× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 24/4/2024

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Ενδιαφέρουσες καινοτομίες περιλαμβάνει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Ναυτιλίας για την σύναψη συμβάσεων αποκλειστικής εξυπηρέτησης άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών.  Πρόκειται για συμβάσεις που θα συναφθούν χωρίς μίσθωμα και παραδοσιακά καμία ακτοπλοϊκή εταιρεία δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον σε αυτή πρόσκληση. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων είναι η 30 Απριλίου του 2024 και οι συμβάσεις αφορούν την επόμενη δρομολογιακή περίοδο, δηλαδή 1 Νοεμβρίου 2024 – 31 Οκτωβρίου 2025. Η διαδικασία αυτή προηγείται του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές με την προσφορά μισθώματος. Επί της ουσίας οι γραμμές που περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι μια λίστα αιτημάτων που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας από διάφορους. Η πραγματική πολιτική βούληση του υπουργείου Ναυτιλίας θα αποτυπωθεί όταν θα δοθεί στην δημοσιότητα ο διαγωνισμός, για τις άγονες γραμμές, με την προσφορά μισθώματος.

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον πως η πρόσκληση αφορά συμβάσεις ενός ως πέντε ετών,  κάτι που σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για να δούμε πολυετείς συμβάσεις ανάθεσης των άγονων γραμμών.

Οι γραμμές, που αφορούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, για τις οποίες καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι ακτοπλοϊκές εταιρείες  (χωρίς μίσθωμα) είναι:

1)Οι συνδέσεις με το  λιμάνι της Αλεξανδρούπολης  (π.χ.) Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνος – Λέσβος με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

2)Οι συνδέσεις με τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης  (π.χ. Θεσσαλονίκη ή Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου – Άγιος Κήρυκος Ικαρίας). Στις  προτεινόμενες γραμμές για τις συνδέσεις με Καβάλα και Θεσσαλονίκη εντάσσεται και το λιμάνι του Σιγρίου (ως εναλλακτικά με το λιμάνι της Μυτιλήνης).

3)Στην άγονη γραμμή  Λαύριο  - Άη Στράτης  - Λήμνος το υπουργείο Ναυτιλίας επιμένει να βάζει προσεγγίσει το λιμάνι των Μεστών της Χίου, για την καλοκαιρινή περίοδο.  Με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια γραμμή που δεν εξυπηρετεί ούτε τους επιβάτες, ούτε τις μεταφορικές εταιρείες.

4)Για πρώτη φορά, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, βλέπουμε να προτείνονται προσεγγίσεις πλοίων στο λιμάνι της Πέτρας, ένα λιμάνι που μέχρι σήμερα ελάχιστα έχει αξιοποιηθεί ως επιβατικό λιμάνι.

5)Στις προτεινόμενες γραμμές προβλέπεται η σύνδεση της Χίου, της Λέσβου, της Λήμνου με τις Βόρειες Σποράδες και τα λιμάνια του Βόλου ή της Κύμης. Οι συνδέσεις με το λιμάνι της Κύμης ποτέ δεν έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των ακτοπλοϊκών εταιρειών καθώς  βρίσκεται πολύ μακριά από την Αθήνα και με οδικό δίκτυο που δεν βοηθά στην γρήγορη προσέγγιση στο λιμάνι. Η σύνδεση με τον Βόλο έχει τεθεί ως αίτημα που από πολλές πλευρές μένει να δούμε αν θα υπάρξει ενδιαφέρον.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

GeoΣυμβουλευτική: Το ελαιόλαδο στη Λέσβο

«Η όρεξη των νέων παραγωγών σε συνδυασμό με τις συμβουλές και τις οδηγίες ορθής γεωργικής πρακτικής των ειδικών, στρώνουν το μονοπάτι που οδηγεί στο ξέφωτο της αναγνώρισης του τόπου μας παγκοσμίως»
ΑΓΟΡΑ

Καλοκαιρινό ωράριο για τα καταστήματα της Μυτιλήνης

Ανοιχτά τρία απογεύματα την εβδομάδα έως τις 9 το βράδυ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αθέατος εμπορικός πόλεμος του ελαιολάδου

Ισπανο-Ιταλική διαμάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς του υγρού χρυσού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η τραγωδία των αγροτικών πληρωμών

Σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη για τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτική Στέγη: Η δύναμη του Αγρότη

Στεγάζεται σε ένα μεγάλο σύγχρονο ιδιόκτητο χώρο στην Καλλονή και σε νέο κατάστημα στη Λάρσο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξιάτικη ευφορία στις τιμές του ελαιολάδου

Δείτε εδώ πως διαμορφώθηκαν σήμερα 7 του Μάη οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτησεων μπορούν να πάρουν και να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γεωτεχνική Αιγαίου: Αξιόπιστος σύμβουλος ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και εμπόρων ελαιολάδου

Στη Λέσβο λειτουργούν οχτώ καταστήματα της επιχείρησης και μάλιστα το τελευταίο που βρίσκεται στο περιοχή Φανάρι στο κέντρο της Μυτιλήνης, πραγματοποίησε πρόσφατα τα εγκαίνιά του
ΑΓΟΡΑ

Τι θα συμβεί στους επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό;

Αντιμέτωποι με αυστηρούς ελέγχους ακόμη και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών θα βρεθούν όσοι επαγγελματίες υποβάλλουν ψηφιακά αμφισβήτηση των στοιχείων της εφορίας