× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκλογικό θρίλερ σε μια Τουρκία που έχει αλλάξει

«Μάχη» μάλλον στον β’ γύρο για Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου. Συμμετοχή ρεκόρ σε κλίμα πόλωσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2023

Εκλογικό θρίλερ σε μια Τουρκία που έχει αλλάξει

Στον β’ γύρο και στις 28 Μαΐου θα αναδειχθεί, όπως όλα δείχνουν, ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, με καταμετρημένο το 98,55% των ψήφων, ο νυν πρόεδρος της γειτονικής χώρας αναδεικνύεται πρώτος με ποσοστό 49,34%, έναντι 45% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υποψήφιος που ήρθε τρίτος, ο Σινάν Ογάν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που έλαβε το 5% των ψήφων, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ποιον από τους δύο υποψηφίους θα στηρίξει.

Στις κάλπες προσήλθαν 54 εκατ. πολίτες στην Τουρκία, αριθμός που συνιστά ρεκόρ για τη γειτονική χώρα, ώστε να αναδείξουν τον πρόεδρο μέσα σε κλίμα πόλωσης. Η συμμετοχή στη διαδικασία εκτιμάται πως έσπασε ρεκόρ, έφθασε κοντά στο 90%, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την εφορευτική επιτροπή ακόμη.
Το βράδυ της Κυριακής οι δυο βασικοί υποψήφιοι αποδύθηκαν σε μάχη αριθμών, απαιτώντας οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεών τους να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα «μέχρι τέλους».

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, με κύριους άξονες την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς και την εξωτερική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερντογάν: «Θα υπηρετήσω τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια»

Σίγουρος για τη νίκη στον β’ γύρο εμφανίστηκε ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα υπηρετήσω τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια», δήλωσε ενώπιον των υποστηρικτών του. «Είμαστε καθαρά μπροστά. Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο, εάν αυτό απαιτείται.

Κιλιτσντάρογλου: «Δεν θα δεχθούμε ποτέ τετελεσμένα»

«θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», ανέφερε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Η μυθοπλασία, που ξεκίνησε με 60%, έχει πλέον πέσει κάτω από το 50%. Οι παρατηρητές ψηφοδελτίων και τα στελέχη των εκλογικών επιτροπών δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους», είχε αναφέρει νωρίτερα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου

Η επίσημη ανακοίνωση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τίμησαν τους 58 Λημνιούς νεκρούς της μάχης του Σκρα

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε σε αυτούς τους ήρωες τόνισε η Δήμαρχος Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επαφές με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσίες της Λέσβου

Η Δήμαρχος Λήμνου πραγματοποιήσε συναντήσεις για θέματα που αφορούν έργα του νησιού και του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα προκήρυξη του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή»

Θα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών πλυντηρίων και φούρνων
ΕΛΛΑΔΑ

Προηγήθηκε εκτροχιασμός της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη

Η έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων δείχνει πως τουλάχιστον 16 επιβάτες έχασαν την ζωή τους από την φωτιά που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το πενθήμερο από 1ης Ιουλίου

Έρχεται η 6ήμερη εργασία