× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χαμός με τις ιώσεις στη Λέσβο

Η πληρότητα στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης φτάνει το 95%. Μόνο το Σάββατοκύριακο προσήλθαν στα επείγοντα 350 άτομα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/1/2025

Χαμός με τις ιώσεις στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Λέσβου ταλαιπωρείται τις τελευταίες εβδομάδες από τις ιώσεις της εποχής, με τη γρίπη και τον κορονοϊό να κυριαρχούν και να «ρίχνουν στο κρεβάτι» εκατοντάδες συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας. Η έντονη αύξηση των περιστατικών έχει επιβαρύνει το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, το οποίο δέχεται δεκάδες περιστατικά καθημερινά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιανουαρίου, το Βοστάνειο Νοσοκομείο υποδέχθηκε 350 περιστατικά, με 37 από αυτά να χρειάζονται νοσηλεία. Σύμφωνα με τον Διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Καμπούρη, τα περιστατικά που κυριαρχούν είναι της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1) και του Covid-19. Η πίεση στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι μεγάλη και, όπως τονίζεται, η κατάσταση έχει οδηγήσει την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας εντός του κτιρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή τη στιγμή, η πληρότητα στις κλίνες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης αγγίζει το 95%. Έχουμε εκκενώσει πολλές κλίνες από την Παθολογική Κλινική προκειμένου να νοσηλευτούν οι ασθενείς με ιώσεις, ενώ τα παθολογικά περιστατικά μεταφέρθηκαν σε άλλους θαλάμους», δήλωσε ο κ. Καμπούρης και πρόσθεσε ότι οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Παράλληλα οι γιατροί του νοσοκομείου συνιστούν ψυχραιμία και λήψη προληπτικών μέτρων. Όπως συμβουλεύτουν οι γιατροί της πρώτης γραμμής  καλό θα ήταν οι συμπολίτες μας να μην προσέρχονται στο νοσοκομείο χωρίς σοβαρό λόγο, διότι είναι πιθανόν να κολήσουν κάποια ίωση. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα προκαλούν ανησυχία μπορούμε να μεταβούμε στο κοντινό Κέντρο Υγείας ή να επικοινωνήσουμε με τον προσωπικό γιατρό μας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμπτώματα Γρίπης και Κορονοϊού

Η γρίπη τύπου Α (Η1Ν1) και ο Covid-19 εμφανίζουν κοινά συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, κόπωση, πονόλαιμο και δύσπνοια. Ειδικά για τη γρίπη, ο πυρετός μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 4 ημέρες. Από την άλλη πλευρά, ο Covid-19 ενδέχεται να προκαλέσει, πέρα από τα παραπάνω, απώλεια γεύσης ή όσφρησης και μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ιδιαίτερα στους ευάλωτους πληθυσμούς.

Προληπτικά Μέτρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καλύτερη προστασία έναντι των ιώσεων είναι η έγκαιρη πρόληψη και η τήρηση των μέτρων υγιεινής. Οι πολίτες καλούνται να πλένουν τα χέρια τους συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, να αποφεύγουν τις στενές επαφές με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα και να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο ή αγκώνα όταν βήχουν ή φτερνίζονται. Παράλληλα, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και δημόσιες συγκεντρώσεις, καθώς και η διατήρηση κοινωνικής απόστασης, παραμένουν βασικές πρακτικές για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Για την προστασία από τη γρίπη και τον κορονοϊό, είναι απαραίτητο να γίνει έγκαιρος εμβολιασμός. Ειδικά για τον Covid-19, η αναμνηστική δόση του εμβολίου συνιστάται για την ενίσχυση της ανοσίας και την προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Ερεσός στο δρόμο για να παραμείνουν τα ΕΛΤΑ

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διατήρηση των ταχυδρομικών υπηρεσιών την Κυριακή 2 Νοεμβρίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη 26χρονου για κλοπή στη Μυτιλήνη

Εις βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κινητοποίηση στη Μυτιλήνη ενάντια στα push back

Ομάδα πολιτών διοργανώνει συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Απόπειρες εξαπάτησης ηλικιωμένων αναστατώνουν τη Λέσβο

Σε συναγερμό οι αστυνομικές αρχές. Οδηγίες από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η καρδιά της ανθρωπολογίας χτύπησε στη Μυτιλήνη

Τι έδειξαν πάνελ και workshops για την εκπαίδευση, την ψηφιακή εθνογραφία και τις διαθεματικές συνεργασίες
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Επιστολή διαμαρτυρίας και από τους πρατηριούχους της Λέσβου για τα ΕΛΤΑ

Τα υποκαταστήματα των Ταχυδρομείων λειτουργούσαν και ως καταστήματα της Eurobank όπου πρατηριούχοι από τα χωριά μπορούσαν να κάνουν κατάθεση μεγάλων ποσών στο ταμείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οργή του Εργατικού Κέντρου για εργοδοτική επίθεση στη Λέσβο

Μέλη της διοίκησης του ΠΕΚ επισκέφτηκαν το πρωί του Σαββάτου 1 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο Μυτιλήνης τον εργαζόμενο -Η αποκάλυψη του ξυλοδαρμού του εργαζόμενου έγινε από το «Ν» το βράδυ της Παρασκευής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Όγδοη παράταση για την υπερδομή στη Βάστρια

Συνεχίζεται το σήριαλ των παρατάσεων -Παράλληλα υπογράφτηκε σύμβαση αξίας 585.680 ευρώ για σύστημα πυρανίχνευσης αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο δάσος της περιοχής
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

«Κανείς και καμία μόνη στον αγώνα με τον καρκίνο»

Η Αληθινή Καποδίστρια μιλά στο «Ν» για τις δράσεις της «ΡΟΖ Δύναμης» στη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αγριος ξυλοδαρμός εργαζόμενου στη Λέσβο

Του επιτέθηκε ο πρώην εργοδότης του επειδη ο εργαζόμενος αρνήθηκε να επιστρέψει την αποζημίωση απόλυσης του. Τον έστειλαν στο νοσοκομείο με τραύματα σε όλο το σώμα του
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αντίδραση της ΑΔΕΔΥ Λέσβου στο κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ

«Να μείνει όρθιο το δημόσιο ταχυδρομείο και καμία υπηρεσία να μη χαθεί από τα νησιά μας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Νομαρχιακου Τμήματος
ΥΓΕΙΑ

Στήριξη στη Νατάσα Γύλαρη που δίνει μάχη με τον καρκίνο

Κάλεσμα αλληλεγγύης από πολίτες και επαγγελματίες για την κάλυψη των εξόδων της θεραπείας της