× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνέντευξη με τον πολυγραφότατο και βραβευμένο συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 29/7/2023

Συνέντευξη με τον πολυγραφότατο και βραβευμένο συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά

Κύριε Μανδηλαρά,

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι, κατά την γνώμη σας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γίνεσαι. Κανείς δεν γεννιέται κάτι. Μπορεί να του αρέσει κάτι περισσότερο, μπορεί να έχει ταλέντο σε κάτι, αλλά δίχως επίμονη δουλειά, τίποτα δεν γίνεται. Συγγραφέας γίνεται κάποιος όταν διαβάζει πολύ, μιμείται επίμονα κι έπειτα αποδεσμεύεται από τους δασκάλους του και αναζητά το ύφος του.

  • Τι σας έκανε εσάς να γίνετε συγγραφέας;

Η αγάπη μου στις ιστορίες που διάβαζα όταν ήμουν μικρός. Η αγάπη στη μυθοπλασία και στο ταξίδι μέσα στην φαντασία κάθε συγγραφέα.

  • Η σχέση σας με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου πόσο σας έχει επηρεάσει;

Η Χίος, στην οποία κατοικούσα για μια δεκαετία σχεδόν, με βοήθησε να πάρω απόσταση από την Αθήνα, που είναι η πόλη όπου γεννήθηκα και έζησα, και να τη χρησιμοποιήσω ως περιβάλλον των εφηβικών μυθιστορημάτων μου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Τα βιβλία σας έχουν μια πολύ επιτυχημένη πορεία, έχουν αγαπηθεί πολύ! Η μυθολογία και η ιστορία, έχουν σημαντική θέση στα βιβλία σας, ενδεικτικά αναφέρω, «Ένα ψάρι που το έλεγαν ΟΡΦΩ», τις σειρές «Η πρώτη μου Ιστορία», «Η πρώτη μου Βίβλος», Η πρώτη μου μυθολογία». Και τώρα ήρθε η σειρά της Μυθολογίας, που επίσης έχει αγαπηθεί πολύ! Μιλήστε μας γι αυτήν!


Τη μυθολογία την αγάπησα μικρός, όταν θεωρούσα ότι είναι καθαρό προϊόν μυθοπλασίας, την λάτρεψα όμως μεγαλύτερος, όταν κατάλαβα ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάγνωσης του κάθε μύθου. Στις σειρές " Η πρώτη μου μυθολογία" και "Η πρώτη μου Ιστορία" επιχειρώ να επαναπροσδιορίσω τη σχέση των παιδιών προσχολικής ηλικίας με τη μυθολογία αλλά και την ιστορία, απομονώνοντας στοιχεία που θεωρώ ότι είναι χρήσιμα να γνωρίζουν από τόσο μικρή ηλικία, και εμποτίζοντάς τα (σε συνεργασία πάντοτε με την εικονογράφο των σειρών, τη Ναταλία Καπατσούλια) με μπόλικο χιούμορ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Πως εξηγείτε το γεγονός ότι, η μυθολογία μας αγγίζει όλους τους ανθρώπους ανά τον πλανήτη αιώνες τώρα;

Η μυθολογία προσπαθεί να εξηγήσει με μη επιστημονικό τρόπο την ύπαρξη και τη λειτουργία του κόσμου, της κοινωνίας, του ίδιου του ανθρώπου. Μια μυθολογία άλλωστε, είναι η η Παλαιά Διαθήκη. Του Εβραϊκού λαού.

  • Συνεργάζεστε πολύ συχνά με την ίδια εικονογράφο μιλήστε μας γι αυτή σας την επιλογή!

Με τη Ναταλία έχουμε κοινή αίσθηση του χιούμορ και κοινή αντίληψη της δημιουργικής πράξης, νομίζω. Αυτό μας βοηθά να συνεργαζόμαστε θαυμάσια, σε σημείο που γράφοντας, πολλές φορές, επιλέγω αφηγηματικούς δρόμους που θα την εξυπηρετούσαν περισσότερο.

  • Τέλος, θα ήθελα την γνώμη σας για τις εκθέσεις βιβλίων. Γίνονται το καλοκαίρι ιδιαίτερα σε όλη την Ελλάδα! Αυτή την περίοδο και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Μυτιλήνη!

Για αρχή, οι εκθέσεις βιβλίου αποτελούν μια υπέροχη αφορμή για να συναντήσει ένας συγγραφέας τους αναγνώστες του με σκοπό να κουβεντιάσει μαζί του, ή/και να του παρουσιάσει την νέα του δουλειά. Είναι, με άλλα λόγια, ένας ενδιάμεσος τόπος όπου αναγνώστες και συγγραφείς συναντιούνται και ανταλλάσσουν απόψεις. Ένα πολιτιστικό γεγονός, με άλλα λόγια. Όταν όμως παύει να υπάρχει η αμφίδρομη σχέση μεταξύ αναγνωστών και συγγραφέων, και περιοριζόμαστε σε απλές παρουσιάσεις βιβλίων, τότε χάνεται η πολιτιστική χροιά της έκθεσης και μετατρέπεται ένα απλό εμπορικό παζάρι με στόχο το κέρδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι στο χέρι των διοργανωτών των εκθέσεων, λοιπόν, να αποφασίζουν τι έκθεση θέλουν να κάνουν και, στη συνέχεια, να το επικοινωνούν σε όλους τους εμπλεκόμενους (συγγραφείς, εκδότες, κοινό). Είναι αλήθεια πάντως, ότι οι καλές εκθέσεις βιβλίου ως πολιτιστικά γεγονότα έχουν λείψει τα τελευταία πολλά πολλά χρόνια, αν και η τελευταία Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης μας θύμισε ότι μια καλά οργανωμένη έκθεση μπορεί να ικανοποιήσει τόσο το πνεύμα, όσο και τα ταμεία.

Συνοπτικό βιογραφικό του συγγραφέα:

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Ασχολείται με το παιδικό και εφηβικό βιβλίο από το 1997 ως συγγραφέας, μεταφραστής, επιμελητής και αναγνώστης. Έχει γράψει πολλά βιβλία για μικρά και μεγάλα παιδιά, ένα μυθιστόρημα φαντασίας («Νίκη ή αυτό που φαίνεται κι αυτό που είναι»), μία συλλογή διηγημάτων για νέους («Τα μπανανόψαρα») και τέσσερα μυθιστορήματα για εφήβους. Τα τρία από αυτά («Κάπου ν’ ανήκεις», «Ύαινες», «Ζωή σαν ασανσέρ») αποτελούν την «Τριλογία του δρόμου» (2010-2012), ενώ το τέταρτο («Υπέροχος κόσμος», 2016) αποτελεί μια πολυφωνική λογοτεχνική καταγραφή του σήμερα των εφήβων. Για το «Ζωή σαν ασανσέρ» έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και για το «Υπέροχος κόσμος» με το βραβείο του περιοδικού «Ο Αναγνώστης». Πρόσφατα κυκλοφορούν οι εξαιρετικά επιτυχημένες σειρές για παιδιά, «Η πρώτη μου Ιστορία», «Η πρώτη μου Βίβλος», «Η πρώτη μου μυθολογία».

*Η Αθανασία Δαφιώτου είναι δημοσιογράφος,θεατρολόγος,συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μουσικοθεατρική παράσταση στο ΦΟΜ

Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 9 το βράδυ με την Λυδία Φωτοπούλου, τον Χρήστο Στεργιόγλου και τον Ηρακλή Πασχαλίδη
ΒΙΒΛΙΟ

«Ο Αρχάγγελος των βράχων» γεννήθηκε στη Λέσβο

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο που είναι εμπνευσμένο από τις ιστορίες και τα γεγονότα του προσφυγικού.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Ανακοίνωση και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Βρανά, παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Εύα Πάλμερ Σικελιανού, Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής

Παρουσίαση του βιβλίου της Αρτέμιδος Λεοντή την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Λέσβιον από τις εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση της Συνύπαρξης

Μεγάλη προσέλευση για το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Το Μουσείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου μια αξιόλογη αρχαιολογική έκθεση στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας μουσείων
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών