× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η πορεία της αποκατάστασης του Νερόμυλου Καταχανά

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα στο σχολείο του Μεσοτόπου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/8/2020

Η πορεία της αποκατάστασης του Νερόμυλου Καταχανά

Ο νερόμυλος Καταχανά, ο δεύτερος από τους μύλους που βρίσκονται στην κοιλάδα Μαλλιόντα, στο Μεσότοπο, συνιδιοκτησίας δύο συλλόγων, του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση» και του Πολιτιστικού Ομίλου «Μαλλιόντα» αναπαλαιώνεται και η πορεία του έργου παρουσιάζεται το απόγευμα της Δευτέρας 17 Αυγούστου στην αυλή του σχολείου του Μεσοτόπου μαζί με το βιβλίο του Φώτη Βασίλογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως σήμερα οι δύο σύλλογοι, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία από παρόμοιο φορέα και καινοτομώντας, έχουν ολοκληρώσει το σημαντικότερο μέρος των απαιτούμενων ενεργειών για τη διάσωση του Μύλου:

  • απόκτηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων,
  • κήρυξη του ως διατηρητέου μνημείου από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,
  • σύνταξη των απαραίτητων μελετών «Αποκατάσταση του Νερόμυλου Καταχανά» και έκδοση οικοδομικής άδειας για τις εργασίες αποκατάστασής του,
  • χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα LEADER, μετά τη σημαντική συνεργασία με την ΕΤΑΛ και τον διευθυντή της, Τάσο Περιμένη.

Ο μύλος θα αποκατασταθεί, θα λειτουργεί ώστε να παράγει αλεύρι και θα αποτελεί επισκέψιμο μνημείο, με την ολοκλήρωση του έργου να αναμένεται το καλοκαίρι του 2021. Το ακάλυπτο τμήμα του οικοπέδου διαμορφώνεται για να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα του Μύλου, ένα για την παραδοσιακή παρασκευή ψωμιού σε λιθόδμητου φούρνο που θα κατασκευαστεί  στο χώρο και ένα για την υδροκίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκίνησε εν μέσω κορονοϊού!

«Είναι εντυπωσιακή η αφοσίωση των μελών του συλλόγου στο κοινό όραμα. Πραγματικά αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλες και όλους. Το έργο ξεκίνησε το Μάρτιο και εν μέσω κορονοϊού προχώρησε και προχωράει τονώνοντας τόσο την τοπική οικονομία όσο και το κοινό αίσθημα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Είμαι πολύ περήφανη που αποτελώ μέρος της προσπάθειας ως επιβλέπουσα. Την μελέτη είχαμε συντάξει παλαιότερα σε συνεργασία με το γραφείο RCL Rossier - Χαραλαμπίδου – Λασκαρίδης με σύμβουλο την Καθηγήτρια του ΕΜΠ Σόνια Χαραλαμπίδου» είπε η Ιωάννα Βαλλίνα, Αρχιτεκτόνισσα ΕΜΠ και επιβλέπουσα του έργου. «Στα πλαίσια της αποκατάστασης έχουμε ζητήσει την συμβουλή της κας Μαρίας Στεφανίδου, Αν. Καθηγήτριας του ΑΠΘ και του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών του ΑΠΘ, με την οποία επιθυμούμε να προχωρήσουμε στην έρευνα για παραδοσιακά υλικά κονιαμάτων στην περιοχή του Μεσοτόπου» προσθέτει και καταλήγει:

«Από την πλευρά του Συλλόγου, έχουν στενή παρακολούθηση του έργου, εκτός από την ακούραστη και πανταχού πρόεδρο του Συλλόγου Αναγέννηση κα Παναγιώτα Πλωμαρίτου, οι Μηχανολόγοι και μέλη του ΔΣ του συλλόγου κοι Βασίλης Βογιατζής και Γιώργος Βασίλας. Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρξει και νέο μικρότερο που αφορά στους γειτονικούς χώρους που πρόσφατα απέκτησε ο σύλλογος με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς είχαμε τελευταία συνάντηση με την Χριστιάνα Καλογήρου για το θέμα.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την οικονομοτεχνική μελέτη του έργου εκπόνησε ο Δημήτρης Λάμπρου.

Στις 17 Αυγούστου, στις 8.30 το απόγευμα στην αυλή του σχολείου του Μεσοτόπου θα γίνει ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου, στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου του κ. Φώτη Βασίλογλου, «Το τραγούδι της Φτερωτής, στην κοιλάδα με τους Νερόμυλους – Μαλλιόντα Μεσοτόπου Λέσβου».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»