× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η άγνωστη αρχαία Μυτιλήνη

Ανασκαφή λόγω έργων της ΔΕΥΑΛ στην οδό Αγίου Συμεών φέρνει στο φως αρχιτεκτονικά μέλη δημόσιου κτηρίου της αρχαίας Μυτιλήνης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 30/9/2020

Η άγνωστη αρχαία Μυτιλήνη

Ογκώδη αρχιτεκτονικά μέλη σημαντικού δημόσιου οικοδομήματος της Ελληνιστικής – Ρωμαϊκής αρχαίας Μυτιλήνης έρχονται στο φώς στη διάρκεια σωστικής ανασκαφή που πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στην οδό Αγίων Αποστόλων, πολύ κοντά στον Άγιο Συμεών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη αρχαιοτήτων υπήρξαν στη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΛ. Η ανασκαφή που ακολούθησε (και συνεχίζεται) έφερε στο φως έως σήμερα, τμήματα έξη μεγάλων σπονδύλων ραβδωτών κιόνων μια βάση κίονα και ένα ογκώδες επιστύλιο. όλα από λευκό μάρμαρο. Στο σύνολο τους είναι τοποθετημένα το ένα αρχιτεκτονικό μέλος δίπλα στο άλλο, κάθετα στο παρακείμενο σπίτι των ύστερων χρόνων του 19ου αιώνα. Δεν αποκλείεται να έχουν χρησιμοποιηθεί ως σταθερό υπέδαφος για τη θεμελίωση του.

Η ανασκαφή θα συνεχισθεί κατά μήκος της οδού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και άλλα…

Πάντως ας σημειωθεί ότι στο παρελθόν και πάλι επί της οδού Αγίου Συμεών έχουν έρθει στο φώς κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών τα τελευταία χρόνια, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Στην οδό Αγίου Γεωργίου ανασκάφηκαν ογκώδη κορινθιακά κιονόκρανα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε οικόπεδο επί της οδού Αγίου Συμεών, 50 μέτρα από τη σημερινή ανασκαφή ήρθε το χειμώνα του 2014 ένα χέρι από υπερμέγεθες μεταλλικό άγαλμα γυναίκας.

Στο ίδιο οικόπεδο ένα χρόνο μετά, το 2015 ήρθε στο φως ένα ορθογώνιο μαρμάρινο βάθρο, που φέρει ψήφισμα της βουλής και του δήμου της πόλεως της Μυτιλήνης προφανώς, με το οποίο τιμάται ο Πυθόδικος, λόγιος, πρύτανις και γυμνασίαρχος για τις ευεργεσίες που προσέφερε στην πόλη. Από το σχήμα των γραμμάτων αυτό το βάθρο χρονολογείται στο τέλος του 2ου μετά Χριστό αιώνα.

Το εύρημα που δεν έγινε δυνατόν να αφαιρεθεί από τη θέση του και να μεταφερθεί σε χώρο της αρχαιολογικής υπηρεσίας θεωρείται πολύ σημαντικό γιατί:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α. Ο Πυθόδικος φαίνεται να είναι ο πατέρας της Αυριλίας Αρτεμισίας, που τιμάται επίσης με ψήφισμα. Από το πατρώνυμό της σώζεται μόνο η κατάληξη -δικο, οπότε το Πυθοδίκου μπορεί να συμπληρωθεί με ασφάλεια.

β. η Αυριλία Αρτεμισία κατά την επιγραφή είναι απόγονος του διακεκριμένου Ποτάμωνος, οπότε με τη νέα επιγραφή του Πυθοδίκου διευρύνεται το οικογενειακό δέντρο του Ποτάμωνος και η ιστορία της ρωμαϊκής Μυτιλήνης.

Το σύνολο των ευρημάτων αυτών μαζί με τα εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη στα περιβάλλοντα τον κυρίως ναό του Αγίου Συμεών εκκλησιαστικά κτήρια αποδεικνύουν την πρωτεύουσα θέση της περιοχής αυτής δυτικά και πολύ κοντά στον αρχαίο Εύριπο, στη ζωή της πόλης,

Η αξία του χώρου πρέπει να συνεχίστηκε και στη διάρκεια των χριστιανικών χρόνων με τη δράση εκεί του Αγίου Συμεών του Στυλίτη του Λέσβιου. Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Κλεομβρότου στο ιστορικό του έργο Mytilena Sacra υποστηρίζει ότι του  σημερινός ναός του 1865 - 1867 μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1867 στο όνομα των Αγίων Συμεών του Στυλίτη από τη Συρία, Συμεών του Στυλίτη του Λέσβιου και Συμεών του Θεοδόχου περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίου ειδωλολατρικού ναού. Στο παλιό κώδικα της Μητρόπολης Μυτιλήνης που ξεκινά με 1700 ναός του Αγίου Συμεών αναφέρεται στην ίδια θέση. Δεν αποκλείεται η λατρευτική χρήση του χώρου να συνεχίζεται ανελλιπώς από τον 8ο μετά Χριστό αιώνα διαδεχόμενη τη χρήση του από τον Άγιο Συμεών το Στυλίτη το Λέσβιο ο οποίος με τη σειρά του καθαγίασε αρχαίο λατρευτικό χώρο.

Η συνέχιση της ανασκαφής, όσο επιτρέπει το μέγεθος μιας σωστικής ανασκαφής στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης θα φωτίσει την πλευρά αυτή της ιστορίας της Μυτιλήνης.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας