× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βηρυττός, κρανίου τόπος

Πάνω από εκατό οι νεκροί, ανησυχία για πολύ περισσότερους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/8/2020

Βηρυττός, κρανίου τόπος

Περισσότεροι από εκατό νεκροί και τέσσερις χιλιάδες τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των δύο εκρήξεων που συντάρραξαν χτες τη Βηρυττό. Εθνικό Πένθος σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα. Χιλιάδες οι άστεγοι και τεράστιες οι ελλείψεις σε τρόφιμα στο Λίβανο, που ήδη βρισκόταν σε βαθιά οικονομική κρίση. Διαρκείς είναι οι εκκλήσεις για βοήθεια και αίμα. Δεκάδες άνθρωποι περιμένουν στις πύλες του ισοπεδωμένου λιμανιού να μάθουν την τύχη των δικών τους που αγνοούνται από χθες και βρίσκονταν στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεμάτα πάνω από τις δυνατότητές τους τα νοσοκομεία, με το νοσηλευτικό προσωπικό αντιμέτωπο με τις ελλείψεις πρώτων υλών και τις διακοπές ρεύματος που έχουν γίνει περισσότερες από πριν. Μεγάλος αριθμός τραυματιών που δύνανται να μετακινηθούν αλλά πρέπει να νοσηλευτούν, μεταφέρεται σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, μέχρι την Τρίπολη και τη Ναμπατιέ. Ανυπολόγιστες παραμένουν οι υλικές ζημιές.

Με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Αμύνης της χώρας, η πόλη ολόκληρη έχει κηρυχθεί τόπος Εθνικής Καταστροφής και τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες και ως τις 18 Αυγούστου. Δόθηκε εντολή το λιμάνι της Τρίπολης να προετοιμαστεί για να κρατηθεί ανοικτή η θαλάσσια οδός, για την εισαγωγή αγαθών, που αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη: από την έκρηξη καταστράφηκαν και μεγάλες ποσότητες τροφίμων και αλεύρων, και ήδη κατ’ ουσίαν όσο αλεύρι υπάρχει στην πόλη έχει κατασχεθεί, αφού δόθηκε οδηγία να διατίθεται αποκλειστικά και μόνον σε φούρνους. Το λιμάνι της Βηρυττού είναι κύριος οικονομικός πνεύμονας της χώρας και οι οικονομικές συνέπειες προβλέπονται τεράστιες, ενώ ήδη ο Λίβανος έχει γονατίσει δημοσιονομικά και οι πολίτες δεν μπορούσαν, και πριν τις εκρήξεις, να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Η στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους θα γίνει με τη βοήθεια του ΟΗΕ, που ήδη έχει ζητηθεί. Ήδη όσα σχολεία δεν έχουν υποστεί ζημιές ανοίγουν για να δώσουν καταφύγιο στους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ασφάλεια και η φύλαξη της Βηρυττού περνά στο στρατό, που στο Λίβανο είναι σεβαστός και αγαπητός, ειδικά σε σχέση με την αστυνομία. Επίσης, ορίζεται επιτροπή διερεύνησης των λόγων της τραγωδίας, η οποία πρέπει εντός πέντε ημερών να παραδώσει το πόρισμά της στις δικαστικές αρχές. Άμεσα έγινε μεταφορά κεφαλαίων από άλλους κωδικούς στα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, κατά το δυνατόν, την κατάσταση. Καταβολή αποζημιώσεων και χρηματικής βοήθειας προβλέπεται και για τις οικογένειες των νεκρών.

Εν τω μεταξύ, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας έχουν κινητοποιηθεί, με πρώτη τη Χεσμπολάχ, ώστε να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν οι πρώτες ανάγκες, μέχρι να φτάσει η πολύ απαραίτητη διεθνής βοήθεια.

Σενάρια για τα αίτια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισήμως, η καταστροφή συνέβη γιατί εξερράγησαν 2.750 τόνοι αποθηκευμένες εύφλεκτες και εκρηκτικές ύλες (νιτρικό αμμώνιο) που είχαν αποθηκευτεί για χρόνια στο λιμάνι, ξεχασμένες. Αν αυτό αποδειχθεί ή το αποδεχθεί η κοινή γνώμη, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της διαφθοράς και ανικανότητας των κυβερνήσεων, που προκάλεσε το μαζικό λαϊκό κίνημα του φθινοπώρου του 2019. Ήδη, η δημοσιογράφος Μάρβα Οσμάν σημείωνε ότι «Το [κρατικό] σύστημα της διαφθοράς, της σπατάλης, της αποτυχίας και της λεηλασίας δεν έχει παράλληλό του στην προδοσία έξω από την ίδια την σιωνιστική κατοχή».

Η ποσότητα του νιτρικού αμμωνίου που αναφέρεται δικαιολογεί το μέγεθος της καταστροφής. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο υλικό είχε χρησιμοποιηθεί στην βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα, στις ΗΠΑ, και τότε μόλις δύο τόνοι άρκεσαν για την τεράστια καταστροφή.

Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων για την πιθανή εγκληματική αμέλεια που οδήγησε στην παραμονή του νιτρικού αμμωνίου στις αποθήκες του λιμανιού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασάν Ντιάμπ. Άφησε και αυτός όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι άλλη η αιτία των εκρήξεων, το ωστικό κύμα των οποίων έφτασε ως την Κύπρο, 180 χιλιόμετρα μακρυά. Το διάγγελμα που είχε ανακοινώσει ανέβαλλε ο ηγέτης της Χεσμπολάχ, Χασάν Νασράλλα, που αναμένεται να απευθυνθεί μετά το Εθνικό Πένθος στο λαό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντυπωσιακή, αν μη τι άλλο, ήταν η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, αφού ανακοίνωσε την ετοιμότητα της χώρας του να αποστείλει βοήθεια στον Λίβανο ανέφερε ότι «μίλησε με τους στρατηγούς» των ΗΠΑ που «ξέρουν πιο πολλά απ΄αυτόν» και του ανέφεραν ότι «πρόκειται για επίθεση, για κάποιου είδους βόμβα».

Διαβάστε περισσότερα στο thepressproject.gr

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
LIVE ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Παρακολουθήστε διαδικτυακά την ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΕΛΛΑΔΑ

Ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών

Αποθεωτικό χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναφορά του ονόματος του από Κασσελάκη -Ανακοινώθηκαν τα 5 τελευταία ονόματα των υποψηφίων της ευρωλίστας,ανάμεσα τους και η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου Μέλπω Λακατσά
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερίδα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμός στη Σάμο

Μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo