× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η συνάντηση Ερντογάν‑Πούτιν ανέδειξε τις διαφορές τους για τη Συρία

Τα είπαν και διαλύθηκαν

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 29/1/2019

Η συνάντηση Ερντογάν‑Πούτιν ανέδειξε τις διαφορές τους για τη Συρία

Με άδεια χέρια επέστρεψε από τη Μόσχα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η συνάντηση που είχε με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι οι ηγέτες της Ρωσίας και τις Τουρκίας έχουν διαφορετικές επιδιώξεις, προτεραιότητες και συμμάχους στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικός ο τίτλος της ρωσικής εφημερίδας «Ιζβέστια» για τα όσα διαδραματίστηκαν: «τα είπαν και διαλύθηκαν».

Ο Ερντογάν έτρεφε την ελπίδα, όχι μόνο να πάρει το πράσινο φως για μια νέα διασυνοριακή τουρκική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη εναντίον των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG)- που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση – αλλά και την υποστήριξη στη δημιουργία μιας τουρκικής ζώνης ασφαλείας στην περιοχή.

Ήταν ξεκάθαρο, όμως, από την αρχή, ότι η ολοένα και πιο ασταθής κατάσταση στο Ιντλίμπ – όπου οι τουρκικές δυνάμεις αναπτύσσονται όπως όριζε η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας, Μόσχας και Τεχεράνης – θα ήταν ένα σημείο που θα καυτηρίαζε ο Πούτιν κρίνοντας ότι η Τουρκία δείχνει να μην είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση με τους αντάρτες των ισλαμιστικών οργανώσεων και την Αλ Κάιντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αν η Ουάσινγκτον θέλει να μετριάσει τις ανησυχίες ασφαλείας της Άγκυρας σχετικά με το YPG με τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας η Μόσχα, δε συμφωνεί. Και ας μην ξεχνάμε πως ο Τραμπ απείλησε την Τουρκία με οικονομική καταστροφή αν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας.

Χωρίς απειλές ο Πούτιν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Ερντογάν, δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο πολιτικός διάλογος της Δαμασκού με τους Κούρδους και σε καμία περίπτωση η Μόσχα δεν πρόκειται να ανεχτεί μια νέα στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας κατά των Κούρδων στη Συρία.

Όσο για τη ζώνη ασφαλείας που ζητεί ο Ερντογάν, κατά τη συνέντευξη τύπου, ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι «δεν υπήρξε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών» ή «πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης» που θα επέτρεπε τη δημιουργία αυτής της ζώνης ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή η περιοχή βρίσκεται σήμερα στα χέρια των Κούρδων» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Η Δαμασκός πρέπει να μιλήσει με τους εκπροσώπους των Κούρδων. Ο διάλογος αυτός, όχι μόνο θα συμβάλει στη συμφιλίωση στη Συρία, αλλά θα είναι επίσης προς όφελος των γειτόνων της Συρίας».

Αυτό μόνο χαρά δεν δίνει στην Άγκυρα, γιατί αυτές οι δηλώσεις Πούτιν, δείχνουν ότι η Ρωσία δέχεται το YPG και την πολιτική του πτέρυγα, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ως εκπροσώπους των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Τρίτο σημείο τριβής στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν ήταν και το Μανμπίτζ μετά την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ. Οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν τη θέση τους. Οι Κούρδοι φώναξαν το συριακό στρατό και οι Ρώσοι χαιρέτησαν αυτή την εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέταρτο και σημαντικότερο στην ατζέντα του Πούτιν η προσέγγιση της Άγκυρας με τη Δαμασκό και τον Άσαντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε τη συμφωνία των Αδάνων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν στη Μόσχα και είπε πως αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καλύψει οποιαδήποτε θέματα σχετίζονται με τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια έναντι των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Όμως, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο, η αναβίωση της συνθήκης στην οποία αναφέρθηκε ο Πούτιν, εξαρτάται από τον τερματισμό της στήριξης της Άγκυρας προς του αντικαθεστωτικούς και την απόσυρση των στρατευμάτων της από την βορειοδυτική Συρία, όπου μαζί με ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν τον πρώην κουρδικό θύλακα του Αφρίν.

Στη συμφωνία των Αδάνων, η τότε συριακή κυβέρνηση δεσμευόταν να απαγορεύσει τις δραστηριότητες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο συριακό έδαφος, το οποίο αγωνίζεται για την ανεξαρτησία των Κούρδων από το 1984. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει βία κατά του PKK εντός της Συρίας, εάν η συριακή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

«Μετά τη συνάντηση μας με τον Πούτιν κατανοούμε πολύ καλύτερα την ανάγκη να επαναφέρουμε τη συμφωνία των Αδάνων και να επικεντρωθούμε σε αυτή με αποφασιστικότητα» δήλωσε ο Ερντογάν.

Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός θα έρθουν σε επαφή και θα αρχίσουν να συνεργάζονται ξανά επίσημα. Αυτό είναι που η Μόσχα είχε προσπαθήσει να προωθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό στο οποίο αντιστεκόταν μέχρι πρότινος ο Ερντογάν.

Μένει να δούμε αν θα επιτευχθεί επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με τη Δαμασκό ή ακόμα κι αν αυτή μπει στο παζάρι του Ερντογάν για να πάρει το πράσινο φως μιας ακόμη στρατιωτικής επιχείρησης κατά των Κούρδων της Συρίας.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών

Αποθεωτικό χειροκρότημα στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναφορά του ονόματος του από Κασσελάκη -Ανακοινώθηκαν τα 5 τελευταία ονόματα των υποψηφίων της ευρωλίστας,ανάμεσα τους και η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου Μέλπω Λακατσά
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ημερίδα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σεισμός στη Σάμο

Μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα