× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκθεση «Drops» στο Τσαρσί Χαμάμ

Με την υπογραφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, της Ελένης Βουδουρέλλης και της Σύλβιας Λαϊνά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/9/2023

Εκθεση «Drops» στο Τσαρσί Χαμάμ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου καλεί στα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής, των εικαστικών της Ελένης Βουδουρέλλη και της Σύλβιας Λαϊνά, με τίτλο: «Drops», στις 27 Σεπτεμβρίου, 7 το απόγευμα που θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Λουτρό Τσαρσί Χαμάμ Μυτιλήνης.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2023.
Είσοδος: ελεύθερη.
Η Ελένη Βουδουρέλλη
Η Ελένη Βουδουρελλη γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου το 1994 στη Μυτιλήνη Λέσβου. Το 2012-17 σπούδασε στην Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών όπου και αποφοίτησε με Άριστα με κατεύθυνση τη ζωγραφική. Από το 2013 εώς σήμερα έχει συμμετάσχει σε δώδεκα ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε επτά Μπιενάλε ακουαρέλας στο εξωτερικό (Σλοβενία, Αλβανία, Πορτογαλία, Κόσοβο και Βιετνάμ). Το 2019 πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές με τίτλο «Εφαρμοσμένη- Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη» του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Συμμετείχε επίσης σε συνέδρια, εργαστήρια και σε επιμορφώσεις. Ζει στη Μυτιλήνη και από το 2018 έως σήμερα εργάζεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως Εικαστικός.
«Ζώντας σε ένα αστικό τοπίο, η επαφή και η εστίαση στο φυσικό περιβάλλον (ως μια συνολική έννοια που γίνεται αντιληπτή με την χρήση του όρου «φύση»), πραγματώνεται μόνο μέσα από τις εκφάνσεις του όπως για παράδειγμα μέσα από το πάρκο μιας γειτονιάς, μέσα από τα δέντρα που είναι φυτεμένα διάσπαρτα στην πόλη, από τα λουλούδια που αναπτύσσονται στις γλάστρες των μπαλκονιών. Μέσα από αυτή την αναζήτηση της φύσης λοιπόν, το νερό ως στοιχείο αυτής που εμπεριέχει τις αξίες της, απλώνεται στο χαρτί με ελεύθερο τρόπο συμβολίζοντας την αδιάκοπη ροή του και φανερώνοντας το «αποτύπωμά» του με το χρώμα. Οι εξωτερικές και περιγραμματικές δομές του φυτικού κόσμου καταλήγουν στην πλαστική καθαρότητα του κάθε ζωντανού οργανισμού. Αυτή η πορεία ερμηνείας της φύσης γεννά την ανάγκη για επανένταξή της στο αστικό περιβάλλον και την συμβίωση της πόλη με τον φυσικό κόσμο».

Η Σύλβια Λαϊνά
Η Σύλβια Λαϊνά γεννήθηκε, το 1992, στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη, της Λέσβου. Ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, το 2015. Από τότε καλλιεργώντας το προσωπικό της ζωγραφικό ύφος συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις ανα την Ελλάδα. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές στη Μουσειολογία (2017) στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η συμμετοχή της στο Εργαστήριο Μουσειολογίας, MUSEOLAB, του Πανεπιστημίου Αιγαίου της έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο πεδίο των εικαστικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο μιας ολιστικής εκθεσιακής αφήγησης, συμμετέχοντας σε πολλές εκθέσεις. Η εργασιακή της απασχόληση ως εικαστικός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αποτέλεσε έμπνευση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς πειραματικών εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά σε μουσειακό περιβάλλον.
Με το εικαστικό της έργο αποτυπώνει και αφηγείται ιστορίες και συναισθήματα, αποδίδοντάς τα μέσα από αφαιρετικές εικόνες. Τα ακριλικά χρώματα, το κάρβουνο και το νερό αποτελούν τα βασικά της υλικά. Το νερό δε λειτουργεί απλά ως διαλυτικό υλικό αλλά ως ένα μέσο δημιουργίας και αποτύπωσης του χρόνου και της αλλαγής. “Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’αυτό μένειν“ είπε ο Ηράκλειτος υπενθυμίζοντας ότι δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στον ίδιο ποταμό. Τα έργα απεικονίζουν φαντασιακούς ορίζοντες οι οποίοι λειτουργούν ταυτόχρονα ως διέξοδοι η ως αδιέξοδα, προκαλώντας τον καθένα να δημιουργήσει τη δική του ερμηνεία και αφήγηση ανάλογα με τον τόπο και τον χρόνο που τα βλέπει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μουσικοθεατρική παράσταση στο ΦΟΜ

Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 9 το βράδυ με την Λυδία Φωτοπούλου, τον Χρήστο Στεργιόγλου και τον Ηρακλή Πασχαλίδη
ΒΙΒΛΙΟ

«Ο Αρχάγγελος των βράχων» γεννήθηκε στη Λέσβο

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο που είναι εμπνευσμένο από τις ιστορίες και τα γεγονότα του προσφυγικού.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Ανακοίνωση και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Βρανά, παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Εύα Πάλμερ Σικελιανού, Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής

Παρουσίαση του βιβλίου της Αρτέμιδος Λεοντή την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Λέσβιον από τις εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση της Συνύπαρξης

Μεγάλη προσέλευση για το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Το Μουσείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου μια αξιόλογη αρχαιολογική έκθεση στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας μουσείων
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών