× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί του Αιγαίου για τις αποζημιώσεις

Κοινή επιστολή προς τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/7/2020

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί του Αιγαίου για τις αποζημιώσεις

Κοινή επιστολή προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αποστέλλουν οι πρόεδροι των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, Δωδεκανήσου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων για τις αποζημιώσεις τους σε σχέση με τις μετακινήσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η επιστολή τους αναφέρει:

«Η περιοχή μας , όπως όλοι γνωρίζουμε, παρουσιάζει   αρκετές ιδιαιτερότητες μεταξύ των οποίων και η νησιωτικότητα, λόγω της οποίας συχνά καλούνται αστυνομικοί να μεταβούν και να εκτελέσουν υπηρεσία από το ένα νησί στο άλλο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες (μεταναστευτικό, μεταγωγές, θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, επισκέψεις αξιωματούχων κ.α.).

Θέλουμε να σας παραθέσουμε παρακάτω τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τις μετακινήσεις αυτές, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα αυτά δεν έχουν αντιμετωπιστεί -επιλυθεί, με αποτέλεσμα να καταπονούνται οι αστυνομικοί ενώ παράλληλα επιβαρύνονται και οικονομικά. Για να κατανοήσετε καλύτερα τα εν λόγω θέματα σας εκθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία αποτυπώνουν την επικρατούσα κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Α) όταν μετακινείται η διμοιρία υποστήριξης από την Σύρο στην Τήνο λόγω του γεγονότος, ότι η απόσταση είναι κάτω των  20 ναυτικών μιλίων δεν δικαιούνται οι συνάδελφοι κατάλυμα και η εκτός έδρας αποζημίωση είναι 7,53€ την ημέρα (Ν4336/2015 υποπαραγρ. Δ9 κεφ. Α αρθρ. 2).

Β) όταν πραγματοποιούνται μεταγωγές από Ρόδο για Κω ή από Χίο για Λέσβο και αντίστροφά, λόγω του ότι η αναχώρηση και η επιστροφή είναι στο ίδιο εικοσιτετράωρο (ανεξάρτητα αν η διάρκεια είναι από 12 έως 18 ώρες) , η εκτός έδρας αποζημίωση είναι και εδώ  7,53€ 

Γ) όταν εκτελείται ακτοπλοϊκή μεταγωγή από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την Ηπειρωτική Χώρα ( Πειραιά, κ.α.) στην οποία η αναχώρηση είναι π.χ. την Δευτέρα , η άφιξη την Τρίτη και επιστροφή την Τετάρτη, η εκτός έδρας αποζημίωση είναι συνολικά (αφαιρουμένων των κρατήσεων) 52,53€ ενώ κατά την διάρκεια του ταξιδιού ( περίπου 35 ώρες ) δεν δικαιολογείται καμπίνα στους συνοδούς αστυνομικούς. Επιπλεον, η τελευταία ημέρα της επιστροφή αποζημιώνεται ως μισή (7,53 )      

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω,  σε πολλές περιπτώσεις οι Αστυνομικοί των Υπηρεσιών μας, διατάσσονται να εκτελέσουν εκτός  έδρας Υπηρεσία με ευτελή οικονομική αποζημίωση και χωρίς να παρέχονται οι στοιχειώδης, ανθρώπινες συνθήκες (καμπίνα, κατάλυμα κ.α.)   

Κύριε Αρχηγέ

 Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές και παρεμβάσεις, που θα αποσκοπούν στο να βελτιώσουν τις συνθήκες μετακινήσεων στις νησιωτικές περιοχές μας και να προσδώσουν αξιοπρέπεια στον εργαζόμενο Αστυνομικό.  Από την πλευρά μας προτείνουμε τις παρακάτω άμεσες τροποποιήσεις, που αν και δεν θα τελειοποιήσουν την κατάσταση, θα συμβάλουν αρκετά στην βελτίωση της.

  1. κατάργηση των κρατήσεων στις εκτός έδρας αποζημιώσεις σύμφωνα μη την υπ’ αριθ. πρωτ. Φ10042/οικ.13567/329 από 8-6-18 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγύης/Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων/Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία δόθηκαν οδηγίες -μεταξύ άλλων- για τον προσδιορισμό των σχετικών κρατήσεων δημοσίων υπαλλήλων. Με την συγκεκριμένη Εγκύκλιο καθορίζεται ότι οι αποζημιώσεις που δεν καταβάλλονται με πάγιο και συστηματικό τρόπο, ώστε να προσιδιάζουν στην έννοια των τακτικών αποδοχών, δεν υπόκεινται σε εισφορές κλάδου κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής καθώς και υγειονομικής περίθαλψης.
  2. την τροποποίηση του Ν4336/2015 υποπαραγρ. Δ9 κεφ. Α αρθρ. 2 (περί δαπανών μετακινούμενων εντός και εκτός επικρατείας) στο σημείο που προβλέπει ότι η εκτός έδρας μετακίνηση είναι η πέραν των 20 ναυτικών μιλίων από ηπειρωτική προς νησιωτική χώρα και αντίστροφα. Καθώς αυτονόητο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει χιλιομετρικός περιορισμός αφού οι μετακινήσεις από νησί σε νησί γίνονται μόνο μέσω ακτοπλοϊκών δρομολογίων όσο κοντά και αν βρίσκονται.
  3. παραχώρηση καμπίνα στους αστυνομικούς κατά τις ακτοπλοϊκές τους μετακινήσεις σύμφωνα με το άρθρο  8 του Ν4336/2015, τα έξοδα διανυκτέρευσης προβλέπονται για μετακινήσεις από νησιωτική προς ηπειρωτική χώρα και αντίστροφα σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 ναυτικών μιλίων. Άρα προβλέπονται έξοδα διανυκτέρευσης για μεταγωγή από Νησιά  προς Πειραιά κ.α., που είναι το αναγνωρισμένο πόσο για κάθε τύπο ενοικιαζόμενου καταλύματος.
  4. την κατάργηση της μισής ημέρα (7,53 ) εκτός έδρας αποζημίωσης καθώς ο Ν4336/2015 αναφέρει ότι στις μέρες εκτός έδρας περιλαμβάνεται και η ημέρα επιστροφής, εφόσον αυτή συμπίπτει με την ημέρα λήξης των εργασιών, ενώ στις αυθημερόν μετακινήσεις η διάρκεια τους είναι πέραν του 8ώρου.      Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι για την ώρα αναχώρησης, παραμονής και επιστροφής οι Αστυνομικοί δεν φέρουν καμία ευθύνη αφού προσαρμόζονται σύμφωνα με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. 

Με την ελπίδα ότι θα αφουγκραστείτε τις ανησυχίες μας και θα αναγνωρίσετε το δίκαιο των αιτημάτων μας, ελπίζουμε να δρομολογήσετε την ικανοποίηση τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση