× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ηλιοβασίλεμα στο Πάρκο της Πλάκας, αξέχαστη εμπειρία

Το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους άνοιξε ξανά τις πύλες του με καλοκαιρινές δράσεις για όλους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/7/2020

Ηλιοβασίλεμα στο Πάρκο της Πλάκας, αξέχαστη εμπειρία

Μια αξέχαστη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες ήταν η απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας, που οργανώθηκε την ώρα του ηλιοβασιλέματος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μουσείο άνοιξε ξανά τις πύλες του στις 15 Ιουνίου - μετά την περίοδο της καραντίνας -  και από το Σάββατο 25 Ιουλίου ξεκίνησε τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του προσφέροντας σε παλιούς και νέους φίλους του πλήθος δράσεων στα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, στους εκθεσιακούς χώρους και στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου. Οι απογευματινές περιηγήσεις στα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, αποτελούν τα τελευταία χρόνια την ευχάριστη απογευματινή συνήθεια δεκάδων επισκεπτών!

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες απολιθωματοφόρες θέσεις, συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων. Οι επισκέπτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απογευματινή περιήγηση και  επιστημονική ενημέρωση από τη κα Ο. Τσαλκιτζή, γεωλόγο του Μουσείου.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημερωτική παρουσίαση για το Πάρκο της Πλάκας και στη συνέχεια ακολούθησαν την  περιπατητική διαδρομή από το Μουσείο προς το Πάρκο Πλάκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά επισκέφθηκαν το ανατολικό τμήμα του Πάρκου. Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη όταν βρέθηκαν μπροστά στο πραγματικά τεράστιο δέντρο Κανέλλας, περιμέτρου 13,5 μέτρων, που έχει διασωθεί με ολόκληρο το ριζικό του σύστημα και αποτελεί τον ιστάμενο απολιθωμένο κορμό με την μεγαλύτερη περίμετρο παγκοσμίως! Ακολούθησαν τα άνετα και ασφαλή μονοπάτια και περιηγήθηκαν νοερά στο μεικτό δάσος πλατύφυλλων - καρποφόρων δένδρων, που εναλλάσσονται με ποικιλία ειδών κωνοφόρων.

Στο παράκτιο τμήμα του  Πάρκου Πλάκας, περιηγήθηκαν μεγάλους ιστάμενους κορμούς και ριζικά συστήματα δένδρων και οι συμμετέχοντες γνώρισαν τον εντυπωσιακό  κορμό λεύκας, μήκους 14 μέτρων, που βρίσκεται βυθισμένος στη θάλασσα καθώς και τις παράκτιες γεωμορφές, εκεί όπου μεγάλα ρήγματα κόβουν τις ακτές δημιουργώντας απότομους κρημνούς. και εξηγούν πως τα έντονα γεωτεκτονικά συμβάντα βύθισαν τμήματα της Αιγηίδας δημιουργώντας το Ελληνικό αρχιπέλαγος.  Στην ακτή  οι δυνατοί άνεμοι, τα κύματα και το θαλάσσιο σπρέι σμιλεύουν τα ηφαιστειακά υλικά δημιουργώντας γλυπτά, που εξάπτουν  τη φαντασία, αληθινά μνημεία της φύσης

Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με την παρατήρηση του ηλιοβασιλέματος, την ώρα που ο ήλιος χανόταν πίσω από τη Νησίδα Νησιώπη.

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους συνεχίζονται με μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι