× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα δωρεά στο Αναγνωστήριο Αγιάσου από την Βάνα Κανιμά ‑Γέρου

Δώρισε 10 πίνακες ζωγραφικής για να εκτίθενται στην πινακοθήκη Λεσβίων ζωγράφων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2021

Νέα δωρεά στο Αναγνωστήριο Αγιάσου από την Βάνα Κανιμά ‑Γέρου

Μία ακόμη σημαντική δωρεά στο Αναγνωστήριο Αγιάσου έκανε η συγχωριανή μας, παλιά ερασιτέχνης ηθοποιός και ζωγράφος Βάνα Κανιμά – Γέρου. Αυτή τη φορά δώρισε δέκα πίνακες ζωγραφικής για να εκτίθενται στην Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων, στο  όροφο του Λαογραφικού  Μουσείου του Αναγνωστηρίου. Οι πίνακες αυτοί, ακουαρέλες και ελαιογραφίες, τοπιογραφίες και προσωπογραφίες καθώς και νεκρές φύσεις έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Πινακοθήκη του Αναγνωστηρίου.  
Η Βάνα Γέρου (Κανιμά) γεννήθηκε στην Αγιάσο Λέσβου. Γονείς της ήταν η Διαμάντη Κανιμά, το γένος Καναρέλλη, και ο μετέπειτα ιερέας παπα-Χριστόφορος Κανιμάς. Σύζυγός της ο αγιασώτης παιδαγωγός Θεόφραστος Γέρου.
Η πρώτη δημόσια εμφάνισή της στο χώρο της ζωγραφικής ήρθε το 1984, στην γκαλερί «Ώρα», ύστερα από πολλά χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη αυτή.
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, στη συλλογή Γιώργου Πετρή (Σίμου), που έχει δωριθεί στο Δήμο Μυτιλήνης, στην Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, στη Συλλογή του Γιάννη Γιαννέλλη στο Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης και αλλού.


Ασχολήθηκε κυρίως με την ακουαρέλα και την ελαιογραφία. Επίσης, μαθήτευσε για τρία χρόνια στο εργαστήρι αγιογραφίας του αγιογράφου Καλαμπόκη (βλ. σχετική έκθεση). Επιδόθηκε και σε χειροτεχνικές κατασκευές (βλ. σχετική έκθεση).
Με τη ζωγραφική της και τις εκθέσεις έργων της ασχολήθηκαν επανειλημμένα τεχνοκρίτες όπως ο Γιώργος Πετρής (Γιώργος Σίμος), η Βερονίκη Δαλακούρα, ο Νέστορας Μάτσας, καθώς και πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης κ.λπ., σε πολλά δημοσιεύματα.
Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στη Μυτιλήνη και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.
Η Βάνα Γέρου έπαιξε στο ερασιτεχνικό θέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και διακρίθηκε στο θεατρικό έργο του πατέρα της Χριστόφα Κανιμά "Τι να τα κάνω τα καλά".
Το Δ.Σ του Αναγνωστηρίου ευχαριστεί τη Βάνα Κανιμά – Γέρου και τον ανιψιό της Φαίδωνα Χατζηδημητρίου για τη δωρεά αυτή που κοσμεί του χώρους της Πινακοθήκης μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μουσικοθεατρική παράσταση στο ΦΟΜ

Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 9 το βράδυ με την Λυδία Φωτοπούλου, τον Χρήστο Στεργιόγλου και τον Ηρακλή Πασχαλίδη
ΒΙΒΛΙΟ

«Ο Αρχάγγελος των βράχων» γεννήθηκε στη Λέσβο

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο που είναι εμπνευσμένο από τις ιστορίες και τα γεγονότα του προσφυγικού.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Ανακοίνωση και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Βρανά, παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Εύα Πάλμερ Σικελιανού, Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής

Παρουσίαση του βιβλίου της Αρτέμιδος Λεοντή την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Λέσβιον από τις εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση της Συνύπαρξης

Μεγάλη προσέλευση για το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Το Μουσείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου μια αξιόλογη αρχαιολογική έκθεση στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας μουσείων
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών