× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανοχή στην καταστροφή της Λέσβου

Γράφει η ΑΝΤΑ ΖΑΦΕΙΡΕΛΛΗ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/9/2020

Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανοχή στην καταστροφή της Λέσβου

Τις τελευταίες μέρες η Λέσβος βρίσκεται για άλλη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα, σε έναν εφιάλτη που φαίνεται να μην έχει τελειωμό για το νησί μας. Οι πρόσφατες φωτιές στον ελαιώνα και το ΚΥΤ της Μόριας, η σταδιακή κατάρρευση του ΚΥΤ και τελικά η επίτευξη της ολικής καταστροφής του, 13.000 μετανάστες στο δρόμο, διασκορπισμένοι είτε γύρω από τη Μυτιλήνη, είτε μέσα στα δάση του νησιού - ανάμεσα τους και διαπιστωμένα κρούσματα- κι ένα νησί ανάστατο για άλλη μια φορά, με τους κατοίκους του, αλλά και τους απανταχού Λέσβιους να αγωνιούν για την επόμενη μέρα - λένε- πως θέτουν το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως η Λέσβος βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη τα τελευταία χρόνια, με την κατάσταση συνεχώς να επιδεινώνεται αντί να επιτυγχάνεται η σταδιακή ομαλοποίησή της, αφού οβραχνάς επιβίωσης συνεχώς μεγαλώνει. Από τη μια μεριά είναι οι μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες και εγκλωβισμένοι σε έναν τόπο που δεν επιθυμούν, γεγονός που πυροδοτεί συνεχείς εξεγέρσεις από μέρους τους, με πιο πρόσφατες τις ολέθριες συνέπειες των τελευταίων ημερών. Από την άλλη μεριά, εμείς, οι Λέσβιοι κι ένα ολόκληρο νησί να βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις καινα βρισκόμαστε σε συνεχή εμπόλεμη κατάσταση.Με τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας να πλήττονται, όπως συμβαίνει και με τους κατοίκους της Μόριας που βλέπουν το βιός τους να βανδαλίζεται σε καθημερινή βάση.

Ένα ολόκληρο νησί να ζει στην ανασφάλεια, να αγωνιά για την επόμενη μέρα, να μην γνωρίζει από πού και από τί να πρωτοπροφυλαχθεί , να βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να υπερασπιστεί τον τόπο του, να είναι αντιμέτωπο με τον ,ορατό πια, φόβο μιας ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού, μια που η υγειονομική βόμβα της Μόριας για την οποία – πολλάκις- κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου, έχει πια «σκάσει».

Κι αυτό το νησί, αυτοί οι άνθρωποι, που στάθηκαν αρωγοί στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους τους,να δέχονται και τα επικριτικά σχόλια για τον δήθεν ανύπαρκτο ανθρωπισμό τους και να αφήνονται στο έλεος της σκόπιμης ευρωπαϊκής αδράνειας από το 2013,όταν και ξεκίνησε το μεταναστευτικό πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φτάνει πια! Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.

Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανοχή στην καταστροφή της Λέσβου. Η Λέσβος, η Ελλάδα, αλλά και καμία χώρα δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης ΜΟΝΗ της.

Η λύση θα έρθει μόνο με τη διεθνοποίηση του ζητήματος και φυσικά αυτό προϋποθέτει την απαίτηση - εκ μέρους της Ελλάδας- της ανάληψης των ευθυνών των Ευρωπαίων εταίρων και την αποδοχή από μέρους τους ,όπως οφείλουν, στο πλαίσιο φυσικά της συνύπαρξης μαςστην Ευρωπαϊκή Ένωση και των αρχών που αυτή πρεσβεύει.

Η σκέψη όλων μας είναι στο νησί μας, στη Λέσβο που δοκιμάζεται για άλλη μία φορά.

*Η Άντα Ζαφειρέλλη είναι πρόεδρος του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Αθηνών

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας