× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, χωρίς να φαίνεται η πτώση»

Τι λέει ο συντοπίτης μας, Καθηγητής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης για το ιικό φορτίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/11/2021

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, χωρίς να φαίνεται η πτώση»

Τα νοσοκομεία γεμίζουν συνεχώς με νέα κρούσματα και οι ΜΕΘ έχουν ήδη «ξεχειλίσει» αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών καθημερινά, αν δεν αποδόσουν τα υφιστάμενα μέτρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιβολή περαιτέρω περιορισμών, όπως έκαναν σαφές με όσα είπαν στην κρατική τηλεόραση ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αττική, εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης, «αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο στα λύματα παραμένει σταθερά υψηλό, εδώ και τρεις εβδομάδες. Βρισκόμαστε λοιπόν στην κορύφωση του κύματος που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει γρήγορη πτώση. Αυτό αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο θα εφαρμοστούν τα μέτρα και θα ανασχεθεί μέρος της διασποράς, αλλά και με το πόσο θα ενταθεί ο εμβολιασμός στις περιοχές που πλήτονται ... Τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι μειωμένο το ιικό φορτίο, θα βρισκόμαστε στην πτώση του κύματος, αλλά σαφώς όχι με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Αναμένεται να είναι της τάξης των 3.000-4.000, ανάλογα και με τα τεστ που γίνονται. Δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε πώς θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική, αν δηλαδή θα έχουμε επιπλέον μέτρα».

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση ενός πολύ σοβαρού κύματος με πολύ υψηλό φορτίο και πολύ υψηλή μεταδοτικότητα», προσέθεσε σε άλλο σημείο ο ίδιος. «Οι επιδημιολογικοί αριθμοί δεν είναι τόσο δραματικοί, ο επιπολασμός στην κοινότητα φαίνεται ότι είναι στο 1,2 - 1,5, στη χειρότερη περίπτωση στο 2. Αυτό όμως μεταφράζεται σε πολύ μεγάλο αριθμό εισαγωγών, μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και δυστυχώς απώλειες. Πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα, μάσκες και αποστάσεις».

Η κα Ψαλτοπούλου σημείωσε ότι δυστυχώς, δεν υπάρχει μόνο το αισιόδοξο σενάριο, αλλά και το απαισιόδοξο. «Σε αυτή την περίπτωση που όλοι απευχόμαστε, αναγκαστικά θα τεθούν και άλλα μέτρα στο τραπέζι. Η λέξη "lockdown" δεν έχει συνιστώσες μόνο στα θέματα υγείας, αλλά και κοινωνικές και οικονομικές και μάλιστα βαριές. Επομένως, είναι θέμα πολιτικής να αποφασίσει κάποιος κάτι τέτοιο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γέρα: Όταν η φύση κάνει…θαύματα!

Γράφει η ΤΑΞΟΥΛΑ ΖΑΧΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Summer Art Camp στο πολυχώρο τέχνης Λευκό Χαρτί

Εξερεύνηση, παιχνίδι, κατασκευές, κίνηση, χορό, θεατρικό παιχνίδι, πειράματα, μουσική, διασκέδαση, έμπνευση και δημιουργία!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συμμετοχές από την Λέσβο στο 6th Meteora M.T.B Race

Οι Κώστας Λαϊνάς, Μπάμπης Μπουντάκης, Νίκος Πέππας και Αντώνης Σακελλαρίου του Ποδηλατικού Συλλόγου θα εκπροσωπήσουν την Λέσβο στον αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο βιβλιοπωλείο Book and art

Θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, βασισμένα στα βιβλία της
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέο Lego Printing για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Από το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής "tortuguita" της Δέσποινας Αναστασοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας

Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*