× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όταν οι «μαύροι» πολεμούσαν για την Ευρώπη

25 Απριλίου, επέτειος έναρξης επιχειρήσεων στην Καλλίπολη. Με άγνωστές φωτογραφίες από την παρουσία Σενεγαλέζων στρατιωτών στη Λέσβο του 1915 στα πλαίσια της Γαλλικής Διοίκησης του νησιού

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 25/4/2022

Όταν οι «μαύροι» πολεμούσαν για την Ευρώπη

Στην έξοδο του δρόμου από τα Λουτρά προς τη Χαραμίδα, στην αρχή του κάθετου χωματόδρομου που βγάζει στη Σκάλα Λουτρών μπορεί κανείς (όσο μπορεί) να δει το νεκροταφείο των Γάλλων στρατιωτών που πέθαναν στη Λέσβο στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Στρατιώτες από τη Σενεγάλη και το Βιετνάμ, των αποικιακών στρατευμάτων της Γαλλίας που έγιναν τροφή των οθωμανικών κανονιών στη μάχη της Καλλίπολης, ξεψύχησαν και θάφτηκαν εκεί στον ελαιώνα του δρόμου προς τη Σκάλα Λουτρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σενεγαλέζοι, «μαύροι» σαν και δαύτους που σαπίζαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019  στην κόλαση της Μόριας και τώρα «ζουν» στον Καρά Τεπέ. Εκλιπαρώντας για ένα κάτι σαν άσυλο, δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή, στην Ευρώπη. Σενεγαλέζοι που είχαν πολεμήσει και τελικά πεθάνει για την Ευρώπη, με τα Γαλλικά αποικιακά στρατεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ένα μνημείο που στήθηκε πάνω σε ένα σέτι στο λιοχώραφο, και που πλέον έχει καταστραφεί γράφτηκε «Στους συντρόφους μας που πέθαναν. Η στρατιά της Ανατολής». Πρόπερσι, ο χώρος συντηρήθηκε και τιμήθηκαν σε αυτόν τα 100 χρόνια από τη λήξη του μεγάλου πολέμου. Μετά, όλα ξεχάστηκαν. Ξαναξεχάστηκαν.

Η Λέσβος μετά την κατάρρευση του πολύνεκρου μετώπου των Δαρδανελίων, το 1915 και ιδιαίτερα λόγω του μεγάλου φυσικού λιμανιού του κόλπου της Γέρας, τέθηκε υπό γαλλική διοίκηση. Στη θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Λουτρών ναυλοχούσε ο συμμαχικός αγγλογαλικός στόλος, ενώ λειτούργησαν στρατόπεδο και νοσοκομείο για την ανάνηψη στρατιωτών που επέστρεψαν από το μέτωπο. Ανάμεσα τους, αποικιακά στρατεύματα της Γαλλίας, υπό τον συνταγματάρχη Δερβιέ, από τη Σενεγάλη και το Βιετνάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια συλλογή φωτογραφιών του φωτογράφου Gaston Chérau (1872-1937) που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε, φωτογράφος ο οποίος είναι γνωστός σαν «χειριστής Κ» του γαλλικού στρατού στην Ανατολή είναι ένα μοναδικό ντοκουμέντο της παρουσίας του στόλου και των στρατευμάτων στον κόλπο της γέρας και στα λιοχώραφα της Λέσβου. Ανάμεσα τους οι Σενεγαλέζοι στρατιώτες. Μόνο που τότε είπαμε, πολεμούσαν για την Ευρώπη.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία των Λαδάδικων της Μυτιλήνης

Μια ιστορία για το πράσινο χρυσάφι της Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

9 Μαΐου 1945: Μια σημαντική επέτειος που επιβάλλεται να θυμόμαστε!

Γιατί «ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πάσχα 1913 ‑ Το Πάσχα της λεφτεριάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το ριζάρι, των κόκκινων αυγών του φτωχού

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εργατικές Πρωτομαγιές στη Λέσβο

Από το πολύτιμο αρχείο των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Έξι μάρτυρες από τη Λέσβο στο «θυσιαστήριο της λευτεριάς»

Πρωτομαγιά 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πρώτη νίκη της ζωής

Το Σάββατο του Λαζάρου στη Λέσβο και στη Μικρασία
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ιστορίες «στο Ν» για το ΕΑΜ Λέσβου

Ο Γιώργος Γαλέτσας μιλά στον Δημήτρη Μάντζαρη για τις διώξεις μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ