× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στης ΔΕΔΑΠΑΛ την ποδιά σφάζονται παλικάρια!

Ποιοι δίνουν μάχη για μια θέση στη Διοίκηση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε.)

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 21/7/2020

Στης ΔΕΔΑΠΑΛ την ποδιά σφάζονται παλικάρια!
φωτογραφία αρχείου

Δίνουν και παίρνουν τα ονόματα αυτών που φιλοδοξούν να διαδεχθούν (;) τον Στέφανο Αποστόλου στην Προεδρία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε.). Κι αυτό εν αναμονή της Νομοθετικής Ρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία θα σηματοδοτήσει την κυριαρχία του Δήμου Μυτιλήνης έναντι του Δήμου Δυτικής Λέσβου ως προς την εκπροσώπηση και κατ’ επέκταση τον έλεγχο της λειτουργίας της εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και αν για τα… «ήθη και έθιμα» της τοπικής μας αυτοδιοίκησης, η δυνατότητα του να ισχυροποιήσει κάποιος εκ των δύο Δήμων τη θέση του μέσα σε μία ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού στη Λέσβο, όπως η εταιρία της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι λογική, η αγωνιώδης προσπάθεια κάποιων (ακόμα και πρώην… μεγαλοεκδοτών) να εξασφαλίσουν καρέκλα στη νέα κατάσταση, προκαλεί θυμηδία.

Ως γνωστόν, με τη λογική ότι ο Δήμος Μυτιλήνης - μετά τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Λέσβου - αποτελεί τον Δήμο της έδρας του Νομού, η δημοτική αρχή της Μυτιλήνης, διαπίστωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσει διευρυμένη εκπροσώπηση εντός του Διοκητικού Συμβουλίου της καθοριστικής για την λειτουργία των δύο δήμων, διαδημοτικής εταιρίας. Και αποτάθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το οποίο έχει την τάση να λύνει τέτοια ζητήματα που έμειναν ανοιχτά από το Νόμο της διάσπασης των Δήμων, ενισχύοντας τους «μητροπολιτικούς» δήμους.

Χωρίς να μπορεί να «μεταφραστεί» απόλυτα το πώς με την αναμενόμενη Νομοθετική Ρύθμιση του Υπουργείου, ο ένας από τους δύο Δήμους θα ισχυροποιήσει τη θέση του, άρα και τον έλεγχο (;) της ΔΕΔΑΠΑΛ (σ.σ. που δεν είναι μυστικό πως τα τελευταία χρόνια έχει «λαστιχάρει» το καταστατικό της και ενισχύει τους Δήμους σε επίπεδο καθημερινής καθαριότητας) εκτιμάται ότι ο Δήμος Μυτιλήνης μέσω της αναμενόμενης Νομοθετικής Ρύθμισης θα εξασφαλίσει περισσότερα μέλη στο Δ.Σ. της εταιρίας από εκείνα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο «κοινής αποδοχής»
Τι ισχύει αυτή τη στιγμή και τι μπορεί να αλλάξει στο εγγύς μέλλον στη ΔΕΔΑΠΑΛ; Μέχρι σήμερα Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ παραμένει ο Στέφανος Αποστόλου, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συνεχίζοντας ουσιαστικά την θητεία του από την εποχή της απελθούσας δημοτικής αρχής Γαληνού.

Ο κ. Αποστόλου το περασμένο καλοκαίρι και πριν αναλάβουν επίσημα οι δύο νέες δημοτικές αρχές Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, οι Δήμαρχοι Στρατής Κύτελης και Ταξιάρχης Βέρρος έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον άλλοτε Δήμαρχο Μανταμάδου να συνεχίσει στην Προεδρία της διαδημοτικής επιχείρησης. Και ομολογουμένως λειτούργησε στις μέρες μας αθόρυβα και ουσιαστικά, αφού η ΔΕΔΑΠΑΛ είναι ίσως ο μόνος διαδημοτικός οργανισμός που δεν έχει βγάλει… «γκρίνιες» και ανταγωνισμούς μεταξύ των δύο Δήμων.

Μια αλλά, ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης;
Η Νομοθετική Ρύθμιση όμως που αναμένεται να αναδείξει σε «μητροπολιτική» δύναμη τον Δήμο Μυτιλήνης, αλλάζει τις ισορροπίες. Και η πολυπρόσωπη δημοτική αρχή της Μυτιλήνης, φαίνεται πως θέλει μέσω της διευρυμένης εκπροσώπησής της στη ΔΕΔΑΠΑΛ, να αξιοποιήσει τα στελέχη της που δεν έχουν ως σήμερα ουσιαστικό ρόλο. Συμπέρασμα που δεν είναι αυθαίρετο, αλλά προκύπτει από τα σενάρια που αρχίζουν και διαρρέονται για την πρόθεση του Δημάρχου Μυτιλήνης να διεκδικήσει να τοποθετήσει Πρόεδρο στη ΔΕΔΑΠΑΛ της απολύτου εμπιστοσύνης του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ονόματα εξάλλου που ακούγονται τελευταία, δεν είναι πια εκείνα που «έπαιζαν» μέχρι πρότινος, του Παναγιώτη Βάλεση αλλά και του Γιάννη Βατού (σ.σ. που εμφανίζεται ως πρόδρομος της φημολογούμενης εδώ και μήνες ενδεχόμενης συνεργασίας των παρατάξεων Κύτελη και Μαμάκου). Αντίθετα «παίζει» δυνατά εκείνο του Παναγιώτη Κατσαβέλλη, του ΣΗΜΕΡΙΝΟΎ Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Μυτιλήνης που δεν αποκλείεται να κοντράρει τη δεδομένη επιθυμία του κ. Αποστόλου να παραμείνει στην Προεδρία της ΔΕΔΑΠΑΛ.

Και οι δύο εκδότες!
Αυτή βέβαια είναι η αμιγώς πολιτική κουβέντα της… ΔΕΔΑΠΑΛ, που είναι συνήθης όποτε αφορά σε αλλαγές προσώπων σε θέσεις ευθύνης. Εκείνο όμως που προκαλεί σε άλλους απορίες, και σε πολλούς περισσότερους ιδιαίτερο προβληματισμό, είναι πως για τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρίας αλλά και του Υπεύθυνου Επικοινωνίας (!), εμφανίζονται να διαγκωνίζονται δύο γνωστά πρόσωπα που εκδίδουν τοπική εφημερίδα!

Το πώς οι δύο γνωστοί άλλοτε μεγαλοεκδότες, εμπλέκονται στα της… ΔΕΔΑΠΑΛ, διεκδικώντας στην ουσία έναν μισθό, είναι κατανοητό πάλι κατά τα ήθη και έθιμα της τοπικής μας αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Το κατά πόσο όμως το σενάριο αυτό, αξιολογείται πράγματι σοβαρά από τη δημοτική αρχή της Μυτιλήνης που απολαμβάνει μάλιστα προνομιακής αντιμετώπισης από την εν λόγω εφημερίδα, εγείρει θέματα διαπλοκής για του δημόσιου χρήματος… Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα έχουμε να δούμε πολλά!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες