× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ας σταματήσουμε επιτέλους να παίζουμε με τη Μόρια

Θέλουμε πραγματικά να βρούμε μια λύση; Ιδού η Ρόδος Ιδού και το πήδημα

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ Δημοσίευση 12/8/2020

Ας σταματήσουμε επιτέλους να παίζουμε με τη Μόρια
Aris Messinis/AFP

Ας σταματήσουμε επιτέλους να παίζουμε με τη Μόρια. Θέλουμε πραγματικά να βρούμε μια λύση; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 26 Μαρτίου 2020, ένα μήνα μετά τα επεισόδια στην Καράβα, ο Περιφερειάρχης κ Μουτζούρης με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και συνεργάτες τους εγκαινιάζουν ιατρείο έξω από το ΚΥΤ στη Μόρια και αναγγέλλουν την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από την Περιφέρεια. Ανάλογα ιατρεία ξεκίνησαν να λειτουργούν στη Χίο και τη Σάμο. Πολύ σωστή ενέργεια που σκοπό είχε την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες, που μένουν στο καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια και ιδιαίτερα με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού θα ήταν κρίσιμο να έχουν άμεση ιατρική στήριξη χωρίς να επιβαρύνεται το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Η λειτουργία των ιατρείων συνεχίστηκε για 2 μήνες με την οικονομική στήριξη από την Περιφέρεια ενώ στα τέλη Μαΐου ενημερωθήκαμε ότι με παρέμβαση Μηταράκη εξασφαλίστηκε η συνέχιση χρηματοδότησης αυτής της δομής υγείας.  

Στις αρχές Μαΐου ο υπουργός κ Μηταράκης συνοδευόμενος από τον τοπικό βουλευτή κ Αθανασίου εγκαινίασαν άλλη δομή υγείας, έξω από το ΚΥΤ Μόριας, υπό την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες την οποία ευχαρίστησαν οι δύο πολιτικοί για την προσφορά της όπως διαβάζουμε στα σχετικά δημοσιεύματα.

Καθώς είναι προφανέστατη η έλλειψή ιατρικής φροντίδας για πάνω από 15 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν κάτω από τραγικές συνθήκες στη Μόρια, η κυβέρνηση βλέποντας το αδιέξοδο ανακοινώνει αρχές Αυγούστου την κατασκευή με διαδικασίες fast track νέας ιατρικής μονάδας που θα ανακουφίσει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου θα εγκαινιάσει τη δομή κατά την επίσκεψή της στο νησί στις 20 Αυγούστου. Ακολουθεί χαμός, καθώς η μονάδα υγείας ταυτίζεται με την επέκταση του ΚΥΤ και ο Περιφερειάρχης κ Μουτζούρης σπεύδει να δηλώσει την αντίθεση του σε αυτή και δηλώνει ότι σέβεται αλλά δεν θα συνοδεύσει την πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ΚΥΤ της Μόριας καθώς με αυτό τον τρόπο εδραιώνεται η παρουσία του ΚΥΤ. «Πατριωτικές» φωνές ενθουσιάζονται με τη στάση του κ Μουτζούρη ξεχνώντας ότι πριν 4 μήνες αυτός ο ίδιος εγκαινίαζε ιατρείο εκτός του ΚΥΤ ενώ ο αγαπημένος της πατριωτικής δεξιάς βουλευτής της ΝΔ κ Αθανασίου εγκαινίαζε ανάλογη δομή από μια «τρισκατάρατη» ΜΚΟ πριν 3 μήνες. Εάν δεν γίνει η δομή υγείας, το νοσοκομείο θα κατακλύζεται με περιστατικά που λογικά θα οδηγούνται εκεί, και μετά πάλι θα φωνάζουμε ότι δεν αντέχει άλλο το νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν εγκαινιάζουν δομές αυτοί είναι καλά, όταν το κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας χαλάει. Αντί να χρησιμοποιήσουμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία έχει ξεκινήσει μια πολύ ελπιδοφόρα θητεία, ώστε να μας στηρίξει στο αίτημα μας για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, την βάζουμε απέναντι μας. Κάποιοι λένε ότι εάν η Πρόεδρος εμφανιστεί στη Μόρια οι κάτοικοι θα της επιτεθούν. Ακούγοντας όλα αυτά προφανώς και δεν θα πάει στη Μόρια η Πρόεδρος, αλλά εξυπηρετούμε με αυτό τον τρόπο τα συμφέροντα του τόπου; Κανείς δεν βλέπει τη δημοκρατική διολίσθηση του τόπου μας;

Την ίδια περίοδο κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν επαφές για την ενοικίαση οικοπέδων για την επέκταση του ΚΥΤ της Μόριας ενώ η τοπική κυβερνητική ΝΔ που έχει στηρίξει στην εκλογή τους τόσο τον Δήμαρχο Μυτιλήνης όσο και τον Περιφερειάρχη «κάνει την πάπια» προσπαθώντας να είναι «και με την Κική και με την Κοκό». Φήμες κυκλοφορούν για την επέκταση του ΚΥΤ και ο Υπουργός κ Μηταράκης διαψεύδει τα πάντα βγάζοντας τρελούς τους κατοίκους της Μόριας που συνάντησαν δικό του συνεργάτη!

Με αυτό τον τρόπο το αδιέξοδο συνεχίζεται, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες ενώ με το δίκιο τους οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν χάσει την υπομονή τους και έχουν αγανακτήσει καθώς βλέπουν να παίζονται πολίτικά παιχνίδια στην πλάτη τους, καθώς το μόνο που ενδιαφέρει όλους είναι πώς θα ρίξουν την ευθύνη (τον μουτζούρη κατά τη λαϊκή ρήση) στον άλλον για να τη βγάλουν καθαροί. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία εκμεταλλευόμενα την απάθεια της πολιτείας έχουν αυτοανακηρυχθεί σωτήρες του τόπου δυσφημώντας το νησί δημιουργώντας τάγματα εφόδου αλλά όπως έδειξαν οι πρόσφατες επιθέσεις και φωτιές στο Μόλυβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οφείλει επιτέλους η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η κυβέρνηση να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούν για το καλό των νησιών μας. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα τους και να σταματήσει επιτέλους αυτό το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών από τον έναν στον άλλο.  

Υπάρχει λύση; Πάντα υπάρχει λύση φτάνει να υπάρχει καλή θέληση από όλους/ες. Μετά τα επεισόδια στην Καράβα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δημιουργία κλειστού ΚΥΤ δυναμικότητας 5-10,0000 στο νησί. Η λύση που μπορεί να είναι εφικτή έχει προϋπόθεση την άμεση μεταφορά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Θέτοντας ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα μπορεί να γίνει δεκτή η βελτίωση των εγκαταστάσεων στο ΚΥΤ της Μόριας με στόχο σε 6-9 μήνες να φτάσει στα όρια της δυναμικότητας του (2,500) και σε ένα χρόνο να κλείσει. Καθώς όλοι ξέρουν ότι ποτέ δεν θα σταματήσουν οι ροές μεταναστών προς τη Λέσβο μετά το κλείσιμο της δομής της Μόριας, να συνεχίσει τη λειτουργία του ως κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης το Camp του Καρα Τεπέ που μπορεί να φιλοξενήσει σε καλές συνθήκες 1000-1500 άτομα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να δεσμευτεί η Πολιτεία ότι την επόμενη μέρα που το κέντρο θα περνά την χωρητικότητα του θα αδειάζει με μεταφορές προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Θέλουμε κάποια λύση ή βολευόμαστε με ότι συμβαίνει σήμερα απλά διώχνοντας την ευθύνη από πάνω μας; Όσο δεν συζητάμε και δεν προτείνεται κάποια λύση, το χάος συνεχίζεται και η κατάσταση στη Μόρια επιδεινώνεται. Ιδού η Ρόδος, αγαπητοί κύριοι άρχοντες του τόπου, ιδού και το πήδημα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας