× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γονείς: Πώς να προσεγγίσουμε τα παιδιά εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΒΕΡΒΕΡΗ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/4/2020

Γονείς: Πώς να προσεγγίσουμε τα παιδιά εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού

Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε όλοι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Σχολεία κλειστά για λόγους πρόληψης, γονείς αναστατωμένοι, άνθρωποι που κυκλοφορούν με μάσκες στο δρόμο, και ειδήσεις στην τηλεόραση που αναφέρουν πολλά κρούσματα και νεκρούς. Μέσα σε μια τέτοια πραγματικότητα δεν είναι καθόλου παράξενο, παιδιά αλλά και έφηβοι να αναπτύξουν φόβους και να δυσκολεύονται να τους διαχειριστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικό μέλημα μας θα πρέπει να είναι να μην τρομοκρατήσουμε τα παιδιά και τους μεταδώσουμε τους φόβους μας αλλά να τα ενημερώσουμε με ηρεμία και να λύσουμε τυχόν απορίες τους.

Καλό θα είναι επομένως, να μην τα βομβαρδίζουμε με πολλές πληροφορίες που δεν μπορούν να διαχειριστούν και να επεξεργαστούν. Να προτιμάμε να απαντάμε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά με ειλικρίνεια, σαφήνεια και με τρόπο ανακουφιστικό.

Ακούστε τα παιδιά. Τα ενθαρρύνουμε να μιλάνε για ο,τι έχουν ακούσει σχετικά με το θέμα και για το πώς αισθάνονται γι αυτό. Μην αποφεύγετε το θέμα. Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας ρωτήσουν για ό,τι τα προβληματίζει. Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις τους με γνώμονα να τα ενημερώσουμε και να τα καθησυχάσουμε.
Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι, την ώρα που θα συζητάμε μαζί τους, να μην είμαστε αγχωμένοι, αλλά ψύχραιμοι! Μοιραζόμαστε τα δικά μας συναισθήματα, προσπαθώντας να είμαστε αισιόδοξοι, παρέχοντας ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τους εξηγούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να προφυλαχθούν. Δηλαδή τακτικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή συνωστισμού, περιορισμένες επαφές κλπ. Μέσω αυτής της οδού τα παιδιά θα νιώθουν ότι η κατάσταση με προσοχή, μπορεί να ελεγχθεί.
Επίσης, προσπαθούμε να διατηρούμε όσο γίνεται την συνήθη καθημερινότητα των παιδιών μας.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε κατά την περίοδο της κρίσης θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ρουτίνα που θα πρέπει να περιλαμβάνει δραστηριότητες για παιδιά και οι όποιες απώλειες σχολικού χρόνου θα πρέπει να καλύπτονται με άλλους τρόπους. Τα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται με άλλους, έστω και στο περιβάλλον της οικογένειας. Έτσι, μπορεί αυτή η κρίση να γίνει μια αφορμή να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά και να τους αφιερώσουμε το χρόνο που χρειαζόταν μαζί μας!

Κλείνοντας, να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι οι ενήλικες να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας γιατί τα συναισθήματα των παιδιών στις περισσότερες των περιπτώσεων συνδέονται με το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο ζουν.

*Η Μαρία Βερβέρη είναι Ψυχολογός, ΜSc.Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γέρα: Όταν η φύση κάνει…θαύματα!

Γράφει η ΤΑΞΟΥΛΑ ΖΑΧΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Summer Art Camp στο πολυχώρο τέχνης Λευκό Χαρτί

Εξερεύνηση, παιχνίδι, κατασκευές, κίνηση, χορό, θεατρικό παιχνίδι, πειράματα, μουσική, διασκέδαση, έμπνευση και δημιουργία!
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Συμμετοχές από την Λέσβο στο 6th Meteora M.T.B Race

Οι Κώστας Λαϊνάς, Μπάμπης Μπουντάκης, Νίκος Πέππας και Αντώνης Σακελλαρίου του Ποδηλατικού Συλλόγου θα εκπροσωπήσουν την Λέσβο στον αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο βιβλιοπωλείο Book and art

Θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, βασισμένα στα βιβλία της
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέο Lego Printing για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Από το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής "tortuguita" της Δέσποινας Αναστασοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ανήλικα παιδιά, έρμαια της δικομανίας

Μία περίπλοκη υπόθεση γονέων που δεν συνεργάζονται απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο στη Μυτιλήνη που καταδίκασε τη μητέρα με δύο μήνες ποινή φυλάκισης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ξενάγηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης με την «Παρέα»

Περπατάμε στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, τον 19ο αιώνα -Γράφει η ΠΑΡΕΑ*