× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποζημιώσεις, κλείσιμο του Καρά Τεπέ, ανάπλαση Μόριας και χωροθέτηση νέας δομής

Επιστολή Νότη Μηταράκη στο Στρατή Κύτελη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/9/2020

Αποζημιώσεις, κλείσιμο του Καρά Τεπέ, ανάπλαση Μόριας και χωροθέτηση νέας δομής

Επιβεβαιώνεται το πρωινό ρεπορτάζ του «Ν» σύμφωνα με το οποίο κλείνει ο Καρά Τεπές αλλά και δρομολογείται η επανένταξη στη ζωή της περιοχής του καμένου καταυλισμού της Μόριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με επιστολή του στο Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αφού κάνει γνωστό ότι για αποζημιώσεις β τριμήνου 2020 έχει καταβληθεί στο Δήμο ποσό σχεδόν πέντε εκατομμυρίων ευρώ ζητά να χωροθετηθεί νέα δομή σε αντικατάσταση της σημερινής στον Καρά Τεπέ. Σημειώνει ότι κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου η δημοτική δομή του καρά Τεπέ και ζητά κοστολογημένη πρόταση-μελέτη για τον καθαρισμό, την απομάκρυνση των καμένων αλλά και των εναπομεινάντων πρόχειρων κατασκευών, καθώς επίσης και την αποκατάσταση μέσω φύτευσης, του Ελαιώνα της Μόριας. Επίσης ζητά απόφαση της οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για την καταβολή αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες, γης και επιχειρηματίες που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια.

Η επιστολή Μηταράκη έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ασφαλή λειτουργία της Προσωρινής Δομής Φιλοξενίας στο Μαυροβούνι, με διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αντιμετωπίστηκε η πρώτη φάση διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης που άφησε πίσω της η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας. Άμεση αναγκαιότητα αποτελεί να καταλήξουμε άμεσα στη βέλτιστη τοποθεσία για την δημιουργία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύγχρονου κέντρου υποδοχής, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας.

Ωστόσο, η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο / μεταναστών σε μια νέα και ασφαλή δομή δε μπορεί και δεν είναι η μόνη μας προτεραιότητα.

Βασικό πυλώνα στην ολοκληρωμένη και πολύπλευρη στρατηγική που εφαρμόζει πλέον το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η στήριξη των τοπικών κοινωνιών που βιώνουν καθημερινά τον αντίκτυπο του μεταναστευτικού προβλήματος τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέχεια, λοιπόν, των ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί στο Δήμο σας, συνολικού ύψους 4.898.130 εκατομμυρίων ευρώ για αποζημιώσεις Δήμου Β΄ Τριμήνου 2020 και αποζημιώσεις κατοίκων, έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και είναι θέμα ημερών η εκταμίευση των χρημάτων, που συμπεριλαμβάνουν αποζημιώσεις Δήμου για το 2019 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, αλλά και αποζημιώσεις κατοίκων για ζημιές του 2019 ύψους 100.000 ευρώ (ΦΕΚ Β΄ 3863.2020), άμεση προτεραιότητα αποτελεί η καταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες κατοίκους και επιχειρήσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Καλώ τον Δήμο Μυτιλήνης να αναζητήσει και να εγκρίνει με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, ονομαστικό κατάλογο ιδιωτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Η σχετική απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει το είδος της ζημιάς και το κόστος αποκατάστασής της και να αποσταλεί σε έντυπη και ηλεκτρονικά - επεξεργάσιμη μορφή.

Επίσης, καλώ τον Δήμο Μυτιλήνης με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, να αποστείλει άμεσα μια κοστολογημένη πρόταση - μελέτη για τον καθαρισμό, την απομάκρυνση των καμένων αλλά και των εναπομεινάντων πρόχειρων κατασκευών, καθώς επίσης και την αποκατάσταση μέσω φύτευσης, του Ελαιώνα της Μόριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ανταποκρινόμενος στο πάγιο αίτημά σας, έως τις 31/12/2020 θα έχει αποδεσμευτεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η χρήση της δημοτικής Δομής του Καρά Τεπέ. 

Όπως αντιλαμβάνεστε, η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων που ανέκυψαν από τη φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ Μόριας, αποτελεί για την Κυβέρνησή αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και στην κατεύθυνση αυτή θα ήθελα να ζητήσω την άμεση και ουσιαστική στήριξή σας, ώστε να αμβλύνουμε σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν στην τοπική κοινωνία. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεά στεγνωτηρίου στο Ιδρυμα Θεομήτωρ

Το παρέλαβε το πρωί ο πρόεδρος, Δημήτρης Παραδέλλης από τον διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περισσότερες ώρες λειτουργίας στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Διευρύνεται το ωράριο έως τέλος Οκτωβρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε χώρους εργασίας και χωριά η Μαρία Κομνηνάκα

Συναντήσεις και περιοδείες του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλεύτρια Ν. Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Εξηγήσεις για το «Πράσινο σημείο» ζητούν οι Δαφιώτες

Διαμαρτυρήθηκαν για τις εργασίες δημιουργίας χώρου αποβλήτων και για το ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Το μερίδιο των Αγγέλων» από το Ηφαίστειο Ανεμώτιας

Ανοιχτή εκδήλωση γευσιγνωσίας φρέσκων και παλαιών κρασιών τη Δευτέρα 6 Μαίου στην Ανεμώτια
ΧΩΡΙΑ

«Τρέχουν» για τη στέγη του Αναγνωστηρίου

Συναντήσεις του Κλεάνθη Κορομηλά με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι αντιδράσεις έφεραν αλλαγές στο νόμο αντιπυρικής προστασίας

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων και τις αντιδράσεις δήμων και της ΚΕΔΕ