× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη Μόρια «τρέχουν» κρούσματα και δεν εισακούγεται ο Ιατρικός Σύλλογος

Επανέρχεται με προτάσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/9/2020

Στη Μόρια «τρέχουν» κρούσματα και δεν εισακούγεται ο Ιατρικός Σύλλογος

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου μπροστά στην καθημερινή αύξηση των θετικών περιστατικών στο ΚΥΤ Μoριας κρούει ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και καταθέτει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους πρόσφυγες  αλλά και γενικότερα στον πληθυσμό του νησιού:

«Πρέπει όμως να επισημάνουμε –δυστυχώς- ότι οι προτάσεις που επανειλημμένα καταθέσαμε μέχρι τώρα, παρά την ομόφωνη αποδοχή από όλους τους φορείς , ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Και ο Ιατρικός Σύλλογος  - ο καθ΄ υλην αρμόδιος σύμβουλος για την περιφρούρηση της υγείας του λαού - δεν καλείται ούτε στις συσκέψεις.

Οι ευθύνες τις κυβέρνησης είναι μεγάλες και οι στιγμές κρίσιμες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο νησί μας προτείνει :

Απαραίτητη βάση για κάθε συζήτηση αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η επάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως πολλές φορές μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί. Επομένως άμεση είναι η ανάγκη πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο και στα ΚΥ του νησιού για να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια. Επισημαίνουμε επιπλέον ότι κρίσιμος παράγοντας και κριτήριο για την ικανότητα ανταπόκρισης του συστήματος είναι ο ενεργός αριθμός κλινών ΜΕΘ και σε αυτόν τον τομέα οι δυο κλίνες της δωρεάς του ιδρύματος Νιάρχος ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει, με αποτέλεσμα για την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλεια της υγείας των συμπολιτών μας, να αναγκάζεται το νοσοκομείο να διακομίζει διασωληνομένους ασθενείς σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Ταχύτατη στελέχωση και λειτουργία της δομής 62 κλινών  που χορήγησε η Ολλανδική κυβέρνηση. Η στελέχωση και λειτουργία να γίνει με ευθύνη του ΕΟΔΥ και με προτίμηση στους Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές.  Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου , προτείνει την άμεση έναρξη λειτουργίας ενός τμήματος που είναι έτοιμο με 26 κρεβάτια και σταδιακά (αλλά πολύ σύντομα) να αναπτυχτεί όλη η δομή. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολίτικης να προχωρήσει άμεσα τις εργασίες για την ολοκλήρωση και του υπόλοιπου τμήματος. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου απευθύνει έκκληση και στους ιδιώτες γιατρούς του τόπου μας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να λειτουργήσει άμεσα αυτή η δομή.

Είναι επιβεβλημένη η 12ωρη λειτουργία των ιατρειών του κεντρικού χώρου διαλογής των περιστατικών, (triage) η οποία θα πρέπει τώρα να λειτουργεί μόνο για διαλογή των ύποπτων περιστατικών , σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και κάτω από την εποπτεία του ΕΟΔΥ.

Στον χώρο αυτό να λαμβάνονται και τα τεστ,  αν κρίνεται απαραίτητο , εκεί θα αποφασίζεται αν κάποιος θα πρέπει να κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο , την δομή Ολλανδών ή σε χώρο καραντίνας. Ειδικότερα θεωρούμε απαραίτητο να λαμβάνεται τεστ από κάθε ασθενή που παραπέμπεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο για οποιονδήποτε λόγο ( ιδιαίτερα σε εγκύους) ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο προσωπικό του νοσοκομείου από τα φαινομενικά «αθώα» περιστατικά.

Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργεί ένα πολύ σημαντικό φίλτρο των περιστατικών και θα ανασχεθει η μεγάλη επιβάρυνση του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου. Εντος του χώρου του ΚΥΤ,  σ αυτές τις περιστάσεις θα πρέπει να λειτουργούν μόνο τα επείγοντα από τους γιατρούς του ΕΟΔΥ όπως και το ιατρείο των ανηλίκων.

Επίσης , άμεση πρέπει να είναι η απομάκρυνση των ευάλωτων  ομάδων από το ΚΥΤ για να μην έχουμε απώλειες ανθρώπων.

Είναι αναγκαίο – όπως έχουμε ξανά τονίσει- να λειτουργήσει μηχάνημα για μοριακά τεστ στον χώρο του ΚΥΤ ώστε να μην επιβαρύνεται με επιπλέον εργασία το ΤΕΠ του νοσοκομείου και το ΚΥ Μυτιλήνης. Για τον λόγο αυτό είναι άμεση η προτεραιότητα απόκτησης ή μεταφοράς μηχανήματος και η στελέχωση του με το κατάλληλο προσωπικό.

Το σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοιου στον προσφυγικό καταυλισμό θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί με συνεργασία των αρμόδιων γιατρών του νοσοκομείου , του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και του ΕΟΔΥ.

Αν κρίνεται απαραίτητο μπορούν να γίνουν σεμινάρια εκπαίδευσης γιατρών  (ανεξαρτήτως ειδικότητας) και νοσηλευτών για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορονοιου , ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητα σε κάθε βαθμίδα.

Οι ειδικές αυτές προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις θα διασφαλίσουν τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας ανάμεσα στους πρόσφυγες , θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της δυνατότητας μετάδοσης του ιού στον τοπικό πληθυσμό και στην αποφόρτιση των δημοσίων δόμων υγείας του νησιού ώστε να αντέξουν στην έξαρση της επιδημίας.  Επιπλέον θα είναι μια παρακαταθήκη για τους μήνες που έρχονται, που θα αυξηθούν τα κάθε λογής εμπύρετα και τα περιστατικά γρίπης που θα πρέπει να μας βρουν όλους καλυτέρα οργανωμένους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Τραυματίσθηκε ο οδηγός μοτοσικλέτας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δραστηριότητες στη φύση από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιουνίου
ΓΕΥΣΗ

Master Chef και βραβείο της «Ασπίδας» στη Μαργαρίτα

«Ανέδειξε το νησί μας και τη γαστρονομία μας»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το ‘να χέρι νίβει το άλλο με «άριστο» τρόπο;

Ερωτήματα προκαλεί η τοποθέτηση Πανεπιστημιακού στη θέση του Προέδρου του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου των Προτύπων Σχολείων της Μυτιλήνης με την περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης επ’ αμοιβή «εργαζόμενη» στα προγράμματα του!
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη της Ευρώπης για τους λαθρεμπόρους»

Διάλεξη του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στην 18η εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου LSE, με θέμα τη Μεταναστευτική Κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ευρώπη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το φθινόπωρο οι εκλογές του Παγγεραγωτικού Συλλόγου

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το Σάββατο 26 Ιουνίου Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, μετά την παράταση που δόθηκε νομοθετικά στα Διοικητικά Συμβούλια
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περιοδείες της ΚΝΕ στα χωριά της Λέσβου

Ενημερωτικές συναντήσεις με νέους σε όλες τις περιοχές του νησιού στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου-Κατασκήνωσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξενάγηση στο βασίλειο των μελισσών

Αναλυτική ενημέρωση για τη ζωή των μελισσών με βιωματικές δράσεις και γευσιγνωσία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Τραυματίσθηκε μία γυναίκα, οδηγός δικύκλου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Δυνατότητα μεταγραφής από το Μουσικό στο Μουσικό της Καλλονής»

Ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την ίδρυση και λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

250 συμμετοχές στο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων

Διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων, ακαδημαϊκοί, φοιτητές από 56 χώρες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζωγράφισαν την παραλία των ονείρων τους

Και περιβαλλοντικό θέμα στον διαγωνισμό ζωγραφικής του Συλλόγου «Δελφίνι»