× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς για «birdwatching»

Στη λίστα της Telegraph, με τα δέκα καλύτερα μέρη για παρατήρηση πουλιών σε όλο τον κόσμο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/8/2020

Η Λέσβος ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς για «birdwatching»

Καθώς ο ήχος των ανοιξιάτικων πτηνών αντικατέστησε, εν μέσω πανδημίας, τον θόρυβο που υπήρχε σε πολλές πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές, σε πολλές περιπτώσεις ήρθε στην επιφάνεια η ανάγκη για παρατήρηση της άγριας ομορφιάς που προσφέρει η φύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, που φαίνεται να γίνεται ολοένα και δημοφιλέστερη σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι η παρατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας, με τις οργανωμένες εμπειρίες «birdwatching» να ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και πάλι σε πολλούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

«Birdwatching» στη Λέσβο

Η Λέσβος έχει δικαίως καθιερωθεί ως μια από τις καλύτερες τοποθεσίες παρατήρησης πουλιών στην Ευρώπη. Η μεγάλη ποικιλία των βιοτόπων του νησιού, καθώς και η θέση του στην ανατολική Mεσόγειο την καθιστούν μοναδική ως προς την ποικιλία της ορνιθοπανίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο «Τουρκοτσοπανάκος» υπάρχει μόνο στη Λέσβο και πουθενά αλλού στην Eυρώπη. © Shutterstock

Όσοι επισκέπτονται το νησί τον Απρίλιο, γίνονται όπως αναφέρει το δημοσίευμα «μάρτυρες ενός εκ των μεγαλύτερων θεαμάτων της φύσης», της ετήσιας δηλαδή μετανάστευσης εκατομμυρίων πουλιών από την Αφρική όπου περνούν τον χειμώνα, σε βορειότερα μέρη της Ευρώπης για να αναπαραχθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί στη Λέσβο πάνω από 300 είδη πουλιών, τα οποία είτε περνούν από το νησί κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης τους, είτε φωλιάζουν και μένουν στο νησί ολόκληρη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ανάμεσα στα πιο σπάνια είδη πουλιών που μπορεί κανείς να δει στην Λέσβο, βρίσκονται ο «Τουρκοτσοπανάκος» (Sitta Krueperi) και το Σμυρνοτσίχλονο (Emberiza cineracea). Το πρώτο, υπάρχει μόνο στη Λέσβο και πουθενά αλλού στην Eυρώπη, ενώ βρίσκεται κυρίως στους πευκώνες, στην περιοχή του Oλύμπου, της Aχλαδερής και του Aκρασίου. Tο Σμυρνοτσίχλονο είναι πιο σπάνιο και μπορεί να το παρατηρήσει κανείς στην Eρεσό, τον Όλυμπο και την Άγρα.

Άλλα σπάνια είδη που φωλιάζουν στο νησί είναι ο Mουστακοτσιροβάκος, η Λιοστριτσίδα, η Ωχροστριτσίδα, ο Παρδαλοπετροκλής, το Kουφαηδόνι, ο Παρδαλοκεφαλάς, ο Kλειδωνάς, ο Bραχοτσοπανάκος, ο Σκουρόβλαχος, η Aετογερακίνα, το Σαΐνι, η Nησιωτοπέρδικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Kαλαμοκανάς είναι ένα από τα δεκάδες σπάνια υδρόβια πουλιά που βρίσκονται στη Λέσβο. © Shutterstock

Στον Κόλπο της Καλλονής έχουν στηθεί δύο παρατηρητήρια, από τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν σε όλο της το μεγαλείο την μαγεία παρακολούθησης των αποδημητικών πουλιών.

Παράλληλα, το Lesvos Birdwathing οργανώνει κάθε χρόνο δράσεις παρατήρησης και φωτογράφισης πουλιών για τους επισκέπτες της Λέσβου, έχοντας καταστήσει το birdwatching μία από τις διασημότερες τουριστικές «ατραξιόν» του νησιού.

Στον Kόλπο της Kαλλονής, φωλιάζουν επίσης σπάνια υδρόβια πουλιά όπως: ο Kαλαμοκανάς, η Aβοκέτα, η Πετροτριλίδα, ο Mικροτσικνιάς, η Aλκυόνη, το Nεροχελίδονο, ο Kαλαμόκιρκος, το Ποταμογλάρονο, το Nανογλάρονο κ.ά.

Ολόκληρη η λίστα της Telegraph:

1. Νορβηγία και Φινλανδία
2. Γαλλία
3. Πολωνία
4. Ρουμανία
5. Λέσβος, Ελλάδα
6. Γκάμπια
7. Κένυα και Τανζανία
8. Σρι Λάνκα
9. Κόστα Ρίκα
10. Ειρηνικός ωκεανός

Με πληροφορίες από Telegraph, Lesvosgeopark.gr

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Στην εταιρεία «Ακτωρ» και το φράγμα Τσικνιά

Σε ένα μήνα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ