× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα!

Η ισοτιμία με το ευρώ ξεπέρασε το 8,28 προς 1

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/8/2020

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα!

To 2014 και το 2018 μπορεί η Τουρκία να κατάφερε να επιβιώσει μετά τις νομισματικές κρίσεις που χτύπησαν την οικονομία της, ωστόσο αυτήν τη φορά τα πράγματα ίσως και να μην έχουν την ίδια ευτυχή κατάληξη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει την οικονομία του να βυθίζεται, με σημαντικές επιπτώσεις στις τράπεζες, το χρηματιστήριο και τα ομόλογα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία καθώς και η επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούν πλέον περισσότερο από ποτέ με κατάρρευση της τουρκικής λίρας, στέλνοντας την οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης με μπαράζ εκθέσεών τους το τελευταίο διάστημα στέλνουν σήματα SOS για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ήδη οικονομικά και δημοσιονομικά η χώρα.

Ο Ερντογάν επιμένει ότι η οικονομία του θα σημειώσει ανάπτυξη (!) φέτος, με την κυβέρνηση να μην έχει προχωρήσει σε αλλαγή των προβλέψεών της προ-πανδημίας για ανάπτυξη 5% φέτος και να συνεχίζει να δίνει τις ίδιες προβλέψεις, ωστόσο οι επενδυτές και οι οίκοι έχουν εντελώς διαφορετική άποψη.

Γιατί βυθίζεται η λίρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πέντε παράγοντες που βυθίζουν τη λίρα και άρα την τουρκική οικονομία είναι η μεγάλη συρρίκνωση των αποθεματικών σε ξένο νόμισμα της χώρας, η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας η οποία έχει αποδειχτεί αδύναμη, η βαθιά ύφεση στην οποία θα βρεθεί φέτος η Τουρκία λόγω του σοκ της πανδημίας, οι εξαιρετικά δύσκολες πιστωτικές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει οικονομία, επιχειρήσεις και τράπεζες, καθώς και η πολιτική της κυβέρνησης με τις προκλήσεις που δημιουργεί και τις εντάσεις που σημειώνονται με Μόσχα, Ουάσινγκτον, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω Ελλάδας και Κύπρου.

Η τουρκική λίρα προσέγγισε την περασμένη εβδομάδα τα ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ ξεπερνώντας το επίπεδο του 8,28 προς 1, έχοντας υποτιμηθεί συνολικά κατά 8% μέσα σε έναν μόλις μήνα και 14% από τις αρχές του έτους. Οι ανησυχίες για επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των προκλήσεων της Άγκυρας σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και των ισχυρών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό και στα μεγέθη της οικονομίας, έχουν στείλει το νόμισμά της σε έναν δρόμο που οδηγεί σε νέα νομισματική κρίση.

[ΠΗΓΗ]

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωποι με κατάσχεση 1,5 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.75 πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση για το παστούρωμα των ζώων

Κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με πρωτοβουλία της βουλευτή του κόμματος Έλενας Ακρίτα
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας

Διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΠΗΝ, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης «επιστρατεύει» τους υπουργούς για τις Ευρωεκλογές

Δείτε ποιος υπουργός «χρεώθηκε» την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 11:00 το βράδυ θα αναχωρήσει το «Νήσος Σάμος»

Η βλάβη στη μηχανή το βράδυ του Σαββάτου αναστάτωσε τα δρομολόγια του πλοίου
ΕΛΛΑΔΑ

Μέλος της Νίκης χαστούκισε τη βουλευτή της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη

Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα καταδίκασαν τη χειροδικία σε βάρος της βουλευτού, από μέλος της Νίκης