× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αθώος ο Κώστας Βαξεβάνης για την αποκάλυψη της σχέσης Μητσοτάκη ‑ Φρουζή

Αθώα και η συνάδελφος του Μυτιληνιού δημοσιογράφου για το ρεπορτάζ, Αντιγόνη Μιχοπούλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/10/2020

Αθώος ο Κώστας Βαξεβάνης για την αποκάλυψη της σχέσης Μητσοτάκη ‑ Φρουζή

Ομόφωνα αθώους έκρινε το δικαστήριο τον Κώστα Βαξεβάνη και την Αντιγόνη Μιχοπούλου σε μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον τους ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής και αφορούσε την αποκάλυψη του Documento με τα περίφημα emails Φρουζή - Μητσοτάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Το δικαστήριο με πρόεδρο τον Χριστόφορο Λινό μετά από δυο δικασίμους έκρινε πως τόσο για τον εκδότη της εφημερίδας Docmento όσο και τη δημοσιογράφο που υπέγραφαν μαζί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με το οποίο αποδείχθηκε η πολυετής σχέση του Φρουζή με τον Μητσοτάκη δεν μπορεί να καταλογιστεί το αδίκημα της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα καθώς δεν αποδείχτηκε.

Θυμίζουμε ότι ο Mr Novartis είχε μηνύσει το Documento και συγκεκριμένα τον εκδότη της εφημερίδας Κώστα Βαξεβάνη και τη δημοσιογράφο Αντιγόνη Μιχοπούλου για παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποδείχτηκε αφενός ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση και αφετέρου πως υπήρχε τεράστιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων τόσο για το περιεχόμενό τους όσο φυσικά και για τα δημόσια πρόσωπα που την αντάλλασσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Δεν επρόκειτο για μια απλή αλληλογραφία αλλά για mails τα οποία αποδείκνυαν τη στενή σχέση χρόνων που διατηρούσε ο Φρουζής με την οικογένεια Μητσοτάκη.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άλλοτε «μεγάλο κεφάλι» της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για το σκάνδαλο Novartis, αποκαλούσε «φίλο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ από την απάντηση του προέδρου της ΝΔ και το ύφος αυτής φαινόταν επίσης μια φιλική διάθεση πίσω από την οποία διαφαινόταν βαθύτερη σχέση.

 

Το περιεχόμενο ενός από τα mails ήταν και το περίφημο δείπνο που διοργάνωσε ο Φρουζής στο σπίτι του προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη δείπνο («Kyriakos Mitsotakis Dinner») με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών φαρμακευτικών και όχι μόνο εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Σχολιάζοντας την πανηγυρική αθώωση των δυο δημοσιογράφων ο συνήγορος υπεράσπισής τους και της εφημερίδας Documento, Γιάννης Απατσίδης σχολίασε μέσω twitter: «Αθώοι οι δημοσιογράφοι Βαξεβάνης, Μιχοπούλου. Το δικαστήριο υπό την προεδρία του προέδρου Χριστόφορου Λινού έδωσε πνοή στην αδέσμευτη δημοσιογραφία».

 

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ο γνωστός δικηγόρος κατέδειξε ότι δεν στοιχειοθετείται επ ουδενί η κατηγορία σε βάρος των Βαξεβάνη και Μιχοπούλου κάνοντας ταυτόχρονα μακροσκελή και εμπεριστατωμένη νομική αναφορά.

 

Όπως τόνισε, δεν αποδεικνύεται με κανένα τρόπο ότι είχαν πρόσβαση και ότι επενέβησαν σε προσωπικό αρχείο και στοιχεία του μηνυτή. Αντιθέτως, έπραξαν το δημοσιογραφικό τους χρέος δημοσιοποιώντας τα emails που έφερναν στο φως σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο κύκλωμα. Στάθηκε και αυτός στο δημόσιο των εμπλεκόμενων προσώπων (Φρουζής - Μητσοτάκης) προτάσσοντας πως επρόκειτο ξεκάθαρα για ένα θέμα γενικού ενδιαφέροντος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 

«Αν δεν είχε να κρύψει κάτι ο κ. Φρουζής τότε θα ήταν και περήφανος που δημοποιοίθηκαν emails του προς τον νυν πρωθυπουργό στα οποία φαινόταν η σχέση τους. Αλλά μάλλον ήταν κάτι που έπρεπε να μείνει κρυφό γιατί αποδύκνειαν σχέσεις που έπρεπε να διερευνηθούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Απατσίδης.

 

Έκανε δε αναφορά και στην αμετάκλητη απόφαση των αμερικανικών αρχών, τον περιβόητο δηλαδή εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis, ύψους 310 εκατομμυρίων δολαρίων, για αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα την περίοδο 2012-15. Κατέδειξε μάλιστα τον Φρουζή ως ένα από τα στελέχη του ελληνικού τμήματος της εταιρείας με εμπλοκή ως προς τα καυτά συμπέρασματα.

 

Ακόμη, ανέφερε ότι προ τη δημοσίευση των mails είχε έρθει στο φως το ηλεκτρονικό ημερολόγιο του Φρουζή, για το οποίο δεν έκανε κάποια νομική ενέργεια κατά της δημοσιοποίησής του.

Τι είχε ισχυριστεί ο Φρουζής

Ο Φρουζής κατά την κατάθεσή του είχε προσπαθήσει να πείσει το δικαστήριο ότι δεν διέθετε και δεν διαθέτει φιλική σχέση με τον νυν πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας παραδεχτεί βέβαια τόσο την αποστολή όσο και το περιεχόμενο των mails που αντάλλαξε με τον πρόεδρο της ΝΔ τα οποία. αποκάλυψε το Documento τον Ιούλιο του 2018.

 

Όπως είπε ο διωκόμενος σήμερα Φρουζής, το μόνο που έκανε ήταν να κανονίσει ένα «φαγητό» στο σπίτι του στο οποίο συμμετείχε εκτός των «σοβαρών επιχειρηματιών» που ανήκαν στον… κύκλο του και ο τότε βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πορεία της δίκης ομολόγησε ότι έγινε και προς υποστήριξη της βουλευτικής υποψηφιότητας του Μητσοτάκη στις Εθνικές Εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

 

Βαξεβάνης: Καθήκον μου να ενημερώνω το λαό - υπέρτατο αγαθό το δημόσιο συμφέρον

Την υποχρέωσή του ως δημοσιογράφου να ενημερώσει το λαό για όλα όσα διαδραματίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, στην πλάτη των πολιτών και σε σκοτεινά δωμάτια προέταξε κατά την απολογία του ο Κώστας Βαξεβάνης.

 

Ο εκδότης του Documento τόνισε μεταξύ άλλων πως το διακύβευμα της δίκης αυτής είναι να αποφανθεί το δικαστήριο αν ο έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει αυτά που γίνονται πίσω από την πλάτη του.

 

«Το δημόσιο συμφέρον αποτελεί υπέρτατο αγαθό. Ο δημοσιογράφος που λαμβάνει γνώση τέτοιων στοιχείων έχει την υποχρέωση να τα δημοσιοποιεί», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Βαξεβάνης ο οποίος υπεραμύνθηκε τη δημοσίευση των emails μεταξύ Φρουζή και Μητσοτάκη.

Μάλιστα, θύμισε στο Δικαστήριο την αποκάλυψή της Λίστας Λαγκάρντ, με την οποία αποκαλύφτηκαν τα τραπεζικά στοιχεία περισσότερων από 2100 ατόμων. Όπως είπε, αθωώθηκε πανηγυρικά για την αποκάλυψή του αυτή ενώ βραβεύτηκε και δυο φορές.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο δημοσιογράφος, με τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική αλληλογραφία προέκυψε ότι ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό όταν ισχυριζόταν ότι δεν γνώριζε τον Κ. Φρουζή. «Όταν υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ένας πολιτικός ψεύδεται τότε τα δημοσιοποιείς», είπε επικαλούμενος το δικαιολογημένο δημοσιογραφικό και δημόσιο ενδιαφέρον. «Μία καταδίκη σήμερα θα είναι καταδίκη της δημοσιογραφίας και του ρόλου της».

Αφού ξεδίπλωσε εν συντομία το σκάνδαλο Novartis και πώς αυτό έσκασε στην Ελλάδα, ο Κ. Βαξεβάνης, έγινε πιο συγκεκριμένος ως προς την υπόθεση που εξέταζε το δικαστήριο. «Πρόκειται για δυο δημόσια πρόσωπα το ένα εκ των οποίων, ο Μητσοτάκης δηλαδή, είπε ψέματα στους πολίτες. Αυτό έπρεπε να το αποκαλύψω στον ελληνικό λαό και το έκανα», δήλωσε προσθέτοντας πως «Πρέπει να ξέρουμε τις σχέσεις ενός αρχηγού πολιτικού κόμματος. Πρέπει να είναι γνωστές αλλιώς είναι εκ του πονηρού η απόκρυψη αυτή».

Ο εκδότης του Documento ανέφερε ακόμη ότι δεν επρόκειτο ούτε για προσωπικά mails Φρουζή ούτε για προσωπικό περιεχόμενο. Και αυτό διότι από το περιεχόμενό τους αποδείχθηκε ένα προωθητικό δείπνο που διοργάνωσε ο Φρουζής προς όφελος του Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτή τότε της ΝΔ που κυνηγούσε την προεδρία του κόμματος.

Στο δείπνο συμμετείχαν μεγαλοστελέχη φαρμακευτικών εταιρειών καθώς και τραπεζικά για να εκφράσουν την πλήρη στήριξη στον Μητσοτάκη. «Με ποιον άλλον τρόπο πρακτικά να εκφράσουν τη στήριξη; Το δείπνο ξεφεύγει του βαθμού της κοινωνικής εκδήλωσης.», τόνισε ο δημοσιογράφος.

Ο Κ. Βαξεβάνης απαντώντας στο ερώτημα πώς έφτασαν στα χέρια των δημοσιογράφων τα emails Φρουζή - Μητσοτάκη, κατέθεσε ότι όλα βρίσκονταν σε φάκελο με διάφορα έγγραφα που έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας. Αφού διασταυρώθηκαν και επιβεβαιώθηκε ότι το περιεχόμενό τους ήταν αληθές, η εφημερίδα προχώρησε στην αποκάλυψη.

 

Μιχοπούλου: Ήταν χρέος μας να δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία

Δημοσιογραφικό χρέος ήταν η αποκάλυψη των emails και τo περιεχόμενό τους σύμφωνα με όσα κατέθεσε και η Αντιγόνη Μιχοπούλου. Η δημοσιογράφος του Documento τόνισε πως υπήρξε ξεσκαρτάρισμα για το ποια στοιχεία είχαν δημοσιογραφικό και δημόσιο ενδιαφέρον και ποια όχι.

 

Αφού διασταυρώθηκαν δημοσιοποιήθηκαν καθώς ήταν κάτι που έπρεπε να γνωρίζουν οι πολίτες. «Ήμασταν σίγουροι ότι ίσχυαν. Και τα δημοσιεύσατε. Αφορούσαν τη σχέση του νυν πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ με τον Κωνσταντίνο Φρουζή της Νοβάρτις. Την περίοδο μάλιστα (σ.σ της αποκάλυψης της εφημερίδας), που ο Μητσοτάκης μιλούσε για σκευωρία Novartis και έλεγε ότι δεν γνώριζε τον Φρουζή. Τα emails απέδειξαν ότι έλεγε ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Το δικαίωμα του δημοσιογράφου και του ρόλου του να δημοσιοποιεί κάθε στοιχείο προς όφελός της κοινωνίας, υπεραμύνθηκε και ο μάρτυρας υπεράσπισης, δημοσιογράφος και νομικός, Τζώρτζης Ρούσσος. Μεταξύ άλλων ανέφερε και το τί γινόταν την περίοδο της αποκάλυψης αλλά και την εποχή που παρατέθηκε το περίφημο δείπνο προς τιμήν Μητσοτάκη.

 

«Η τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία του Documento, και των Βαξεβάνη - Μιχοπούλου κατέδειξαν το μέγεθος τους ψεύδους του Μητσοτάκη ότι δεν είχε καμία φιλική σχέση και δεν γνώριζε τον Φρουζή», είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας στο ότι η κοινωνία έπρεπε να μάθει για την εν λόγω σχέση εν μέσω κιόλας του σκανδάλου της Novartis.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι ναύτες την Πρωτομαγιά

Η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών ) ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην απεργία της Πρωτομαγιάς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην ανακοίνωση του τονίζει πως η 1η Μάη είναι η ημέρα που οι εργάτες σηκώνουν ψηλά τις γροθιές τους και ενώνουν τις φωνές τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Ισπανία το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αστροναύτη θα μιλήσει το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Στον… διαστημικό διαγωνισμό η Γ τάξη και ο όμιλος 3D Printing
ΥΓΕΙΑ

Στη Μυτιλήνη ο Αδωνις Γεωργιάδης

Θα εγκαινιάσει το νέο κτήριο του ΕΚΑΒ ο υπουργός Υγείας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους σε μαγικούς κόσμους

Δαφιώτη και Μολυβιάτης στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Πηγής