× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Την Ίμβρο, την Τένεδο και τα μάτια μου…»

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα η ενθρόνιση του Λέσβιου νέου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/7/2020

«Την Ίμβρο, την Τένεδο και τα μάτια μου…»

Με τη συγκινησιακή φόρτιση να είναι ιδιαίτερα αισθητή τελέστηκε χθες Σαββάτο το μεσηέρι, η ενθρόνιση του Λέσβιου νέου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, κ. Κυρίλλου, στο μητροπολιτικό ναό του αιγαιοπελαγίτικου αυτού νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για έναν τόπο που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του με τους κατοίκους του να επιστρέφουν στην γενέτειρα που είχαν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν, έχοντας υποστεί τις συνέπειες του «προγράμματος διάλυσης» της τουρκικής κυβέρνησης. Η γη τους είχε απαλλοτριωθεί, τα σχολεία είχαν κλείσει, στο νησί είχαν εγκατασταθεί ανοικτές φυλακές και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του, φιλήσυχοι αγρότες οι περισσότεροι, αναγκάστηκαν να σκορπιστούν στα πέρατα της Γης, πολλοί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κουβαλώντας όμως μαζί τους την προκοπή που διακρίνει τους Ίμβριους.

Τα τελευταία χρόνια όμως η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει. Υπάρχει πλέον ένα αντίστροφο κύμα επιστροφής στο νησί, ο γηγενής πληθυσμός του αυξήθηκε, οι κάτοικοι επιδιορθώνουν τα ερειπωμένα σπίτια τους, τα σχολεία επαναλειτουργούν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας πυρήνας παιδιών και εφήβων που μένουν μόνιμα στο νησί και στους δρόμους των χωριών ακούγονται και πάλι τα ελληνικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτήν ακριβώς την αναγέννηση της Ίμβρου αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, γέννημα θρέμμα και λάτρης του τόπου του, απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη κατά την τελετή ενθρονίσεως του.

«Σε υποδεχόμεθα όλοι οι Ίμβριοι, άγιε αδελφέ, εις μίαν Ίμβρον, η οποία κατά τα τελευταία έτη γνωρίζει μία πραγματική αναγέννησι. Δοξάζομεν τον εν Τριάδι Θεόν, ο οποίος μας ηξίωσε να ζήσωμεν όλα αυτά, τα οποία προ ολίγων ετών ακόμη εφάνταζαν αδύνατα και αδιανόητα. Αι πύλαι των ναών μας είναι ανοικταί. Ακούεται ο γλυκύς ήχος της καμπάνας. Ανεκαινίσθησαν και λειτουργούνται πολλά εξωκκλήσια μας. Και το μείζον πάντων: Επαναλειτουργούν τα σχολεία μας, εις τα οποία προσετέθη, διά πρώτη φορά εις την ιστορία της Ίμβρου, και Λύκειο. Ηυξήθη ο αριθμός των ομογενών κατοίκων της νήσου. Με την χάριν του Θεού και άλλα πολλά ημπορούν να επιτευχθούν» ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Ίμβριος Πατριάρχης τόνισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να είσαι βέβαιος, ιερώτατε και αγαπητέ αδελφέ, ότι όλοι οι Ίμβριοι με πρώτον τον Ίμβριον Πατριάρχην θα είναι εις το πλευρόν σου. Είμεθα δεμένοι με την νήσον μας, όπως το βρέφος με την μητέρα του, εσώτατα, οργανικά. Τα κοινά βιώματα, τα ήθη και τα έθιμα, ο πόνος και αι θλίψεις, αι προσδοκίαι και αι ελπίδες, η ακλόνητη εμπιστοσύνη εις την πρόνοιαν του Θεού, μας ενώνουν και μας δίδουν δύναμι. Το απέδειξαν αυτό όσοι έμειναν κατά τα πέτρινα χρόνια εδώ, εις τα άγια χώματα. Έμειναν, όχι επειδή δεν είχαν την δυνατότητα να φύγουν, όχι γιατί εφοβούντο την ξενητιά, αλλά επειδή δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα, τα χωριά, τον πατρικό οίκο, τους τάφους των προγόνων, όλα αυτά τα ανεκτίμητα και ιερά, τα οποία αγαπούσαν πιο πολύ από τον εαυτόν τους. Χωρίς αυτούς τους ηρωικούς συμπατριώτας μας δεν θα υπήρχε σήμερα η ιδική μας Ίμβρος, η χριστιανική ρωμαίηκη παρουσία μας εδώ και συ ο νέος ποιμενάρχης μας.

»Την φιλοπατρία και καρτεροψυχία των Ιμβρίων απέδειξαν και όσοι έφυγαν εις την ξενητιά, αλλά, όπου και αν ευρίσκοντο, είχαν στραμμένη την καρδιά και την σκέψι τους εις την χειμαζομένη μικρά πατρίδα και ωνειρεύοντο το νόστιμον ήμαρ, την γλυκείαν ημέρα της επιστροφής. Εδημιούργησαν δραστήρια σωματεία, τα οποία συνέβαλαν εις την διάσωσι της ταυτότητός και την μετάδοσι του πολιτισμού της Ίμβρου εις την νέα γενεά. Οι σύλλογοί μας προσέφεραν και προσφέρουν πάρα πολλά εις την σημερινή αναγέννησι της Ίμβρου. Τελικώς, το ‘πρόγραμμα διάλυσης’ του 1964 δεν διέλυσε, δεν εξουθένωσε, δεν ηλλοίωσε το ήθος και τον χαρακτήρα των Ιμβρίων. Μάλλον, η δοκιμασία έγινε γυμνασία, πηγή εγρηγόρσεως και αποφασιστικότητος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την Ίμβρο, την Τένεδο και τα μάτια μου»

Στην ομιλία του ο μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος αναφέρθηκε στην φυσική ομορφιά και την ιστορία των δύο νησιών της εκκλησιαστικής του επαρχίας, στους ανθρώπους τους και την βαθιά τους πίστη, αλλά και στην προσωπική του συγκίνηση και το αίσθημα ευθύνης που αισθάνθηκε όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης του ανακοίνωσε, τον περασμένο Μάρτιο, την εκλογή του.

 «Σας κοιτώ στα μάτια και Σας υπόσχομαι εδώ ενώπιον όλων: την Ίμβρο, την Τένεδο και τα μάτια μου, Παναγιώτατε!» είπε εμφανώς συγκινημένος.

Προηγουμένως ανέφερε: «Εδώ και λίγους μήνες, είμαι ήδη κοντά στην αγαπημένη μου πνευματική νύμφη, στην θεόσωστη εκείνη ολκάδα που ονοματίζει τον κληρικό Κύριλλο σε Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο. Έτσι γνωρίζομαι αυτούς τους μήνες και έτσι θέλω να γνωρίζομαι έως τελευταίας μου αναπνοής. Ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος από δάκρυα και χαμόγελα είναι το όνομα των δύο αυτών νησιών μας. Ένας ολόκληρος κόσμος βουτηγμένος στο πέλαγος του ελέους του Θεού».

Στην τελετή ενθρονίσεως, που έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην πρωτεύουσα της Ίμβρου, Παναγία, παρέστησαν ο προκάτοχος του νέου ποιμενάρχη, μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, οι μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, οι επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος, Αμορίου κ. Νικηφόρος, Αλικαρνασσού κ. Αδριανός και Αραβισσού κ. Κασσιανός, κληρικοί και άρχοντες οφφικίαλοι, ο γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι Ιμβριακών Σωματείων από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος της νήσου και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, Εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες των Ομογενειακών σχολείων, καθώς επίσης και πιστοί από την Ίμβρο, την Πόλη, αλλά και Ίμβριοι από την Ελλάδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ