× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αναγκαίες οι διορθώσεις στο κτηματολόγιο»

Ερώτηση Μπουρνού στον υπουργό Περιβάλλοντος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/8/2020

«Αναγκαίες οι διορθώσεις στο κτηματολόγιο»

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την «αναγκαία επέκταση διορθώσεων επανακτηματογράφησης σε περιοχές της Λέσβου και παράταση προθεσμιών για την τρέχουσα φάση του κτηματολογίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mε την Απόφαση 5764/2015 του αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ ΑΑΠ 86/06.05.2015) κηρύχτηκε ο επαναπροσδιορισμός της θέσης και των ορίων των κτηματογραφημένων γεωτεμαχίων σε κτηματολογικές ενότητες –μεταξύ άλλων– της νήσου Λέσβου, συγκεκριμένα, στις δημοτικές ενότητες Μυτιλήνης  και Γέρας, καθώς και της Κοινότητας Κάτω Τρίτους της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε υπόμνημα του ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου και προέδρων 12 τοπικών κοινοτήτων, από τη διαδικασία επανακτηματογράφησης παραλείφθηκε το 60% των δικαιωμάτων σε αγροτικές περιοχές –από λάθη της αναδόχου εταιρείας–, παρά τα σχετικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το ΔΣ του ΟΚΧΕ (όπως δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ Β 567/2013) και από την απόφαση αριθ. 52780 (ΦΕΚ Β 3177/2014) του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

Εξάλλου, κατά το ίδιο υπόμνημα, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ιδιοκτήτες να δηλώνουν μέρος των ιδιοκτησιών τους επειδή κάποιες δεν βρίσκονται στις περιοχές διόρθωσης, ενώ έμειναν εκτός επαναπροσδιορισμού «αστικές περιοχές», όπως το μέτωπο στην περιοχή της Ευρειακής και το Πέραμα Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, από τα συνολικά 10.486 γεωτεμάχια στις δημοτικές ενότητες Μυτιλήνης και Γέρας για τα οποία η εταιρεία "Ελληνικό Κτηματολόγιο" προχώρησε σε επαναπροσδιορισμό, μόλις στο 51% πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες, σύμφωνα με το έγγραφο 2013491 της 7ης Μαΐου 2020. Οι λόγοι που καταγράφονται είναι κυρίως:

--μη δυνατή επικοινωνία με κληρονόμους θανόντος ή καταργημένοι τηλεφωνικοί αριθμοί,

--περιπτώσεις μη αποδοχής κληρονομιάς,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

--αδυναμία των ιδιοκτητών να υποδείξουν με ακρίβεια τα όρια των ακινήτων τους,

--μη προσκόμιση των αναγκαίων εγγράφων (συμβολαιογραφικά πληρεξούσια, ειδικές υπεύθυνες δηλώσεις),

--μη υπογραφή των εντύπων των αυτοψιών από τους όμορους ιδιοκτήτες. Σε πολλές περιπτώσεις ο όμορος ιδιοκτήτης είναι ο Δήμος ο οποίος δεν έχει προσέλθει για την υπόδειξη των ορίων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι φυσικό οι πολίτες να ανησυχούν τόσο για ενδεχόμενη απώλεια περιουσιών, όσο και για πιθανή υποχρέωση να πληρώσουν ξανά για διορθώσεις κτηματολογικών διαγραμμάτων, καθώς και επιδόσεις στους όμορους ιδιοκτήτες. Το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου ενθαρρύνει τους πολίτες να υποβάλλουν τις ανάλογες ενστάσεις.

Τέλος, όσον αφορά τη νέα φάση κτηματογράφησης που διεξάγεται αυτό την περίοδο, η προθεσμία της 3ης Οκτωβρίου 2020 για την υποβολή αιτήσεων στο νέο κτηματολόγιο κρίνεται ανεπαρκής λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν φέτος. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι κάτω του 40%, ενώ θα απαιτηθεί μεγάλος φόρτος εργασίας για τα 2.600 ακίνητα των δύο Δήμων της Λέσβου. Είναι αναγκαίο να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλους του 2020.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πώς προτίθεται να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΤΕΕ Βορειανατολικού Αιγαίου και των προέδρων 12 τοπικών κοινοτήτων της Λέσβου για πλήρη επανακτηματογράφηση των αναφερόμενων περιοχών;

2) Προτίθεται να παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους την προθεσμία ολοκλήρωσης της τρέχουσας φάσης του κτηματολογίου; 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια