× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να φύγει, απλά για να περάσει ο επόμενος»

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος

Δημοσίευση 19/9/2023

«Να φύγει, απλά για να περάσει ο επόμενος»

Στη χώρα όπου οι πολιτικές που απευθύνονται στους λίγους προτιμώνται από του πολλούς, η παρούσα κυβέρνηση βρίσκει γόνιμο έδαφος αφενός να επανεκλέγεται και αφετέρου να παραχωρεί όλο και περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες, που ανήκαν στο κράτος, σε ιδιώτες. Υπό αυτές τις συνθήκες, αναζητά κανείς αγωνιωδώς την αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ φάνταζαν μια καλή ευκαιρία για την ανίχνευση μιας τέτοιας εναλλακτικής. Η εξέλιξη, όμως, δεν φαίνεται να είναι η προσδοκώμενη. Φυσικά και είναι σημαντικό το γεγονός ότι, μετά από μια τέτοια εκλογική ήττα στις εθνικές εκλογές, προσήλθε στις κάλπες ένας μεγάλος αριθμός πολιτών. Αυτό είναι η μία ανάγνωση και, κατά πως φαίνεται, η επιφανειακή.Παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.

Η επικράτηση Κασσελάκη με τέτοια διαφορά στον πρώτο γύρο αναδεικνύει μια σειρά από παθογένειες, κομματικές και κοινωνικές. Ως προς τις κομματικές, είναι αξιοσημείωτη και εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία ένα πρόσωπο που μόλις τρεις μήνες πριν τοποθετήθηκε σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, καταφέρνει να διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση του προέδρου. Και θα σκεφτεί κάποιος: «ναι, αλλά το κόμμα γίνεται ανοικτό και προσβάσιμο, κατ’ αυτόν τον τρόπο». Βέβαια, απορώ, πραγματικά, αν θα μπορούσε κάποιος άλλος, που δεν έχει τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες και το ίδιο προφίλ, να διεκδικήσει με τους ίδιους όρους το αξίωμα.

Ως προς τις κοινωνικές, οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι κριτήριο για την πολιτική προτίμηση δεν είναι τόσο τα προγράμματα και οι πολιτικές θέσεις που θα εκφράσει ένας υποψήφιος, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα προβληθεί στο κοινό. Η πλαισίωση ενός υποψηφίου με ένα ικανό επικοινωνιακό επιτελείο φαντάζει ικανή προϋπόθεση, προκειμένου να έχει πιθανότητες εκλογής.

Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολειπόταν στον τομέα της επικοινωνίας. Ωστόσο, η θυσία των πολιτικών προγραμμάτων και της ουσίας στο βωμό της επικοινωνίας δε θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη που συμφέρει τον πολίτη. Και, ναι, δε θεωρώ προφανώς επιτυχημένη την παρούσα κυβέρνηση. Κάθε άλλο μάλιστα. Ωστόσο, το να φύγει αυτή η κυβέρνηση, απλά για να έρθει ο επόμενος …ακης, ως αυτοσκοπός και χωρίς προϋποθέσεις και προτάσεις ουσίας, προσωπικά δεν με ικανοποιεί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ