× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Είναι σημαντικό ότι συζητάμε ανοιχτά για την ένταξη των προσφύγων»

Σε δηλώσεις της στο «Ν» η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Maria Clara Martin, εκφράζει προβληματισμό της για τη Βάστρια η οποία όπως αναφέρει θα κρύψει τους πρόσφυγες για να μην φαίνονται

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/3/2024

«Είναι σημαντικό ότι συζητάμε ανοιχτά για την ένταξη των προσφύγων»

Στην  κατάσταση που επικρατεί σήμερα  στο προσφυγικό, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, αναφέρθηκε Maria Clara Martin επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, η οποία μίλησε στο «Ν» στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Καρά Τεπέ για την ημέρα καριέρας που έγινε στις 27 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε η κ. Clara Martin συγκριτικά με τις δύσκολες εποχές του 2015 ή του 2016 όταν στο ΚΥΤ της Μόριας ζούσαν χιλιάδες άνθρωποι, σήμερα η κατάσταση στον Καρά Τεπέ  είναι πολύ καλύτερη.

«Είναι σημαντικό σημείωσε, ότι πλέον μέσα στο δημόσιο διάλογο έχει μπει το ζήτημα της ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες κάτι το οποίο πριν μερικά χρόνια κανείς δεν τολμούσε να συζητήσει.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζουν στον καταυλισμό έχουν καινούργιες δυνατότητες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν όπως να μάθουν ελληνικά ή ακόμη να συνδεθούν με την αγορά εργασίας και να αποκτήσουν σταδιακά σύνδεση με την κοινωνία, οικονομική ανεξαρτησία και δυνατότητα για μια φυσιολογική ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η κ. Clara Martin το ενδεχόμενο μετακίνησης της δομής από τον Καρά Τεπέ στη Βάστρια, εξήγησε ότι υπάρχουν έντονος προβληματισμός σε ότι αφορά αυτή την ενέργεια κυρίως για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ μακριά από τον αστικό ιστό.

 Σε κάθε περίπτωση τόνισε πάγια θέση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είναι ο προσφυγικός πληθυσμός να βρίσκεται κοντά στον αστικό ιστό και να έρχεται σε επαφή με την τοπική κοινωνία. Όπως τόνισε η λύση του προσφυγικού δεν είναι να κρύψουμε τους ανθρώπους, να τους μετακινήσουμε κάπου μακριά για να μην φαίνονται. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε είναι σημαντικό να υπάρχει συγκοινωνία, να μπορούν να μετακινούνται οι άνθρωποι, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, σε θέσεις εργασίας, δομές εκπαίδευσης για τα παιδιά τους και γενικά να υπάρχει αλληλεπίδραση με τον τοπικό πληθυσμό. Όλα αυτά ευνοούν το κομμάτι της ένταξης και η ένταξη γενικά πρέπει να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό για τους πρόσφυγες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση μνήμης για την Αγλαΐα Αρχοντίδου‑Αργύρη

Ένας χρόνος από το θάνατο της εμβληματικής αρχαιολόγου και για πολλά χρόνια Εφόρου Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πιάστηκαν στα χέρια

Τραυματισμός και σύλληψη για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στη Γέρα

Οδηγός μηχανής συγκρούστηκε με πρόβατα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονός με χασίς στη Μυτιλήνη

Σύλληψη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση ύμνος στον πολιτισμό της ελιάς

Η μεγάλη προσέλευση κόσμου και η ποιότητα των ομιλητών χαρακτήρισαν για μια ακόμα φορά την έκθεση της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» στο Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ικανοποιητική προσέλευση στις εκλογές του ΤΕΕ στη Λέσβο

Μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής θα είναι ανοιχτές οι κάλπες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τίμησαν στη Μυτιλήνη την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στους δασκάλους και νηπιαγωγούς της Λέσβου

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκλέγει νέο διοικητικό συμβούλιο,εξελεγκτική επιτροπή και αντιπροσώπους σε ΑΔΕΔΥ και Διδασκαλική Ομοσπονδία
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Πελοποννήσιοι τιμούν τον Καραβόγιαννο

Το Σάββατο 25 Μαΐου στο πάρκο Καραπαναγιώτη στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Νέο ασθενοφόρο απέκτησε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Η Οργάνωση AHEPA κάλυψε το κόστος ανακαίνισης και εκτελωνισμού ασθενοφόρου που βρίσκονταν στο Τελωνείο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η ώρα της κρίσης για το Τεχνικό Επιμελητήριο του βορείου Αιγαίου

Στο στούντιο του «Ν» οι εκπρόσωποι των τεσσάρων παρατάξεων συζήτησαν για προβλήματα του κλάδου και τις προκλήσεις της νέας περιόδου που ξεκινά
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο

Για τον νευροχειρουργό Βασίλη Κοντογιάννη, τους συνεργάτες ιατρούς καθώς και τον φυσικοθεραπευτή Ιωσήφ Γαληνό