× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέτρα αποκατάστασης από τις παράνομες ιπποδρομίες ζητά το υπουργείο

Εξι μήνες διορία στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/5/2024

Μέτρα αποκατάστασης από τις παράνομες ιπποδρομίες ζητά το υπουργείο

Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ), για τις παράνομες ιπποδρομίες στις Αλυκές Αγίας Παρασκευής, δίνεται εξάμηνη διορία στον Δήμο Δυτικής Λέσβου να υλοποιήσει μέτρα αποκατάστασης των ζημιών σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής Βορειανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι υλικό από ιπποδρομίες στο πλαίσιο τοπικού πανηγυριού της Λέσβου που έγιναν στις 5 Ιουνίου 2023 απέστειλε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας την ποινική δίωξη όλων των εμπλεκομένων.

Ας σημειωθεί ότι στην περιοχή του Κόλπου της Καλλονής Λέσβου πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια ιπποδρομίες παρά τον νόμο, με συχνό φαινόμενο τον τραυματισμό αλόγων. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2022, σε συνέχεια σχετικών βίντεο που έφτασαν στα χέρια τοπικών ΜΜΕ και του φιλοζωικού συλλόγου «Κιβωτός Μυτιλήνης», έγινε καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Επιπροσθέτως, το άτυπο αυτό ιπποδρόμιο βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura.

Ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας σε σχέση με τις εξελίξεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει λόγο για «μια απόφαση που επιτέλους βάζει τα πράγματα σε τάξη και ορίζει διαδικασίες ώστε να αποφευχθούν ανάλογες εκδηλώσεις στο μέλλον. Δυστυχώς 45 μέρες μετά την απόφαση, και ενώ βρισκόμαστε εν μέσω κύματος επισκεπτών παρακολούθησης της φύσης, καμία  ενεργεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχει γίνει για την αποκατάσταση της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι λέει η απόφαση:

Η περιβαλλοντικής ζημίας έχει προκληθεί σε δημοτική έκταση που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής των Αλυκών Αγίας Παρασκευής, στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, εξαιτίας:

1) επεμβάσεων διάνοιξης μήκους περίπου 900 μέτρων και πλάτους 7 μέτρων (η διάνοιξη έγινε σε συνέχεια του υφιστάμενου μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου) και την απόθεση ποσοτήτων από πέτρες, βράχια και μεγάλους πλαστικούς σωλήνες στις όχθες του καναλιού που βρίσκεται εντός της παράνομης διάνοιξης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2) της πραγματοποίησης ιππικών αγώνων στις 05.06.2023 και της κίνησης μοτοσικλετιστών εντός της παράνομης διάνοιξης, στους οποίους παραβρέθηκαν περισσότερα από 600 άτομα στο χώρο εντός της παράνομης διάνοιξης και εντός των μεσογειακών εποχιακών τελμάτων, καθώς και της κίνησης αυτοκινήτων εκτός της παράνομης διάνοιξης.

Β. Η περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκαν οι επεμβάσεις:

1. Βρίσκεται εντός της περιοχής του δικτύου NATURA 2000 «GR4110004 - Λέσβος Κόλπος Καλλονής και χερσαία παράκτια ζώνη» που αποτελεί Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Βρίσκεται εντός της περιοχής «GR4110007 - Παράκτιοι υγρότοποι και Κόλπος Καλλονής» που αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

3. Περιλαμβάνει τους τύπους οικοτόπων του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ 3170* - Μεσογειακά εποχικά τέλματα (που αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας) και 2260-Θίνες με βλάστηση σκληρόφυλλων θάμνων (CistoLavenduletalia).

4. Αποτελεί ενδιαίτημα για το είδος πανίδας του Παραρτήματος ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, Ελληνική Χελώνα (Testudo graeca).

5. Αποτελεί κρίσιμο ενδιαίτημα των ειδών πτηνών για το χαρακτηρισμό της ΖΕΠ:

Καστανόπαπια (Tadorna ferruginea), Πετροτουρλίδα (Burhinus oedicnemus), Νανοσκαλίδρα (Calidris minuta), Χαλκόκοτα (Plegadis falcinellus), Αργυροτσικνιάς (Ardea alba) και Μαυροκιρκίνεζο (Falco vespertinus). Αποτελεί επίσης κρίσιμο ενδιαίτημα τροφοληψίας ειδών μεγάλων αρπακτικών του Παραρτήματος Ι της 143/2002 που παρατηρούνται στην περιοχή νότια των Αλυκών Καλλονής: Φιδαετός (Circaetus gallicus), Λιβαδόκιρκος (Circus pygargus), Στεπόκιρκος (C. macroourus), Χειμωνόκιρκος (C. cyaneus).

Γ. Η προκληθείσα περιβαλλοντική ζημία αφορά σε καταστροφή της φυσικής βλάστησης και αλλοίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους στον οικότοπο προτεραιότητας 3170* Μεσογειακά εποχικά τέλματα της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και υποβάθμιση του κρίσιμου ενδιαιτήματος για τα είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας της εν λόγω περιοχής.

Δ. Τα παρακάτω μέτρα αποκατάστασης ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 9 «Δράση Αποκατάστασης» του Π.Δ. 148/2009, ώστε η πληγείσα έκταση των οικοτόπων 3170* και 2260 να επανακάμψει φυσικά και να αποφευχθεί όχληση στους πληθυσμούς των πουλιών που χρησιμοποιούν την περιοχή για την διαχείμαση και μετανάστευση, ειδικά των ειδών χαρακτηρισμού της ΖΕΠ που χρησιμοποιούν την έκταση για τροφοληψία.

Τα μέτρα να υλοποιηθούν από το Δήμο Δυτικής Λέσβου, εντός εξαμήνου από την ανάρτηση της παρούσας Απόφασης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής Βορειανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ.

 Ειδικότερα τα μέτρα αποκατάστασης είναι:

1. Επισκευή της περίφραξης της δημοτικής έκτασης στα σημεία που έχει καταστραφεί και των θυρών στα τρία σημεία εισόδου σε αυτή, εντός εξαμήνου από την υπογραφή της παρούσας απόφασης.

2. Στην εν λόγω δημοτική έκταση απαγορεύεται:

I. η κυκλοφορία όλων των τροχοφόρων οχημάτων πλην αυτών των κτηνοτρόφων που χρησιμοποιούν την έκταση,

II. η εξάσκηση αλόγων,

III. η διοργάνωση επιδείξεων/εκδηλώσεων με άλογα,

IV. η άσκηση αθλητικών δραστηριοτήτων με ανεμόπτερο.

3. Η απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και της εξάσκησης αλόγων στην περιφραγμένη δημοτική έκταση θα πρέπει να αναφέρεται ρητά σε κάθε απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου που αφορά την εν λόγω περιοχή.

4. Τοποθέτηση ενημερωτικής σήμανσης (στα Ελληνικά και στα Αγγλικά) στα τρία σημεία εισόδου της δημοτικής έκτασης όπου θα αναγράφονται οι παρακάτω πληροφορίες:

- ότι η περιοχή φιλοξενεί τον οικότοπο προτεραιότητας 3170* που βρίσκεται σε φάση φυσικής αποκατάστασης λόγω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας, - ότι απαγορεύεται η χρήση της έκτασης για εξάσκηση αλόγων, διοργάνωση επιδείξεων/εκδηλώσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων (ανεμόπτερα κ.α.) εισόδου τροχοφόρων οχημάτων πλην αυτών των κτηνοτρόφων που χρησιμοποιούν την έκταση,

-   οδηγίες για την επικοινωνία με το αρμόδιο ΑΤ Αγίας Παρασκευής σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή η παραβίαση των περιορισμών που αναγράφονται στη σήμανση.

5. Για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αποκατάστασης, να τεθεί εκτός χρήσης το υφιστάμενο μονοπάτι που είναι παράλληλο με την παράνομη διάνοιξη και διασχίζει τον οικότοπο από τους κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν την έκταση. Για την μετάβαση των κτηνοτρόφων θα πρέπει να γίνεται χρήση του υπάρχοντος οδικού δικτύου (χωματόδρομος Τσικνιά-Αλυκές Καλλονής και ασφαλτόδρομος νότια των Αλυκών Καλλονής).

6. Τα υπολείμματα εδάφους που έχουν μετακινηθεί στο πλάι, εν είδει επιχώματος, κατά τη διάνοιξη, θα πρέπει να επιστραφούν χειρωνακτικά και χωρίς χρήση μηχανημάτων στην προτέρα τους θέση, καθώς περιέχουν φυσικό απόθεμα σπερμάτων και βλαστητικού πολλαπλασιαστικού υλικού και θα συμβάλλουν στην φυσική αποκατάσταση της έκτασης.

7. Να μην γίνεται εκσκαφή καναλιού για τη διευκόλυνση της απορροής των υδάτων από τα τέλματα προς το περιμετρικό κανάλι των Αλυκών Καλλονής τα έτη με υψηλά επίπεδα βροχόπτωσης.

8. Τα παραπάνω μέτρα αφορούν στην πρόληψη περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας και στην πρωτογενή αποκατάσταση αυτής και δύναται να τροποποιηθούν – συμπληρωθούν σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν προστατεύεται επαρκώς το περιβάλλον από τη λήψη τους.

Ε. Έλεγχος υλοποίησης των μέτρων.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ, εξουσιοδοτείται για τον έλεγχο και την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων αποκατάστασης και την ενημέρωση του ΣΥΓΑΠΕΖ.

Στ. Λοιπές Διατάξεις

Κατά της παρούσας απόφασης επιτρέπεται διοικητική προσφυγή, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας Ν. 2690/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Η μη συμμόρφωση στην παρούσα απόφαση επιφέρει τις διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 17 του Π.Δ. 148/2009.

Η παρούσα αναρτάται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αποστέλλεται στον υπεύθυνο φορέα εκμετάλλευσης Δήμο Δυτικής Λέσβου, καθώς και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, και με την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ για τις ενέργειές τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Χαρμόσυνα νέα για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης αναλαμβάνει την χρηματοδότηση της ανακαταστκευής του θεάτρου και της αντικατάστασης του εξοπλισμού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διολίσθηση... της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τις ανησυχίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Γιάννης Μπουρνούς στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί» του ρ/σ 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και τον δημοσιογράφο Θράσο Αβραάμ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Θέμα μηνών και ΣτΕ το άνοιγμα της δομής της Βάστριας»

«Δεν είναι φυλακή» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης μιλώντας στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τη βίζα και το Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο πλευρό των προσκυνητών του Ταξιάρχη

Οι εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πρόσφεραν ένα μπουκαλάκι νερό στους περιπατητές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τίμησαν στη Μυτιλήνη την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται»

Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και τις εκδόσεις Τόπος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης