× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σπάμε το περιπατητικό ρόδι στον ιστορικό Ροδότοιχο!

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ

Δημοσίευση 1/1/2024

Σπάμε το περιπατητικό ρόδι στον ιστορικό Ροδότοιχο!

Ξεκινάμε τις εκδρομές του νέου έτους από την περιοχή της Αποθήκας και σπάμε το περιπατητικό ρόδι στο Ροδότοιχο!

Διανύοντας τον κεντρικό δρόμο Καλλονής - Ερεσού μέσω Παρακοίλων συναντάμε αριστερά μας τη διασταύρωση για τον οικισμό Αποθήκα.
Ο κατηφορικός δρόμος που ακολουθούμε θα μας μαγέψει, καθώς η πανοραμική θέα που απλώνεται μπροστά μας μας δίνει την αίσθηση ότι ταξιδεύουμε από ψηλά, αντικρίζοντας τα νησάκια Γαρμπιάς και Άγιος Γεώργιος με το ομώνυμο εκκλησάκι στο στόμιο του κόλπου της Καλλονής. Εντύπωση θα μας κάνει η πυραμιδοειδής σημαδούρα πάνω στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου, η θέση της οποίας σε σχέση με άλλες πυραμιδοειδείς σημαδούρες στην περιοχή καθοδηγούσε τους ναυτικούς για τον ασφαλή διάπλου των καραβιών.
Η Αποθήκα είναι το επίνειο της Άγρας και αποτελεί ένα από τα πιο γαλήνια και απάνεμα λιμάνια του νησιού μας.
Η ονομασία της προέρχεται από τις αποθήκες που υπήρχαν στην περιοχή. Εδώ έχουν εντοπιστεί μερικά από τα αρχαιότερα οικιστικά ίχνη στο νησί. Παλαιότερα ήταν διαμετακομιστικός σταθμός έχοντας τελωνείο και σταθμάρχη για τον έλεγχο της εμπορικής κίνησης. Το κτίριο του τελωνείου σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικός χώρος.
Τα καφενεία της εποχής που λειτουργούσαν και σαν πανδοχεία εξυπηρετούσαν τους εργάτες και τους ναυτικούς.
Σ' ένα από τα παλιά καφενεία που σήμερα είναι κατοικήσιμο σπίτι μπορεί να δει κανείς τοιχογραφία του γνωστού ζωγράφου Θεόφιλου.
Κοντά στον οικισμό και δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία λειτουργεί συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες και στις 27 Ιουλίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.
Φτάνοντας στην Αποθήκα αριστερά μας συναντάμε χωματόδρομο, ο οποίος μας οδηγεί σ' ένα ιστορικό μνημείο της Λέσβου. Είναι ο Καλόχτιστος, ονομασία λόγω της γερής κατασκευής του, ή αλλιώς Ροδότοιχος, ονομασία που δόθηκε από τους ντόπιους επειδή το χτίσιμό του θυμίζει τη δομή των σπόρων του ροδιού. Έχει μήκος περίπου 50 μέτρα και το ύψος του φτάνει μέχρι και τα 6 μέτρα. Περπατώντας στην ευρύτερη περιοχή θα συναντήσουμε απομεινάρια ελληνιστικού πύργου και πετρόχτιστα πηγάδια.
Πολύ κοντά βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιάς της Τραπεζιώτισσας στη σκιά του μεγάλου δέντρου. Η περιοχή είναι γεμάτη βελανιδιές, οι οποίες εκτός από αυτοφυείς, κάποτε καλλιεργούνταν συστηματικά, γιατί τα βελανίδια χρησιμοποιούνταν ευρέως στη βυρσοδεψία, η οποία απέφερε σημαντικό εισόδημα στους κατοίκους.
Ο τόπος μοιάζει σπαρμένος με πέτρες που του προσδίδουν μια άγρια ομορφιά και γοητεία. Η ζεστασιά της πέτρας και η δροσιά της θάλασσας θα σας αφήσουν μια γλυκιά γεύση και επιθυμία να επιστρέψετε και να αναζητήσετε τους ανεξερεύνητους φυσικούς θησαυρούς της περιοχής.

Πηγή: Ανεξερεύνητη Λέσβος - Τζέλη Χατζηδημητρίου, -εκδόσεις ROAD

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γέρα: Όταν η φύση κάνει…θαύματα!

Γράφει η ΤΑΞΟΥΛΑ ΖΑΧΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Summer Art Camp στο πολυχώρο τέχνης Λευκό Χαρτί

Εξερεύνηση, παιχνίδι, κατασκευές, κίνηση, χορό, θεατρικό παιχνίδι, πειράματα, μουσική, διασκέδαση, έμπνευση και δημιουργία!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συμμετοχές από την Λέσβο στο 6th Meteora M.T.B Race

Οι Κώστας Λαϊνάς, Μπάμπης Μπουντάκης, Νίκος Πέππας και Αντώνης Σακελλαρίου του Ποδηλατικού Συλλόγου θα εκπροσωπήσουν την Λέσβο στον αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο βιβλιοπωλείο Book and art

Θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, βασισμένα στα βιβλία της
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέο Lego Printing για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Από το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής "tortuguita" της Δέσποινας Αναστασοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας

Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*