× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ψυχογενής ή Νευρική Ανορεξία: Πώς ξεκινά και πώς διατηρείται; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα ανορεκτικό άτομο;

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις-Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2019

Ψυχογενής ή Νευρική Ανορεξία: Πώς ξεκινά και πώς διατηρείται; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα ανορεκτικό άτομο;

Μερικές φορές, ακούμε ορισμένους ανθρώπους (κυρίως νεαρές γυναίκες) να παραπονιούνται ότι το σώμα τους είναι απαίσιο, ότι αν φάνε κάποια συγκεκριμένη τροφή δεν θα αρέσουν σε κανέναν, ότι οι άλλοι τους θέλουν χοντρούς επειδή τους ζηλεύουν, ότι αν είναι αδύνατοι / αδύνατες θα δείξουν πραγματικά τι αξίζουν, ότι αν υπερβούν ορισμένα κιλά δεν θα μπορέσουν να τα χάσουν κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα άτομα αυτά είναι πιθανόν να υποφέρουν από «ψυχογενή ανορεξία» και να ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, να παραλείπουν γεύματα, να γυμνάζονται συχνά και εντατικά, να καταφεύγουν στον αυτοπροκαλούμενο εμετό και να χρησιμοποιούν καθαρτικά και διουρητικά για την απώλεια σωματικού βάρους.

Συνήθως, απομονώνονται από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον και αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με το φαγητό. Το άγχος που τα διακατέχει για το σωματικό τους βάρος επίσης, είναι τόσο μεγάλο με αποτέλεσμα να ασχολούνται μόνο με αυτό, γιατί πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας τομέας τον οποίο μπορούν να ελέγξούν ευκολότερα. Επιπλέον, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και νιώθουν ότι δεν μπορούν να ασκήσουν έλεγχο σε πολλά πράγματα στη ζωή τους.

Όλες αυτές οι πεποιθήσεις τους ενισχύονται δυστυχώς, από τα πρότυπα της δυτικής κοινωνίας, τα οποία δίνουν περίσσια σημασία στο πολύ αδύνατο σώμα και επιδοκιμάζουν συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με εξαντλητικές δίαιτες, χάπια αδυνατίσματος, εντατική γυμναστική κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι αν πάρει βάρος δεν θα τον αγαπάει κανείς, ότι θα τον κοιτούν όλοι και δεν θα αρέσει σε κανέναν ή ότι είναι ανίκανος /η, αναγάγει την αυστηρή δίαιτα σε αυτοσκοπό και αρχή της ύπαρξής του.

Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να βοηθήσει ένα άτομο που δείχνει να έχει καθηλωθεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και υποφέρει από αυτές;
.
• Καταρχήν να συμπεριφέρεται με ευγένεια και ηρεμία. Τα άτομα με ανορεξία φοβούνται την κριτική και την απόρριψη.
• Να αποφεύγει να μιλά για θέματα διατροφής και βάρους. Είναι καλύτερα να τα αφήσει στον θεραπευτή του ατόμου αυτά τα ζητήματα.
• Να αποφεύγει σχόλια για το βάρος ή την εμφάνιση του ατόμου. Να επικεντρώνεται σε θέματα υγείας και το πώς θα αλλάξει η ζωή του αυτό το άτομο, αν ζητήσει βοήθεια σε σχέση με την κούραση, το άγχος και τα συναισθήματα που βιώνει.
• Να δίνει έμφαση στα πλεονεκτήματα μιας κανονικής ζωής.
• Καλό είναι να υπάρχουν σταθερές ώρες φαγητού και να μη γίνονται συζητήσεις για την θερμιδική αξία των γευμάτων.

Τι είναι καλό να αποφεύγει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Να κατασκοπεύει ή να ελέγχει τη συμπεριφορά του ατόμου σε σχέση με το φαγητό.
• Να το κριτικάρει και να το κατηγορεί για το πρόβλημά του.
• Να προσπαθεί να το πείσει ότι δεν είναι παχύ.
• Να κάνεις συζητήσεις για το βάρος, τις θερμίδες και το φαγητό.
• Να του λέει ότι είναι πολύ αδύνατο.
• Να του λέει ότι πήρε βάρος, έστω κι αν το θεωρεί ενθαρρυντικό.
• Να αναλάβει την ευθύνη των προβλημάτων του ατόμου που αντιμετωπίζει θέμα με την ανορεξία.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ανορεξία χρειάζονται χρόνο και βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους. Εξάλλου, οι προσπάθειες κάποιου να πείσει τον άλλο ότι χρειάζεται να πάρει βάρος γιατί είναι πολύ αδύνατος / η και να κάνει δυσμενή σχόλια για την εμφάνισή του γενικά, πέφτουν στο «κενό». Είναι προτιμότερο για κάποιον να δώσει έμφαση στα πλεονεκτήματα μιας «κανονικής ζωής» και να ενθαρρύνει το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανορεξία να αναζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

*Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι Ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλινική Γνωσιακή Ψυχολογία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γέρα: Όταν η φύση κάνει…θαύματα!

Γράφει η ΤΑΞΟΥΛΑ ΖΑΧΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Summer Art Camp στο πολυχώρο τέχνης Λευκό Χαρτί

Εξερεύνηση, παιχνίδι, κατασκευές, κίνηση, χορό, θεατρικό παιχνίδι, πειράματα, μουσική, διασκέδαση, έμπνευση και δημιουργία!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συμμετοχές από την Λέσβο στο 6th Meteora M.T.B Race

Οι Κώστας Λαϊνάς, Μπάμπης Μπουντάκης, Νίκος Πέππας και Αντώνης Σακελλαρίου του Ποδηλατικού Συλλόγου θα εκπροσωπήσουν την Λέσβο στον αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο βιβλιοπωλείο Book and art

Θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, βασισμένα στα βιβλία της
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέο Lego Printing για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Από το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής "tortuguita" της Δέσποινας Αναστασοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας

Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*