή έχει μεγαλώσει ανάμεσα στα ζώα, με πατέρα κτηνοτρόφο, τα αγαπάει και τα υμνεί». 

Η ίδια η ναΐφ ζωγραφική που έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια αναγνώριση μέσα από φορείς (όπως το Ιδρυμα Παναγιώτη και Εφης Μιχελή), συλλογές (όπως του Χρήστου και της Πόλλυς Κολλιαλή), εκδόσεις και εκθέσεις (η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ιρις Κρητικού έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως) είναι ένας μεγάλος και γοητευτικός κόσμος με πυρήνα την αγάπη του δημιουργού για τον τόπο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Στέλιος Κουνιάρης θεωρεί τους πίνακές του παιδιά του, όπως λέει, και τους έχει παντού στο σπίτι του, σε όλους τους τοίχους, εκτός από το ταβάνι!».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μουσικοθεατρική παράσταση στο ΦΟΜ

Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 9 το βράδυ με την Λυδία Φωτοπούλου, τον Χρήστο Στεργιόγλου και τον Ηρακλή Πασχαλίδη
ΒΙΒΛΙΟ

«Ο Αρχάγγελος των βράχων» γεννήθηκε στη Λέσβο

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο που είναι εμπνευσμένο από τις ιστορίες και τα γεγονότα του προσφυγικού.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Ανακοίνωση και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Βρανά, παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Εύα Πάλμερ Σικελιανού, Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής

Παρουσίαση του βιβλίου της Αρτέμιδος Λεοντή την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Λέσβιον από τις εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση της Συνύπαρξης

Μεγάλη προσέλευση για το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Το Μουσείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου μια αξιόλογη αρχαιολογική έκθεση στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας μουσείων
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών