× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Μόρια μπορεί να γίνει πολύ μικρότερη‑ Ψάχνω συνομιλητές»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης αποκλειστικά στο «Ν» ξεκαθαρίζει όλα τα σενάρια περί ενοικίασης διαμερισμάτων, Κέντρου Υγείας, «επίταξης» και «επέκτασης» που διαψεύδει κατηγορηματικά

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 31/7/2020

«Η Μόρια μπορεί να γίνει πολύ μικρότερη‑ Ψάχνω συνομιλητές»

«Το ΚΥΤ Μόριας μπορεί να είναι πολύ μικρότερο, ψάχνω συνομιλητές σε αυτή την κατεύθυνση, το στείρο Όχι δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε μεταξύ άλλων, μιλώντας αποκλειστικά στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά όλα τα σενάρια περί ενοικίασης διαμερισμάτων, «επίταξης» και «επέκτασης», καθώς μίλησε και για το Κέντρο Υγείας που δημιουργείται στο ΚΥΤ Μόριας. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Μηταράκης μετά τα μέσα Αυγούστου αναμένεται να επισκεφτεί τόσο τη Λέσβο, όσο και τη Χίο και τη Σάμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά 85% σε σχέση με πέρσι έχουν μειωθεί οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο και κατά 94% σε όλα τα νησιά, ανέφερε ο υπουργός αποδίδοντας τα εύσημα στις Ένοπλες δυνάμεις και στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Από τις 5 Ιουνίου έως σήμερα έχουν αποχωρήσει 5.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τη Λέσβο, με τον σημερινό αριθμό διαμενόντων στο ΚΥΤ Μόριας να είναι 14.000 από 20.000 προ μηνών. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν ξέρει αν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, λόγω της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία από τον κορονοϊό και τόνισε ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες ασύλου.
Καταργείται πανελλαδικά και στα νησιά η εκμίσθωση 67 ξενοδοχείων, τόνισε, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Ν» ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να νοικιαστούν ξενοδοχεία για τη διαμονή αιτούντων άσυλο,μιλώντας και για την περίπτωση του Μολύβου. Μάλιστα υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου ως το τέλος του έτους είναι να μην υπάρχουν καθόλου αυτές οι δομές φιλοξενίας, «να καταργηθούν τα πολλαπλά προγράμματα στέγασης» ώστε να μην είναι ελκυστικοί προορισμοί τα νησιά και η Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο.

«Προβοκατόρικες λέξεις η επίταξη και η επέκταση»

Ιδιαίτερα επέμεινε στο ζήτημα του ΚΥΤ Μόριας ο κ. Μηταράκης, εξηγώντας ότι η πρόθεση του υπουργείου ήταν η δημιουργία ΚΥΤ εκτός του αστικού ιστού και διαπιστώνοντας στη συνέχεια ότι με τη στάση τους οι περισσότεροι συναινούν στο να παραμείνει το ΚΥΤ Μόριας. Στόχος όμως του υπουργού είναι να γίνει ουσιαστικός διάλογος ώστε το ΚΥΤ Μόριας να μετατραπεί σε μικρότερη δομή, με έλεγχο εισόδου και εξόδου, κλειστή το βράδυ, στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της παραβατικότητας, «και για να νιώθουν και οι ντόπιοι ασφαλείς». Εξήγησε λοιπόν ότι για να συμβεί αυτό, ενδεχομένως να δημιουργηθεί ένας άλλος χώρος, αφού στον υπάρχοντα «υπάρχει κόσμος που κοιμάται». Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι λέξεις «επίταξη» και «επέκταση» «είναι προβοκατόρικες» και διακινούνται από ακραίες φωνές που προσπαθούν να επικρατήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δομή Υγείας

Για τη νέα δομή Υγείας που θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση της Ολλανδικής Κυβέρνησης από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε νοικιασμένη έκταση 25 στρεμμάτων απέναντι από το ΚΥΤ της Μόριας, και αποκάλυψε το «Ν» τόνισε ότι ήταν αίτημα όλων των τοπικών φορέων, ώστε να μην επιβαρύνεται το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. «Αν δεν θέλει η τοπική κοινωνία δεν θα την κάνουμε με το ζόρι» σχολίασε, εξηγώντας ότι το Νοσοκομείο ήδη επιβαρύνεται με την αποχώρηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ότι είναι σημαντικό να υπάρχει εξεταστήριο πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού μακριά από τη Μυτιλήνη.

Για την Καράβα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Φλεβάρη, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι αν είχε δημιουργηθεί μικρή ελεγχόμενη δομή εκτός αστικού ιστού, σήμερα θα είχε κλείσει η Μόρια.

Ακούστε ΟΛΗ τη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο «Ν»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα