× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών»

Επίσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στη Χίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/7/2020

«Έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε, σήμερα, επίσκεψη στη Χίο, όπου και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού. Μετά το τέλος των συναντήσεων, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε διεξοδικά στην πρόοδο, που
έχει επιτευχθεί στην διαχείριση του μεταναστευτικού. “Οι τοπικές κοινωνίες είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση”, είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση “έχει χρηματοδοτήσει με 50 εκ. ευρώ το Υπουργείο Μετανάστευσης για να στηρίξει είτε με ανταποδοτικά τέλη, είτε με την ενίσχυση έργων υποδομής, τα οποία απαιτούνται για την στήριξη των κοινωνιών”.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το μεγάλο ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι τι θα γίνει με τα κλειστά κέντρα των νησιών. “Στη Σάμο, τη Κω και τη Λέρο, πλέον υπάρχει ένας τελικός σχεδιασμός σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Τα έργα στη Σάμο, ήδη, εκτελούνται. Τα άλλα νησιά ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, για να τελειώσουμε στο τέλος του έτους.

Έχουμε βάλει προτεραιότητα μαζί με το Δήμο Ανατολικής Σάμου να κλείσουμε την ανοικτή δομή που είναι μέσα στη πόλη και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.
Το θέμα της Χίου παραμένει ανοικτό. Αν είχε προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός και με την αποσυμφόρηση που έχει ήδη γίνει θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη κλείσει την ΒΙΑΛ μέσα στο καλοκαίρι του 2020”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως “αλλάζει η εικόνα στο μεταναστευτικό και
ανακτάμε ενεργά τον έλεγχο” και επεσήμανε ότι “στο Α’ εξάμηνο μειώθηκαν οι ροές προς τα νησιά μας κατά 51% και 46% συνολικά στη χώρα. Στο δεύτερο τρίμηνο, η μείωση άγγιξε το 92% και στη Χίο όπως γνωρίζεται δεν έχουμε καμία άφιξη μετά τις αρχές Μαρτίου. Έχουμε επιταχύνει αποφασιστικά την έκδοση αποφάσεων ασύλου, το οποίο αυτό για τα νησιά μας μεταφράζεται σε ταχύτερη αποσυμφόρηση. Εκδόθηκαν 46.000 αποφάσεις το α’ εξάμηνο του 2020. Αύξηση 88%, με το αντίστοιχο πρώτο διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2019. Και αυτό οδήγησε σε μία αποσυμφόρηση στα νησιά μας κατά 24%. Συνολικά όμως από τις δομές όλης της χώρας είχαμε μία αποσυμφόρηση 4%. Στόχος μας είναι η ουσιαστική
αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά αντίθετα από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν
έχουμε στόχο να γεμίσουμε δομές όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Αντίθετα,
θέλουμε να έχουμε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών ροών, ταχύτερου
διαχωρισμού προσφύγων από παράνομα εισελθόντες μετανάστες. Οι πρώτοι
εντάσσονται στο πρόγραμμα ενσωμάτωσης HELIOS οι δεύτεροι πρέπει να
επιστραφούν και να απελαθούν από τη χώρα μας”.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως “η αποσυμφόρηση δεν είναι μόνο μία
πολιτική επιλογή, αλλά ένα γεγονός που γίνεται πράξη”. Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι οι δύο βασικοί στόχοι για τους επόμενους έξι μήνες είναι η ενίσχυση των επιστροφών και η ασφάλεια στις δομές. “Φέτος έχουν γίνει συνολικά 3.000 απελάσεις και επιστροφές, ενώ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζονται 5.000 εθελούσιες επιστροφές κυρίως από τα νησιά με υποχρεωτικές επιστροφές, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που παραμένουν στη χώρα και έχουν τελεσίδικη αρνητική απόφαση ασύλου. Κρίσιμο, βέβαια, για την επίτευξη του στόχου των επιστροφών είναι η δημιουργία κατά περίπτωση κατάλληλου χώρου κράτησης αυτών που πρέπει να επιστραφούν, κάτι που αυτή τη στιγμή στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει μόνο στη Μυτιλήνη.

Μεγάλο μας στοίχημα είναι η ασφάλεια στις δομές. Ξεκινάμε σε όλη τη χώρα την μετατροπή των ανοικτών δομών σε κλειστές και ελεγχόμενες με σύστημα εισόδου εξόδου με κατάλληλες περιφράξεις και με τη δημιουργία ασφαλών ζωνών εντός των δομών για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Στόχος μας είναι η προστασία, αφενός των διαμενόντων, αφετέρου των τοπικών κοινωνιών”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Tρίτης ως τις 5 το πρωί της Τετάρτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!»

Κάλεσμα από ΠΕΚ, Σωματεία και Φορείς για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις η ΟΕΒΕ Λέσβου

Δηλώσεις στο «Ν» του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Μπουλμπούλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία σε ΔΕΥΑΛ και αεροδρόμιο από το ΠΕΚ

Τα στελέχη του ΠΕΚ καλούν του εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ζητούν να κηρύξει απεργία η ΔΟΕ για τις 17 Απριλίου

Ανακοίνωση – παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Ανεπαρκές και γερασμένο το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια από το 2022 και σε πολλούς οφείλονται ρεπό άνω των 60 ημερών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα δηλώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

«Αποτελεί παράδειγμα νοσηλευτικού ιδρύματος»