× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εδώ πρωταγωνιστεί η μουσική!

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ Δημοσίευση 2/8/2020

Εδώ πρωταγωνιστεί η μουσική!

Μια ξεχωριστή εμπειρία μάς περιμένει και φέτος στη Λέσβο. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θα πραγματοποιηθεί στον όμορφο Μόλυβο, τόπο καταγωγής των διοργανωτών. Έναν μαγευτικό προορισμό που αποτυπώνεται στην μνήμη κάθε ταξιδιώτη. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με πρωταγωνίστρια την κλασική μουσική. Ένα μουσικό ταξίδι με φόντο το γαλάζιο. Παραλίες και σοκάκια «πλημμυρίζουν» με μουσική.

Οι διοργανωτές Δημήτρης Τρύφων, Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν έχουν καταφέρει να συνδυάσουν την ομορφιά του τοπίου με την ομορφιά της κλασικής μουσικής. Η παράδοση και η πρωτοπορία ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Όπως επεσήμανε στην «Π» και η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου Λητώ Ντάκου, έχουν κατορθώσει να κερδίσουν την αμέριστη συμπαράσταση των ντόπιων του νησιού, γεγονός που στην αρχή δεν ήταν δεδομένο, ενώ παράλληλα τονίζει και την αγάπη των ξένων επισκεπτών. «Ένας από τους σκοπούς του Φεστιβάλ είναι να δημιουργήσουμε ένα πιστό κοινό, το οποίο θα έρχεται κάθε χρόνο ειδικά για αυτόν τον θεσμό, αλλά και για να στηρίξει την τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Αν έρχεται ένας πιστός οπαδός του νησιού και του Φεστιβάλ και σε άλλες περιπτώσεις εκτός από την συγκεκριμένη περίοδο θα έρθει σιγά σιγά και η πολυπόθητη περιφερειακή ανάπτυξη».

Από τις μεγάλες αίθουσες του κόσμου, στον Μόλυβο
Παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες έρχονται στην Λέσβο αφιλοκερδώς με στόχο να μεταδώσουν την αγάπη και το όραμα τους για την μουσική στον υπόλοιπο κόσμο. Μέσα από τις μεγάλες αίθουσες του κόσμου, βραβευμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν την δουλειά τους στην παραλία.
Τα προηγούμενα χρόνια οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα εκτός από το Κάστρο του Μολύβου, όπου γίνονταν οι καθιερωμένες συναυλίες να απολαμβάνουν τους καλλιτέχνες και στα γραφικά στενά του χωριού. Λόγω των δυσμενών συνθηκών όμως που επικρατούν στην χώρα και όχι μόνο τον τελευταίο καιρό, το φετινό φεστιβάλ θα παρουσιάσει κάποιες ιδιαιτερότητες. Στην ουσία θα λειτουργήσει ως ένα σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας.
Το κυρίως πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δύο ημέρες και θα γίνει διαδικτυακά μέσα από τα social media του Φεστιβάλ με live streaming , καθώς προτεραιότητα των διοργανωτών είναι η υγεία των θεατών. Από την άλλη, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη προβολή, καθώς τα κοινωνικά μέσα προσφέρουν αυτή την δυνατότητα.

Οι συναυλίες
Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 17 και 18 Αυγούστου σε ένα σημείο του χωριού, όπου αναδεικνύεται καλύτερα ο τόπος και θα ξεκινήσουν στις 20:20, ακριβώς την στιγμή που δύει ο ήλιος. Φεύγοντας από το φως του ήλιου θα αναδύεται ο Μόλυβος με έναν ειδικό φωτισμό σε επιμέλεια του γνωστού σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη.
Το θέμα αυτή την χρονιά θα είναι ο «Συγχρονισμός»: Πρόκειται για τον συγχρονισμό δύο χωρών Ελλάδας και Γερμανίας, χώρες καταγωγής της Δανάης και Κυβέλης Ντέρκεν. Λόγω των δυσμενών συνθηκών, την φετινή χρονιά η προφεστιβαλική συναυλία θα γίνει στην Στουτγκάρδη στις 23 Ιουλίου, όπου θα μεταδοθεί και αυτή διαδικτυακά. Το θέμα του «Συγχρονισμού» συμβολίζει ότι μέσα στην μουσική δεν υπάρχουν σύνορα, ούτε εμπόδια χώρου ή χρόνου. Ακόμα μια αξιοσημείωτη δράση των διοργανωτών θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου 12:30 μ.μ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με ένα κονσέρτο προς τιμήν των γιατρών και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι καλλιτέχνες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην φετινή διοργάνωση με την φυσική τους παρουσία είναι οι εξής: Danae Doerken (πιάνο), Kiveli Doerken (πιάνο), Jonian Ilias Kadesha (βιολί), Δανάη Παπαματθαίου -Matske (βιολί), Στάθης Καραπάνος (φλάουτο), David Orlowsky (κλαρινέτο).
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα διαμορφωθεί ως εξής: στις 17 Αυγούστου θα συμμετέχουν: J. Haydn: London Trio no. 1 (Hob. IV), B. Bartók: Contrasts για κλαρινέτο, βιολί και πιάνο Sz. 111, G. Fauré: Sicilienne για φλάουτο και πιάνο, F. Mendelssohn: KonzertstückNr. 2 (split screen) για basset horn, κλαρινέτο και πιάνομε τη συμμετοχή του Διονύση Γραμμένου (κλαρινέτο), J. Brahms: Piano Trio C minor op. 101. Στις 18 Αυγούστου θα συμμετέχουν: J. Haydn: Divertissement op. 100, no. 2 για φλάουτο, βιολί και τσέλο, Νίκος Χαριζάνος: „MOMENTS“ op.219 –για φλάουτο, φαγκότο, τσέλο και γαλλικό κόρνο, N. Skalkottas: Duo για βιολί και τσέλο, AK 44, L.v.Beethoven: duo για φλάουρο και κλαρινέτο WoO 2, C. Debussy: Piano Trio G major Ελληνικός Εθνικός Ύμνος:splitscreen.

Το τηλεοπτικό spot επιμελήθηκε ο Δήμος Αβδελιώδης, χρησιμοποιώντας πλάνα του Βαγγέλη Ευθυμίου από παλαιότερες διοργανώσεις, ενώ συμμετείχαν και οι cameramen της περσινού φεστιβάλ Ο Ervis Zika, ο οποίος κατάγεται από τον Μόλυβο, αλλά πλέον ζει και εργάζεται στο Βερολίνο ως φωτογράφος και ο Γιώργος Μαρινίδης κατάφεραν να αποτυπώσουν την φρεσκάδα και την εμπλοκή όλων των παραγόντων του Φεστιβάλ.

Με τα παιδιά
Οι δράσεις όμως, δεν σταματούν το καλοκαίρι. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου δίνει πολύ μεγάλη βάση στα παιδιά, με στόχο την διεύρυνση των οριζόντων τους και την γενικότερη αλλαγή στην αντίληψη της κοινωνίας. Σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και με το Υπουργείο Παιδείας, οι καλλιτέχνες με ειδικά προγράμματα μεταδίδουν στα παιδιά τα βασικά της πολιτιστικής διαχείρισης, δίνοντας τους ένα εργαλείο για την μετέπειτα ζωή τους.

Καταλήγοντας, η Λητώ Ντάκου μοιράστηκε τις σκέψεις της για το μέλλον: «Οραματίζομαι ένα φεστιβάλ, το οποίο θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και πιθανόν να υπάρξουν και συνεργασίες με αλλά φεστιβάλ. Επίσης, ευελπιστώ στην σταθεροποίηση και στην μεγαλύτερη αλληλεπίδραση του φεστιβάλ στην Λέσβο».

*To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό της Λέσβου ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ