× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σαράντα χρόνια γιατρός

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε.ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/8/2020

Σαράντα χρόνια γιατρός

Σαράντα χρόνια, δεν είναι λίγα. Είναι μια ολόκληρη ζωή. Όταν μάλιστα αυτή είναι αφιερωμένη σ’ έναν σκοπό κι έναν στόχο αποτελούν πραγματικά μια θυσία, που αποβλέπει σ’ αυτόν και μόνο τον στόχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτόν τον σκοπό εκπλήρωσε κατά πως φαίνεται ο γιατρός Αριστείδης Φρυδάς, που μετά από σαράντα συναπτά έτη, αποχώρησε από την άσκηση της ιατρικής και από το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, στο οποίο ανάλωσε την επιστημονική και ανθρώπινη δραστηριότητά του.

Αφού εκεί υπηρέτησε όλα τα χρόνια φθάνοντας στο βαθμό του διευθυντή, αλλά και εκτελώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τα καθήκοντα του διοικητικού διευθυντή, επιφορτισμένος δηλαδή και με άλλα διοικητικής υφής καθήκοντα, που σε αναγκάζουν πολλές φορές να γίνεσαι ή να φαίνεσαι κακός, όταν απαιτείς από τους άλλους να είναι άψογοι στα έργα τους.

Κι αυτό ήταν ο Αριστείδης. Χαμηλών τόνων , αλλά άψογος στην εκτέλεση σ’ αυτά που πίστευε ότι ανάγονταν στα καθήκοντά του. Βασικά ήταν γιατρός και, το λέω με σιγουριά, γιατρός όλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει καριέρα και όνομα σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, ή στον ιδιωτικό τομέα, με την μεθοδικότητα, την συνεχή μελέτη και μόρφωση, και την ιδιαίτερη προσοχή που έδινε σε κάθε περιστατικό μικρό ή μεγάλο, ασήμαντο ή σπουδαίο. Γι’ αυτό και όλοι τον θεωρούσαν γιατρό τους.
Πολιτικά και ιδεολογικά, βρισκόμαστε σε εντελώς αντίθετες παρατάξεις. Διαφωνούσαμε, χωρίς ποτέ να συγκρουσθούμε.

Είχαμε όμως κι οι δυο μια μεγάλη αγάπη. ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ. Που γι’ αυτό συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, κάναμε έργο.

Δεν θέλησε ποτέ, χωρίς να αποκαλύψει τους λόγους, να αποτελέσει μέλος του δ.σ. της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, ίσως διαπιστώνοντας το πολιτιστικό έλλειμα του τόπου του, αλλά δούλεψε γι’ αυτήν όσο πολύ λίγοι.
Συνέβαλε τα μέγιστα στην πρώτη εκδοτική, σχεδόν αυτοχειριακή θα έλεγα, προσπάθεια έκδοσης με σύγχρονα μέσα της χειρόγραφης ΦΥΣΙΚΗΣ του Βενιαμίν Λεσβίου, δούλεψε ακατάπαυστα για παραπάνω από ένα χρόνο να στήσουμε και να εκδώσουμε το ιστορικό επετειακό λεύκωμα «ΛΕΣΒΟΣ 1912-2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκατό χρόνια Ελευθερίας», καθώς και το ομότιτλο ντοκυμαντέρ, με την συνεργασία και την χρηματοδότηση της ΕΡΤ3, αλλά και την αναντικατάστατη συμβολή του εικονολήπτη Γιώργου Παπαδόπουλου. Έργα συλλογικά και ανεπανάληπτα, για τα οποία η ΛΕΣΧΗ, δεν εισέπραξε ούτε ένα ευχαριστώ, ούτε ένα μπράβο, ούτε μια ένδειξη συμπάθειας, από καμιά δημόσια αρχή της Λέσβου.

Χωρίς ποτέ κανείς να αντιληφθεί, πόσος κόπος, ιδρώτας και ανθρώπινη ενέργεια, καταναλώθηκαν γι αυτά.Κι ακόμα ήταν ένας απ’ αυτούς, που τότε, κατά το στήσιμο του λευκώματος, σκέφθηκε την ανάδειξη του θέματος της ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ, άσχετο αν άλλοι πρόλαβαν να το εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο.

Είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον μοναδικό απόγονο του Βενιαμίν Λεσβίου, Στάθη Στεργιανέλλη να παραδώσει στη ΛΕΣΧΗ τα όποια προσωπικά του αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του, επανορθώνοντας κάπως το προηγούμενο λάθος του, να παραδώσει κάποια άλλα στον τότε Δήμο Μυτιλήνης, που σαπίζουν σήμερα στα υπόγεια του Δημοτικού Θεάτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε και σφάλματα στη ζωή του ο Αριστείδης. Όπως αυτό δικό του αποκλειστικά , που μας οδήγησε αυτόν και μένα, να γίνουμε ειδικοί σύμβουλοι του τότε δημάρχου Πλωμαρίου Δημητρίου Βαρβαγιάννη, προκειμένου να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση της μικρής μας πόλης, για να βρεθούμε σε πολύ λίγο, εξωπεταγμένοι, αφού οι όποιες συμβουλές μας, γίνονταν αντικείμενο σκληρής κομματικής διύλισης και απόρριψης φυσικά.

Αθόρυβα και σεμνά, αποχώρησε από το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, που ως ένα βαθμό είναι και έργο του ο γιατρός Αριστείδης Φρυδάς.

Για να μου θυμίσει τους στίχους του Χάρη Βλαβιανού

«Ευγνωμοσύνη κάτω απ’ τον ήλιο μη ζητάς.
Κατάλαβέ το: οι πράξεις σου ενοχλούν,
ταράζουν τα βαλτόνερα
κι όσοι από χάρη
δεν γνωρίζουν,
θέλουν ελεύθερα, χωρίς περισπασμούς,
Μέσα στα κόπρανά τους να τσαλαβουτούν.
«Ακριβό του φίλο» με αποκαλούσε τότε
αυτός με το ευγενικό χαμόγελο
και τους αβρούς του τρόπους.
Τώρα με λοιδορεί και μ’ αποστρέφεται.
Κανείς δεν βρέθηκε τόση πίκρα να μου δώσει».
Αλλά και του Γιάννη Ρίτσου στο «ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ»
«Σ’ όλη του τη ζωή προσπάθησε, αγρύπνησε, ερεύνησε, εργάσθηκε για να ετοιμάσει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και τώρα να μην έχει σε ποιον να το πει».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός