× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στης ΔΕΔΑΠΑΛ την ποδιά σφάζονται παλικάρια!

Ποιοι δίνουν μάχη για μια θέση στη Διοίκηση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε.)

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 21/7/2020

Στης ΔΕΔΑΠΑΛ την ποδιά σφάζονται παλικάρια!
φωτογραφία αρχείου

Δίνουν και παίρνουν τα ονόματα αυτών που φιλοδοξούν να διαδεχθούν (;) τον Στέφανο Αποστόλου στην Προεδρία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε.). Κι αυτό εν αναμονή της Νομοθετικής Ρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία θα σηματοδοτήσει την κυριαρχία του Δήμου Μυτιλήνης έναντι του Δήμου Δυτικής Λέσβου ως προς την εκπροσώπηση και κατ’ επέκταση τον έλεγχο της λειτουργίας της εταιρείας.

Και αν για τα… «ήθη και έθιμα» της τοπικής μας αυτοδιοίκησης, η δυνατότητα του να ισχυροποιήσει κάποιος εκ των δύο Δήμων τη θέση του μέσα σε μία ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού στη Λέσβο, όπως η εταιρία της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι λογική, η αγωνιώδης προσπάθεια κάποιων (ακόμα και πρώην… μεγαλοεκδοτών) να εξασφαλίσουν καρέκλα στη νέα κατάσταση, προκαλεί θυμηδία.

Ως γνωστόν, με τη λογική ότι ο Δήμος Μυτιλήνης - μετά τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Λέσβου - αποτελεί τον Δήμο της έδρας του Νομού, η δημοτική αρχή της Μυτιλήνης, διαπίστωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσει διευρυμένη εκπροσώπηση εντός του Διοκητικού Συμβουλίου της καθοριστικής για την λειτουργία των δύο δήμων, διαδημοτικής εταιρίας. Και αποτάθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το οποίο έχει την τάση να λύνει τέτοια ζητήματα που έμειναν ανοιχτά από το Νόμο της διάσπασης των Δήμων, ενισχύοντας τους «μητροπολιτικούς» δήμους.

Χωρίς να μπορεί να «μεταφραστεί» απόλυτα το πώς με την αναμενόμενη Νομοθετική Ρύθμιση του Υπουργείου, ο ένας από τους δύο Δήμους θα ισχυροποιήσει τη θέση του, άρα και τον έλεγχο (;) της ΔΕΔΑΠΑΛ (σ.σ. που δεν είναι μυστικό πως τα τελευταία χρόνια έχει «λαστιχάρει» το καταστατικό της και ενισχύει τους Δήμους σε επίπεδο καθημερινής καθαριότητας) εκτιμάται ότι ο Δήμος Μυτιλήνης μέσω της αναμενόμενης Νομοθετικής Ρύθμισης θα εξασφαλίσει περισσότερα μέλη στο Δ.Σ. της εταιρίας από εκείνα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Ο «κοινής αποδοχής»
Τι ισχύει αυτή τη στιγμή και τι μπορεί να αλλάξει στο εγγύς μέλλον στη ΔΕΔΑΠΑΛ; Μέχρι σήμερα Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ παραμένει ο Στέφανος Αποστόλου, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συνεχίζοντας ουσιαστικά την θητεία του από την εποχή της απελθούσας δημοτικής αρχής Γαληνού.

Ο κ. Αποστόλου το περασμένο καλοκαίρι και πριν αναλάβουν επίσημα οι δύο νέες δημοτικές αρχές Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, οι Δήμαρχοι Στρατής Κύτελης και Ταξιάρχης Βέρρος έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον άλλοτε Δήμαρχο Μανταμάδου να συνεχίσει στην Προεδρία της διαδημοτικής επιχείρησης. Και ομολογουμένως λειτούργησε στις μέρες μας αθόρυβα και ουσιαστικά, αφού η ΔΕΔΑΠΑΛ είναι ίσως ο μόνος διαδημοτικός οργανισμός που δεν έχει βγάλει… «γκρίνιες» και ανταγωνισμούς μεταξύ των δύο Δήμων.

Μια αλλά, ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης;
Η Νομοθετική Ρύθμιση όμως που αναμένεται να αναδείξει σε «μητροπολιτική» δύναμη τον Δήμο Μυτιλήνης, αλλάζει τις ισορροπίες. Και η πολυπρόσωπη δημοτική αρχή της Μυτιλήνης, φαίνεται πως θέλει μέσω της διευρυμένης εκπροσώπησής της στη ΔΕΔΑΠΑΛ, να αξιοποιήσει τα στελέχη της που δεν έχουν ως σήμερα ουσιαστικό ρόλο. Συμπέρασμα που δεν είναι αυθαίρετο, αλλά προκύπτει από τα σενάρια που αρχίζουν και διαρρέονται για την πρόθεση του Δημάρχου Μυτιλήνης να διεκδικήσει να τοποθετήσει Πρόεδρο στη ΔΕΔΑΠΑΛ της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Τα ονόματα εξάλλου που ακούγονται τελευταία, δεν είναι πια εκείνα που «έπαιζαν» μέχρι πρότινος, του Παναγιώτη Βάλεση αλλά και του Γιάννη Βατού (σ.σ. που εμφανίζεται ως πρόδρομος της φημολογούμενης εδώ και μήνες ενδεχόμενης συνεργασίας των παρατάξεων Κύτελη και Μαμάκου). Αντίθετα «παίζει» δυνατά εκείνο του Παναγιώτη Κατσαβέλλη, του ΣΗΜΕΡΙΝΟΎ Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Μυτιλήνης που δεν αποκλείεται να κοντράρει τη δεδομένη επιθυμία του κ. Αποστόλου να παραμείνει στην Προεδρία της ΔΕΔΑΠΑΛ.

Και οι δύο εκδότες!
Αυτή βέβαια είναι η αμιγώς πολιτική κουβέντα της… ΔΕΔΑΠΑΛ, που είναι συνήθης όποτε αφορά σε αλλαγές προσώπων σε θέσεις ευθύνης. Εκείνο όμως που προκαλεί σε άλλους απορίες, και σε πολλούς περισσότερους ιδιαίτερο προβληματισμό, είναι πως για τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρίας αλλά και του Υπεύθυνου Επικοινωνίας (!), εμφανίζονται να διαγκωνίζονται δύο γνωστά πρόσωπα που εκδίδουν τοπική εφημερίδα!

Το πώς οι δύο γνωστοί άλλοτε μεγαλοεκδότες, εμπλέκονται στα της… ΔΕΔΑΠΑΛ, διεκδικώντας στην ουσία έναν μισθό, είναι κατανοητό πάλι κατά τα ήθη και έθιμα της τοπικής μας αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Το κατά πόσο όμως το σενάριο αυτό, αξιολογείται πράγματι σοβαρά από τη δημοτική αρχή της Μυτιλήνης που απολαμβάνει μάλιστα προνομιακής αντιμετώπισης από την εν λόγω εφημερίδα, εγείρει θέματα διαπλοκής για του δημόσιου χρήματος… Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα έχουμε να δούμε πολλά!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ναι σε νέα κλειστή δομή»

Συμφωνεί ο Σύλλογος Εστίασης με την κυβερνητική θέση ενώ παράλληλα ζητά «άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου»!
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δομή στα όρια των δήμων λέει ο Κύτελης, αποσυμφόρηση πρώτα απαντά ο Βέρρος

Οι πρόεδροι Επιμελητηρίου, Εμπορικού Συλλόγου και «Ασπίδας» με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης- Αποστάσεις κρατούν Φαρμακευτικός και Ιατρικός Σύλλογος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εργασίες διαγράμμισης στην Προκυμαία

Καλούνται οι οδηγοί να μη σταθμεύουν σε συγκεκριμένα σημεία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκέντρωση για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Σήμερα Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ηχηρή απουσία Χατζηκομνηνού

Απουσίασε από το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο για την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση
ΥΓΕΙΑ

Έξι νέα κρούσματα στη Μυτιλήνη

Τα πέντε σχετιζόμενα με το ΚΥΤ Μόριας
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μπροστά οι πρόεδροι των κοινοτήτων και ο Δήμος Μυτιλήνης…. «συνεπικουρεί»!

Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για τη νέα δομή στον Καρά- Τεπέ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

9 ευρωβουλευτές της Αριστεράς στη Λέσβο

Διήμερη επίσκεψη και συνάντηση με αυτοδιοικητικούς, φορείς και κατοίκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καμία σοβαρή συζήτηση υπό καθεστώς ομηρίας»

Κώστας Μουτζούρης και ο Ταξιάρχης Βέρρος επιμένουν να ζητούν από την Κυβέρνηση γενναία αποσυμφόρηση, ενώ ο Στρατής Κύτελης θα επανέλθει με πρόταση
ΥΓΕΙΑ

Γρήγορα τέστ για τον κορονοϊό παντού

Με φροντίδα του Διοικητή του Νοσοκομείου γρήγορα τεστ θα γίνονται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης αλλά και στα Κέντρα Υγείας