× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναστολή της υπηρεσίας Ασύλου ζητούν οι υπάλληλοι

«Τίθεται σε κίνδυνο η υγεία εργαζομένων, διερμηνέων και αιτούντων άσυλο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/10/2020

Αναστολή της υπηρεσίας Ασύλου ζητούν οι υπάλληλοι

Την αναστολή έναρξης των συνεντεύξεων στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου μέχρι να διασφαλιστεί από τους αρμόδιους φορείς ότι η διεξαγωγή τους θα γίνεται με τρόπο που δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία εργαζομένων, αιτούντων/σων άσυλο, διερμηνέων και εν γένει λοιπών εργαζομένων ζητά το Σωματείο Εργαζομένων της Υπηρεσίας.

Επίσης ζητούν την άμεση εύρεση κατάλληλου εναλλακτικού εργασιακού χώρου για όλους τους εργαζόμενους που θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του covid-19, καθώς και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο και την επαρκή προστασία τους από την πανδημία.

Ειδικότερα το Σωματείο εξηγεί ότι στις 2 Οκτωβρίου οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου ενημερώθηκαν προφορικά ότι την Πέμπτη 8/10/2020 θα ξεκινήσουν οι συνεντεύξεις με αιτούντες/ούσες άσυλο, ένα μήνα περίπου μετά τον υγειονομικό αποκλεισμό και την καταστροφή του καταυλισμού της Μόρια, «όπου ζούσαν χιλιάδες αιτούντες/σες άσυλο αποκλεισμένοι/ες και ξεχασμένοι/ες και ενώ έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες κρούσματα στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, όπου μένουν προσωρινά υπό δυσχερείς συνθήκες».

 

Υπό καθεστώς πίεσης, αναφέρουν, «ζητήθηκε από χειριστές αιτημάτων διεθνούς προστασίας να διεξάγουν τέσσερις συνεντεύξεις (!) κατά την απογευματινή βάρδια, με εβδομαδιαία στοχοθεσία τις 10 συνεντεύξεις, χωρίς να διευκρινιστεί πώς είναι δυνατόν διεξαχθούν 4 άρτιες και πλήρεις συνεντεύξεις, να αναρτηθούν εγκαίρως τα πρακτικά και τα προσκομισθέντα έγγραφα στο σύστημα αλλά και να αεριστούν καταλλήλως και επαρκώς οι χώροι των συνεντεύξεων από τους οποίους θα περάσουν 4 διαφορετικοί αιτούντες/σες, διερμηνείς και ενδεχομένως σύμβουλοι. Αναγνωρίζουμε τη σημασία για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου για τους ίδιους τους διαμένοντες στη δομή του Κατά Τεπέ, ωστόσο, εξαιτίας των κωλυσιεργιών του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου δεν έχουν βρεθεί κατάλληλοι χώροι για την διεξαγωγή των συνεντεύξεων. Στο υφιστάμενο κτίριο του ΠΓΑ Λέσβου (Παγανή) υπάρχουν μονάχα τρία (3) γραφεία επαρκώς αεριζόμενα και ορισμένα κοντέινερ που διαθέτουν παράθυρο και καλούμαστε να διεξάγουμε συνεντεύξεις κυρίως σε μικρούς χώρους, όπου παρίστανται από 3 έως και 5 άτομα επί πολλές συνεχόμενες ώρες. Σημειωτέο ότι το κτίριο της Παγανής διαθέτει κεντρικό σύστημα κλιματισμού, ο αέρας δηλαδή ανακυκλώνεται ενώ, στην πλειοψηφία τους, τα υπόλοιπα γραφεία, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, είναι εσωτερικά, χωρίς παράθυρα και μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζουμε, ουδεμία απολύμανση έχει διενεργηθεί στους χώρους αναμονής των αιτούντων/σών άσυλο ούτε και στους χώρους εργασίας.

 

Κι ενώ σε άλλα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου δεν εξυπηρετούνται αιτούντες/σες που μένουν σε δομές που έχουν τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό, στη Λέσβο αυτά το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί, παρότι ήδη έχουν βρεθεί περίπου 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Καρά Τεπέ. Οι αιτούντες/σες που θα εξυπηρετήσει το ΠΓΑ Λέσβου έχουν υποβληθεί σε τεστ πριν ένα μήνα περίπου και οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι τραγικές, ενώ ελλοχεύει κίνδυνος μεγαλύτερης εξάπλωσης της νόσου. Μόλις χθες, 3/10/2020 δύο αστυνομικοί υπηρετούντες στην δομή του Καρά Τεπέ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουμε τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο ως «εστίες μόλυνσης» ή ως «υγειονομική βόμβα», λεξιλόγιο που η εξουσία λατρεύει να χρησιμοποιεί ώστε να ενσταλάξει το φόβο και το μίσος απέναντι σε αυτήν την ομάδα του πληθυσμού. Είναι εύλογη η ανησυχία των εργαζόμενων, πώς σε ένα κτήριο, όπως αυτό της Παγανής, με κεντρικό σύστημα κλιματισμού, χωρίς παράθυρα και με γραφεία ελάχιστων τετραγωνικών, είναι δυνατόν να διεξαχθούν οι συνεντεύξεις χωρίς να τεθεί η δημόσια υγεία όλων σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με την υπ΄αριθμόν πρωτοκόλλου 26635/23-04-2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα την λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων, ένας από τους τρόπους μετάδοσης του ιού είναι «Η αερογενής μετάδοση μέσω μικρών σωματιδίων (<5 microns="" i="">Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, αποσκοπώντας στην κατά το δυνατόν μείωση του χρόνου παραμονής του αέρα σε ένα δωμάτιο, μεταξύ των μέτρων προστασίας που θα πρέπει να ληφθούν, είναι η αύξηση της παροχής του νωπού αέρα σε όλες τις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ), η πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα και η  εξασφάλιση του επαρκούς αερισμού όλων των χώρων με εξωτερικό αέρα.

Τέλος, υπάρχει το ζήτημα της ελαστικοποίησης του ωραρίου με πρόσχημα τις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να καλούνται τηλεφωνικά συνάδελφοι/ισσες ώστε να εργαστούν λαμβάνοντας ενημέρωση για τη βάρδια που τους αντιστοιχεί (πρωινή-βραδινή), λίγες μέρες νωρίτερα. Αυτό σημαίνει πως είναι αδύνατος ο προγραμματισμός της καθημερινότητας των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

«200 χρόνια Παπανικολής»

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η εντυπωσιακή ανατίναξη του ομοιώματος του τουρκικού πλοίου από τον Παπανικολή στη Σκάλα Ερεσού
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Καλλιεργούσε κανναβουριές στη Γέρα

Σύλληψη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ίμβρο για την επέτειο των 60 ετών από τη χειροτονία του

Ιεράρχες, κληρικοί και Ίμβριοι από όλο τον κόσμο θα συνεορτάσουν μαζί με τον Παναγιώτατο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία στα γεωλογικά μνημεία»

Ευρωπαϊκή Συνάντηση στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Εμβολιασμός, πράξη αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης»

Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έρχονται 15.000 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)

Δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Κυβέρνηση και Ε.Ε επιμένουν στην ανέγερση νέας δομής ‑ φυλακής στο νησί μας»

Ανακοίνωση του Εργατικού Kέντρου Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρατείνεται ως το Σάββατο η εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών

Τεράστια προσέλευση πολιτών για να βρεθεί συμβατός δότης για το 16 μηνών αγοράκι από τα Πάμφιλα
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ο γλυκάνισος της Λέσβου, ένα βότανο με γεωγραφική προέλευση»

Εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου που πραγματοποιήθηκε από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Υγρότοποι Δυτικής Λέσβου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό Κέντρο της Σκάλας Ερεσού τη Δευτέρα 26 Ioυλίου 2021, στις 8 το βράδυ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας ‑ Γερμανίας σε σημαντικούς τομείς της διαχείρισης της μετανάστευσης

Συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, Horst Seehofer.