× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παλαιό Φάληρο, Λέσβος... ένα πινέλο δρόμος!

Η ομάδα «Χρώματα και όνειρα» ήρθε για λίγες μέρες στο νησί και άφησε το «στίγμα» της στα ΚΑΦΑΟ Λεκανοπεδίου και περιχώρων

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 4/9/2020

Παλαιό Φάληρο, Λέσβος... ένα πινέλο δρόμος!

Αν έχετε περπατήσει τελευταία στο Λεκανοπέδιο της Καλλονής, στον Μόλυβο, την Πέτρα, την Άναξο, την Ανεμώτια, θα έχετε δει σίγουρα κάποιες όμορφες πινελιές στα ΚΑΦΑΟ του Δήμου Δυτικής Λέσβου, τα «κουτιά» δηλαδή των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων, που βρίσκονται διάσπαρτα σε κεντρικά σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή κρύβεται μια διαπροσωπική σχέση, δύο ταλαντούχοι καλλιτέχνες, μερικοί ανοιχτόμυαλοι επιχειρηματίες, καλή διάθεση, πολύ μεράκι και αρκετή φαντασία. Ιδανικός συνδυασμός, ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Η δράση ξεκίνησε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο. Θα αναρωτηθεί κανείς, δικαίως. Και πώς έφτασε στη Δυτική Λέσβο; Εμπνευστής της ο Δημήτρης Μητρέλλος, με καταγωγή από την Ανεμώτια, νυν δημοτικός σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος διατηρεί στενή φιλία με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο. Που με τη σειρά του, με δική του πρωτοβουλία και χάρη στη βοήθεια αρκετών εθελοντών, πρότεινε στην ομάδα «Χρώματα και όνειρα», η οποία έχει αναλάβει να ομορφύνει με τα σχέδια της το αστικό τοπίο της αθηναϊκής γειτονιάς, να χαρίσει απλόχερα χαμόγελα στους περιπατητές και τους περαστικούς του νησιού μας. Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε και δια χειρός του εικαστικού Θεοφάνη Γουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το ευχάριστο ξάφνιασμα θέλησαν όλοι μαζί να προσφέρουν στους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες της Δυτικής Λέσβου, βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους στις γειτονιές των μικρών και μεγάλων χωριών του νησιού μας. Και εκ του αποτελέσματος, το κατάφεραν με επιτυχία.

«Monk» και «Ven» εν δράσει

«Δράστες» σε αυτό το… οργανωμένο σχέδιο μετατροπής των ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ σε καμβάδες, ο γκραφιτάς και tattoo artist «Monk» και ο εκτελών χρέη μάνατζερ «Ven». Καλλιτέχνες, αλλά και ενεργοί πολίτες που απαρτίζουν την ομάδα «Χρώματα και όνειρα». Κάνοντας μια βόλτα στις γειτονιές του Παλαιού Φαλήρου, ανάλογα με τη διαδρομή που θα ακολουθήσει κανείς, ενδεχομένως να συναντήσει τη Μαρία Κάλλας, τη Frida Kahlo, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Νίκο Γκάλη, τον Jimmy Hendrix και τον Θανάση Βέγγο. Κάπου θα διασταυρωθεί με ένα πανέμορφο κολιμπρί, ίσως θαυμάσει και την Αγιά Σοφιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Δυτική Λέσβο, τα «ανταμώματα» αυτά είναι απολύτως εμπνευσμένα και ταιριαστά με το πανέμορφο τοπίο του νησιού. Υπέροχες ιδέες, που μετουσιώθηκαν σε έργα τέχνης με καμβάδες τα μέχρι πρότινος άχρωμα αυτά «κουτιά», τα οποία στην καθημερινότητα όλων εξασφαλίζουν τη μεταξύ μας επικοινωνία. Και σαν από σύμπτωση, τα ίδια «κουτιά» γίνονται αφορμή για να επικοινωνηθεί κάτι διαφορετικό. Ενδεχομένως, μεγαλύτερο.

Ασφαλώς και 4-5 πινελιές ή λίγο σπρέϊ, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν τον κόσμο. Μπορούν όμως να χαρίσουν, φευγαλέα, μια στιγμή ευχάριστης έκπληξης, ένα χαμόγελο, ένα φωτογραφικό κλικ. Μπορούν να αλλάξουν την, πολλές φορές μουντή, καθημερινότητά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον Θεόφιλο στον Τσε Γκεβάρα

Ένα ιστιοφόρο σκάφος, θαλάσσια κύματα, μια φάλαινα που αναδύεται από το νερό, ο Τσέ Γκέβαρα, ένα ροζ φλαμίνγκο, η κατάφυτη αυλόπορτα ενός σπιτιού στο χωριό, ένα παγώνι με ανοιγμένα τα φτερά του, μια ελιά, ένα έργο του σπουδαίου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, αλλά και μια δημιουργία αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Μαλλή.

Όλα αυτά σε κοινή θέα, με τον κόσμο να επικροτεί, να συγχαίρει τους εμπνευστές της ιδέας και να απαιτεί ακόμα περισσότερες αντίστοιχες δημιουργίες στο προσεχές μέλλον.

Παρότι, δυστυχώς, υπήρξαν και ορισμένοι, που -άγνωστο γιατί- αρνήθηκαν, ενδεχομένως και άκομψα, να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Ποιος ξέρει; Ίσως δεν έχουν διαβάσει Νίκο Καζαντζάκη.

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ