× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι ξέρουμε για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

Η Βενετία Καντσά, αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας παρουσιάζει στο «Ν» τις σχετικές της μελέτες

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/10/2019

Τι ξέρουμε για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

Σπερματέγχυση, εξωσωματική, παρένθετη μητρότητα, δωρεά σπερματοζωαρίων ή ωαρίων, μεταθανάτια γονιμοποίηση. Τι ξέρουμε για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από τη σκοπιά των Κοινωνικών Επιστημών; Πρόκειται για τις ιατρικές επεμβάσεις μέσω της τεχνολογίας, οι οποίες βοηθούν στο θέμα της υπογονιμότητας, άρα στη δυσκολία της σύλληψης. Για τη μελέτη της μίλησε η Βενετία Καντσά, αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2002, όταν η Β. Καντσά ξεκίνησε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είχε μόλις ψηφιστεί ο νόμος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που ως τεχνική ήταν γνωστή στην Ελλάδα από το 1984. Το 2002 «για πρώτη φορά ορίζεται η συγγένεια όχι ως μια βιολογική σχέση, αλλά ως μία κοινωνικοσυναισθηματική», παρά τη συνθήκη της υιοθεσίας που ίσχυε και παλιότερα. Το 2005 με δεύτερο νόμο ορίζει τι επιτρέπεται και όχι. «Μια νέα τεχνολογία, αλλά και ένα νομικό καθεστώς για τη συγγένεια» ήταν στα άμεσα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ενδιαφέροντά της.

Στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και στο Εργαστήριο Μελετών Συγγένειας και Οικογένειας πραγματοποιήθηκε ένα ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας τριών χρόνων (2012 – 2015), όπου αποτυπώθηκε η εθνογραφική συνθήκη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα, με μεγάλο όγκο υλικού, 120 συνεντεύξεις, 300 ερωτηματολόγια. Ο ένας άξονας αφορούσε τη σχέση συγγένειας με το φύλο και τη σχέση ζευγαριών και ο δεύτερος πώς η θρησκεία επηρεάζει τις επιλογές των υποκειμένων. Αυτό που φάνηκε είναι ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συζητείται πολύ περισσότερο σε σχέση με παλιότερα, όταν οι γυναίκες έκρυβαν με το μανίκι τους τα χέρια τους για να μη φανεί η θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο “επιτρεπτικά” πλαίσια για τη δωρεά γαμετών, την παρένθετη μητρότητα και τη μεταθανάτια γονιμοποίηση». Στην Ελλάδα υπάρχει η εισαγωγή σπέρματος, στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας. Η πλειοψηφία πάντως όσων θέλουν να αποκτήσουν παιδί, δεν επιθυμούν τη δωρεά σπέρματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε νομικό επίπεδο, η δυνατότητα εξωσωματικής δίνεται σε ζευγάρια ετερόφυλα ή σε μόνες γυναίκες. «Εδώ έχουμε μία έμφυλη διαφοροποίηση και διάκριση η οποία συνδέεται στενά με το πώς η ελληνική πραγματικότητα αντιλαμβάνεται τη γονεϊκότητα, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη μητρότητα». Από την άλλη υπάρχει και διάκριση με όρους ηλικίας: «Δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 50, ενώ για τους άντρες δεν υπάρχει ανάλογος περιορισμός. Βλέπουμε λοιπόν πώς ο νόμος με αναφορά σε μια τεχνολογία συνομιλεί με ήδη υπάρχουσες πολιτισμικές αντιλήψεις για το σώμα, το φύλο, την ηλικία».

Πρόκειται για μια διαδικασία κοστοβόρα και επίπονη κάποιες φορές σωματικά, την οποία περιγράφει και στον συλλογικό τόμο «Οut of Body, Out of Home. Assisted Reproduction, Gender and Family in Greece», (σ.σ. «Έξω από το σώμα, έξω από το Σπίτι. Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, φύλο και Συγγένεια στην Ελλάδα).

Αξίζει να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γέρα: Όταν η φύση κάνει…θαύματα!

Γράφει η ΤΑΞΟΥΛΑ ΖΑΧΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Summer Art Camp στο πολυχώρο τέχνης Λευκό Χαρτί

Εξερεύνηση, παιχνίδι, κατασκευές, κίνηση, χορό, θεατρικό παιχνίδι, πειράματα, μουσική, διασκέδαση, έμπνευση και δημιουργία!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συμμετοχές από την Λέσβο στο 6th Meteora M.T.B Race

Οι Κώστας Λαϊνάς, Μπάμπης Μπουντάκης, Νίκος Πέππας και Αντώνης Σακελλαρίου του Ποδηλατικού Συλλόγου θα εκπροσωπήσουν την Λέσβο στον αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο βιβλιοπωλείο Book and art

Θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, βασισμένα στα βιβλία της
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέο Lego Printing για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Από το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής "tortuguita" της Δέσποινας Αναστασοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας

Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*