× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αποσυμφόρηση της Ελλάδας με μετεγκατάσταση των άστεγων της Μόριας, τώρα!»

'Εκκληση 169 Ευρωβουλευτών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/9/2020

«Αποσυμφόρηση της Ελλάδας με μετεγκατάσταση των άστεγων της Μόριας, τώρα!»

Τη σφραγίδα της Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρει μία εμβληματική επιστολή 169 Ευρωβουλευτών, από όλες τις πολιτικές ομάδες του δημοκρατικού τόξου που απευθύνεται προς την ευρωπαϊκή ηγεσία με αίτημα την ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ με επείγουσα πρωτοβουλία μετεγκατάστασης των αστέγων προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, όχι στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά στις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρωτοβουλία της επιστολής (την οποία συνυπογράφουν και οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) είναι του Γερμανού Έρικ Μάρκβαρντ, των Πρασίνων, ωστόσο αυτή συνυπογράφεται από μέλη όλων των δημοκρατικών πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο του προοδευτικού τόξου (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και φυσικά η πλειοψηφία των μελών της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL), όσο και φιλελεύθεροι από το RENEW αλλά και την ευρωπαϊκή δεξιά:

Στη μακροσκελή λίστα των συνυπογραφόντων βρίσκει κανείς δέκα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει η ΝΔ, αλλά και έναν Γερμανό Ευρωβουλευτή που συμμετέχει στην ομάδα της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς ECR! Ωστόσο, προκαλεί ερωτηματικά η μη συνοπογραφή της επιστολής από τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ, αλλά και από κανέναν άλλο Έλληνα ευρωβουλευτή!

Το μεγάλο εύρος πολιτικών ομάδων που καλύπτει η πρωτοβουλία όμως δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της: Ανάμεσά τους συναντούμε κορυφαία ονόματα με πορεία δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Σκηνή, όπως η πρώην Επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζυ Μπούζεκ και ο πρώην επικεφαλής της ομάδας S&D Ούντο Μπούλμαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εικόνα για το υψηλό επίπεδο της λίστας των υπογραφών συμπληρώνουν τα ονόματα των συμπροέδρων/προέδρων τριών πολιτικών ομάδων (S&D, Πράσινοι, GUE/NGL) αλλά και οι πρόεδροι των επιτροπών LIBE (Πολιτικές Ελευθερίες-Δικαιοσύνη) και DROI (Ανθρώπινα Δικαιώματα).

Τα παραπάνω κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακό το γεγονός πως η επιστολή πέρα από ουσιαστική στήριξη στην Ελλάδα με συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης μετά την καταστροφή στη Μόρια, αποτιμάται ως έμμεση, αλλά ουσιώδη αποδοκιμασία της πολιτικής της ευρωπαϊκής ηγεσίας και της μέχρι σήμερα απουσίας αποτελεσματικής αλληλεγγύης προς τα κράτη-μέλη που φέρουν το βάρος των προσφυγικών -μεταναστευτικών κυμμάτων.

«Η ανακατασκευή της Μόριας δεν είναι λύση, ούτε είναι λύση η δημιουργία παρόμοιων συνθηκών σε άλλα camps. Δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στα ίδια προβλήματα, που προκάλεσαν την καταστροφή» αναφέρουν χαρακτηριστικά υψώνοντας ένα πανευρωπαϊκό δημοκρατικό φράγμα στους θιασώτες των ακροδεξιών ιδεών περί «αποτροπής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Τυπική ανάπτυξη και δυσκολίες του παιδιού σχολικής ηλικίας»

Εκδήλωση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το παγκάκι της φιλίας»

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη